home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Zöld álom
Fehér Márta
2018.10.12.
LXXIII. évf. 41. szám
Zöld álom

Belgrád Európa zöld fővárosa szeretne lenni — A bírság kifizetődőbb… — Majdnem 17 000 hektár föld került arab kézre — Készenlétben

Belgrád Európa zöld fővárosa szeretne lenni

Japán, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank támogatja Belgrád stratégiai dokumentumainak kidolgozását. Tanácsadók munkacsoportja készíti majd elő a projektum keretében a cselekvési terveket. Bármelyik város zöld város lehet, ha akar, így Belgrád is — hangsúlyozta az EBRD munkatársa, hozzátéve, a terv segít majd a zöld beruházásokban, mint amilyenek az elektronikus autóbuszok, a szennyvízkezelés, az épületek energiahatékonysága. Arra is rámutatott, hogy a befektetéseken kívül nagyon fontos az emberek viselkedésén és szemléletmódján változtatni, ehhez is hozzá szeretnének járulni munkájukkal. Japán nagykövetségének képviselője pedig azt hangoztatta, országa sokat segít Szerbiának a környezetvédelem hatékonyabbá tétele terén. Az ígéretek szerint már jövőre 80 elektronikus autóbusz rója majd a főváros utcáit. Hulladékfeldolgozó gyárat is terveznek. (Szerbiai RTV)

 

A bírság kifizetődőbb…

…mint bejelenteni a munkásokat. A feketén dolgoztatókat átlagosan 114 470 dinárra büntetik, így nem csoda, ha sokkal jobban megéri ezért az összegért zsebbe nyúlni, mintsem törvényesíteni a dolgozók státusát — vélekedik a munkaügyi felügyelőség megbízott igazgatója, Stevan Đurović. A törvény szerint azt a munkáltatót, aki feketén dolgoztat, minimum 800 000 és legfeljebb 2 millió dinárral kell büntetni. A felügyelőség tavaly és az idén valamivel több mint 4000 szabálysértési feljelentést tett, arról azonban nincsenek adatok, hány ügyet sikerült lezárni. A munkahelyi biztonság terén tapasztalt szabálytalanságokért átlagosan 156 222 dináros bírságot kapnak a vétkező munkáltatók, ezt kifizetni is sokkal olcsóbb, mint a megfelelő óvintézkedéseket megtenni. (Dnevnik)

 

Majdnem 17 000 hektár föld került arab kézre

Az ürögi Al Dahra cég megvette a belgrádi mezőgazdasági kombinátot, ezzel az Egyesült Arab Emírségek egyik legnagyobb agrárcégéé lett 16 785 hektár föld Palilulán, Surčinban és Nagybecskereken. Épületeket, felszerelést is kapott, valamint a hozzá tartozó vállalatok — a PKB Állategészségügyi Állomás, az Eko-lab és a PKB Agroekonomika — vagyonát. Az eladási árhoz hozzáadódik még a PKB jószágállományának értéke, ez Dragan Stevanović, a gazdasági minisztérium államtitkára szerint — aki Khadim Al Dareijel, az Al Dahra társalapítójával és alelnökével együtt kézjegyével ellátta a szerződést — várhatóan meghaladja a 17 millió eurót. Az Al Dahra a PKB-től vásárolt parcellákon cukorrépát, napraforgót, búzát, kukoricát, árpát és zöldségféléket termeszt majd, a jelenlegi 1700 munkásból 1000-re számít, a felesleggé váltak a szakszervezettel kötött megállapodás szerint munkaévenként 450 eurós végkielégítést kapnak. (Beta)

 

Készenlétben

Csaknem negyedmillió adag védőoltással készül Szerbia a menetrendszerűen decemberben érkező influenzajárványra. A Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet járványügyi szakemberei szerint háromszoros támadással kell számolni: jön az AH1N1, azaz a sertésinfluenza, valamint az AH3N2 és a B vírus. A megrendelt vakcinák trivalensek, azaz mindhárom fertőzés ellen védenek. Az oltásokat ellenőrzés után küldik az egészségházakba, ahol a várandós nőknek és a félévesnél idősebb babáknak mindenképp ajánlatos lenne felvenniük őket, továbbá a krónikus tüdőbetegeknek, beleértve az asztmásokat is, a krónikus érrendszeri betegségekben szenvedőknek, valamint az anyagcserét érintő elváltozásokkal élőknek, mint amilyenek a cukorbetegek és a túlsúlyosak. Emellett az idegrendszerzavarral küszködőknek és a meggyengült immunrendszerűeknek is javallott a vakcina — sorolják a szakorvosok. Véleményük szerint az idén sem kell erős járványtól tartani, persze csak akkor, ha valamelyik vírus nem mutálódik. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..