home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Zentával a nagyvilágba
Bíró Tímea
2018.08.05.
LXXIII. évf. 31. szám
Zentával a nagyvilágba

Ha szép idő, akkor utazás. Ha rossz idő, akkor melegebb éghajlatra látogatunk. Ha fáradtak vagyunk, akkor elmegyünk kipihenni magunkat.

Az utazáshoz nem kell sok kifogás, a Domus pedig segít felfedezni a Földünk kincseit.

A zentai Domus utazási irodának 23 éves múltja van, mivel 1995-ben létesült a vajdasági magyarság nagy örömére. Színes kínálattal állnak a kirándulni vágyók rendelkezésére, és bátran kijelenthető, hogy sikeresen tevékenykednek. Úti célokról és üdülésről beszélgettünk a cég tulajdonosával, Németh Andrással.


Németh András (a szerző felvétele)

— Kezdetektől fogva az volt a célunk, hogy főként a vajdasági magyarságnak bemutassuk a magyarlakta területeket, ezért szerepel a kínálatunkban fő desztinációként Erdély, Kárpátalja, Szlovákia és Magyarország. Mi nem olyan utazási iroda vagyunk, amely nyaralásokat szervez, árulunk nyaralásokat viszonteladóként, viszont szervezőként a magyar történelmi pontok különféle bemutatásaira törekszünk. Fontos nekünk, hogy a Trianon által leszakadt magyarlakta települések megismerjék egymás kultúráját, életstílusát. Innen, Vajdaságból és más országokból is előszeretettel élnek az utazási lehetőségeinkkel a csoportok.

A legkeresettebb kirándulás az erdélyi gerinckörút, mely magába foglalja Dévát, Gyulafehérvárat, Torockót, Marosvásárhelyet, Szovátát, a parajdi sóbányát, Farkaslakot, a Hargitán át az ezeréves határt, a Gyilkos- és a Békás tavat. A csoportok ellátogathatnak Kézdivásárhelyre, Nagyváradra is, és még számtalan lehetőség áll az utazni vágyók rendelkezésére.

Mivel az évek hosszú során az irodának vannak visszatérő vendégei, ezért törekednek arra, hogy ne ugyanazokat az utakat ajánlják az érdeklődőknek, hanem mindig legyen némi újdonság a kínálatban. A statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy az emberek többsége nyáron szeretne útra kelni.

— Leginkább a középkorosztály keresi fel az irodánkat, tehát a 40 és 70 év közöttiek, és elenyésző a fiatalok sora. A Domus az alaptevékenység megőrzésén kívül igyekszik mindenki igényét kielégíteni, ezért gyakran szerveznek utazásokat diákcsoportok részére. Vajdaságban csak náluk van lehetőség húsvét táján magyar idegenvezetéssel Prágába és Pozsonyba látogatni. A fiatalok körében az osztály- és az érettségi kirándulások a legnépszerűbbek.

A nyugdíjas és a fiatal számára egyaránt az a legfontosabb kérdés, hogy mennyi az annyi, vagyis mennyire kell mélyen belenyúlni a pénztárcába, ha világot szeretne látni, és az utazás hossza, milyensége sem elhanyagolandó tényező.

— Az évek során rájöttünk arra, hogy a körutakat illetően nem éri meg éjszaka utazni, mivel akkor kevesebbet alszanak az utasok. Ebből kifolyólag az a bevált szokásunk, hogy hajnalban indulunk, és este érkezünk. Egy ötnapos kirándulás szállással, reggelivel, vacsorával, idegenvezetéssel és a belépőjegyekkel együtt 200 és 250 euró ellenértékében vásárolható meg. A biztosítást mindenki egyénileg oldja meg, ami általában bankkártya-alapú, és 500-600 dinárba kerül.

Az igazgató elmondása szerint arra is van lehetőség, hogy valaki csak az utazást és a szállást fizeti ki az iroda szervezésében, a fakultatív programokon pedig nem vesz részt, de úgy véli, hogy ez nem egy okos gondolat, hiszen rengeteg látnivalót nyújtanak az ügyfeleknek.

— Az autóbuszaink Zentáról indulnak, viszont több állomáson felvesszük az utasokat, emellett van egy olyan szolgáltatásunk, hogy Vajdaság bármely területéről, ha minimum két ügyfél van egy desztinációról, akkor jelképes összegért, 700 dinárért elmegyünk értük, és hazavisszük őket. Ez hatalmas pozitívum és segítség, mert így nem kell megoldani az éjszaka közepén vagy hajnalban a hazajutást. A másik lehetőség pedig az, hogy ha valaki nem szeretne éjjel utazni, hanem inkább pihenne, akkor körülbelül tíz eurós áron megoldjuk a szállását Zentán. Változatlanul törekszünk arra, hogy az autóbuszaink a lehetőségeinkhez mérten kényelmesek és megfelelőek, a sofőrök pedig talpraesettek és tájékozottak legyenek.

Van, akinek nagy fejtörést okoz az úti cél kiválasztása, nehezen dönti el, hogy hol szeretné tölteni a szabadságát, hol tudná kipihenni magát, viszont olyan is van, aki könnyen választ, és már januárban lefoglalja a nyaralás időpontját. A tapasztalatok azt mutatják, hogy már októberben fel kell tüntetni a következő évi helyszínek kínálatát.

— Van egy réteg, körülbelül az emberek 70%-a, akinek az úti célja évek óta Görögország, és semmi más. A maradék 30% három csoportra oszlik : az első csoport repülővel szeretne utazni, és bárhova, tehát Tunéziába, Máltára, Egyiptomba, Spanyolországba, Thaiföldre, Kubába és így tovább. A repülőutaknál kétfajta létezik, az egyik a charterjárat, ahol minimum 100 utasnak kell lennie, a másik pedig a fapados járat. A következő csoport Horvátországba megy a legszívesebben, és az Adriáért rajong, viszont ők arra szoktak rájönni, hogy az időjárás könnyen beleszólhat a nyaralásba, ami miatt alaposan lehűlhet a víz. Jó együttműködésünk van egy spliti irodával, mely iránt egyre jobban nő a kereslet. A harmadik réteget pedig azok alkotják, akik nyáron egy körutazásra, hegyvidéki üdülésre vagy egy wellnessközpontra fizetnek be. A Görögországba utazók többsége az apartmanokban és a stúdiókban szeret megszállni, mivel a hotelárak igen magasak. Az utóbbi időben feltörekvőben van az albán tengerpart is.

Egyre közkedveltebbek az elő- és utószezoni nyaralások, ám az interjúalanyom arra hívná fel az olvasók figyelmét, hogy ha valami gyanúsan olcsó, akkor annak alaposan járjanak utána, nehogy pórul járjanak.

— Nagyon fontos arra is odafigyelni, hogy megbízható utazási iroda kezében legyen a nyaralásunk. Az elmúlt időszakban több iroda is cserbenhagyta vagy átverte a klienseket, résen kell lenni.

Az európai nagyvárosok mindig is népszerű úti célok voltak, szívesen látogatják őket az emberek, a Domus pedig gondoskodik a két-három napos körutakról Velencébe, Veronába, Bécsbe, Prágába és más európai kincstárakba. Németországi és budapesti kastélylátogatásokra is lehetőség van.

— Hatalmas érdeklődés van a karácsonyi vásárok látogatására iránt. A bécsi vásárokat illetően van ott alvós és nem ott alvós verzió, emellett tavaly Zágrábba is szerveztünk utat. Az idén egy olyan új desztinációt fogunk beiktatni, amelyet még senki nem csinált, így a karácsonyi vásárok szerelmesei szeptember végén keressék fel az irodánkat. Érdemes átgondolni a körutazásainkat, mint például az Eisenstadt—Sopron—Győr relációs kirándulás, a szeptemberi kárpátaljai utazást, melyben Ungvárra, Beregszászra, Munkácsra, a Vereckei-hágóra és a Tisza torkolatához látogatnak el a kirándulók.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..