home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Zentán járt a tartományi kormányfő
(Tha)
2022.09.28.
LXXVII. évf. 39. szám
Zentán járt a tartományi kormányfő

Zentára látogatása során Igor Mirović tartományi kormányfő a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban a kollégium bővítéséről tárgyalt Czegledi Rudolf polgármesterrel és Csikós Pajor Gizellával, az intézmény igazgatójával, majd megtekintette azokat az aszfaltozási munkálatokat, amelyekhez a tartományi kormány több mint 100 millió dinárral járult hozzá.

A tartományi delegáció tagja volt Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi, nemzeti közösségi titkár, Ognjen Bjelić tartományi energiaügyi, építőipari és közlekedési titkár, valamint Miloš Maletić, a Nagybefektetési Igazgatóság igazgatója.

— A tartományi kormányfővel két problémakört jártunk körbe. Az első a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium kollégiuma, amely már évek óta helyhiánnyal küzd. Ígéretet kaptunk, hogy a tartomány megvásárolja a középiskola udvara mellett lévő egykori nyomda telkét, melyet az új diákotthon kiépítésére használhatunk fel. Ez lehetővé teszi, hogy az intézmény udvarában a több mint egy évtizede félkész állapotban lévő épületet is végre be tudjuk fejezni, mely egy kisegítő objektum lenne az oktatás zökkenőmentes lebonyolításához. Megbeszéltük, hogy megkezdjük a tervdokumentáció kidolgozását, szintén a tartományi kormány támogatásával, hogy akár már a tavaszra az építési engedélyhez is hozzájussunk, és elindulhassanak a beruházás munkálatai — nyilatkozta az újságíróknak Czegledi Rudolf, majd a tartományi kormányfő látogatásának másik céljáról is beszámolt:

— Megtekintettük azokat a munkálatokat is, amelyek a tartományi kormány támogatásával folynak, az idén ugyanis több mint 100 millió dinárt kaptunk az utak aszfaltozására a város területén. Ez az összeg egyharmadát fedezi annak a projektumnak, amely már megkapta az építési engedélyt. Jelenleg kilenc utcának az aszfaltozása van folyamatban, ami október végére el is készül. Ezek a Nikola Tesla, az Arany János, a Temető, a Fábry Jenő, a Kisköz, a Mikszáth Kálmán, a Dr. Gerő István, a Zabos József és a Huszák Mihály utcák. Reméljük, hogy lesz támogatás a fennmaradt utcákra is, összesen ugyanis harminckettőre készítettük el a tervdokumentációt, és két-három év alatt jelentősen megnövekszik Zentán az aszfaltozott utcák száma.

A küldöttség a helyi vezetőkkel a Zabos József utcában zajló munkálatokat tekintette meg, ahol Igor Mirović elégedetten nyilatkozott az építkezés folyamatáról. 

— A kilenc utca, melynek az aszfaltozása most megvalósul, mintegy 2400 méter hosszúságot foglal magában. Zenta az elmúlt időszakban hatalmas erőfeszítéseket tett a szennyvízelvezető hálózat létrehozására, ebben az évben pedig megkezdődött az aszfaltozás. A tartományi kormány tagjaival tájékozódtam arról is, mekkora gond Zentán a kollégiumi férőhelyek hiánya, és a legrövidebb időn belül lépéseket teszünk, hogy elkészüljön a tervdokumentáció, illetve megoldjuk a tisztázatlan vagyonjogi viszonyokat. Nem kevés diákról van szó, hiszen csak a Bolyaiban 220 tanulót érint ez a probléma. Mivel Zenta magyar középiskolai központnak számít, kötelességünk, hogy megfelelő feltételeket teremtsünk az oktatáshoz.

Igor Mirović hangsúlyozta, a tartományi kormány jövőre a helyi utak aszfaltozására fókuszál. Mind a 45 vajdasági helyi önkormányzattal tárgyalnak majd, hogy közösen állapodjanak meg a prioritásokról, a beruházásokat pedig a községekkel együtt valósítják meg. 

Hozzátette azt is, hogy jövőre szeretnék jelentősebben megnövelni a tartomány költségvetését, tehát nagyobb beruházásokra lehet számítani — hacsak az ukrajnai háborús helyzet nem hoz váratlan fordulatokat, és nem kell máshová irányítaniuk a pénzt.

Fotók forrása: Tartományi képviselőház és Pannon RTV  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..