home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Zentainak lenni büszkeség
Tóth Lívia
2023.09.13.
LXXVIII. évf. 37. szám
Zentainak lenni büszkeség

Szeptember 6-án kezdődött és a községi képviselő-testület szeptember 11-ei díszülésével, valamint a zentai csata 326. évfordulója alkalmából megtartott hálaadó szentmisével fejeződött be a Zenta város napja alkalmából életre hívott rendezvénysorozat. A színes események között — kiállítások, koncertek, hagyományőrző csoportok, táncklubok bemutatkozása, gyermekfoglalkozások, kézművesvásár, tűzijáték stb. — minden korosztály megtalálhatta a neki tetsző programot.

A községi képviselő-testület ünnepi ülésén a szerb és a magyar himnusz a Musica Tisiana kórus előadásában hangzott el. Az alkalmi műsorban fellépett a zentai Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ Đeram népdalkórusa és Komáromi Lepár Krisztina népdalénekes.

Czegledi Rudolf polgármester városnapi beszéde kezdetén hangsúlyozta, büszkeség zentainak lenni, hiszen a város írott történelme több mint nyolcszáz éves, majd méltatta az 1697. évi, dicsőséges zentai csata jelentőségét.

— A zentai csata győzelmének méltó emléket kell állítani szívünkben, lelkünkben, és részese kell hogy legyen mindennapjainknak. Reményt adva, hogy ha közösen megteremtjük a lehetőségeket, akkor a problémákkal szemben is hatékonyan tudunk fellépni és megoldásokat keresni — mondta a polgármester, majd összefoglalta az elmúlt év jelentősebb fejlesztéseit. Megemlítette az infrastrukturális beruházásokat — utak aszfaltozása, szennyvízcsatorna-hálózat bővítése, kutak fúrása —, az ipari parkot, az illegális szeméttelepek felszámolását, a faültetést, az energiahatékonyság növelését szolgáló projektumokat, az oktatási intézmények felújítását, a kis zsinagóga közösségi térré alakítását, a civil szervezetek és a sportélet támogatását, a jelentős zentai rendezvényeket, fesztiválokat.   


Czegledi Rudolf az ünnepi beszédét mondja

— Sok volt a teendő, és az elkövetkező időszakra is sok feladat maradt. Mindenkire szükség van, mert akkor tudunk továbblépni, ha a közösen megfogalmazott célokat együtt teljesítjük — zárta ünnepi összefoglalóját Czegledi Rudolf.  

A díszülésen átadták a község legrangosabb elismerésit. Juventus Pro Urbe díjban részesült Miklós Miklós ifjú zenei tehetség, a Szomszéd Fiúk zenekar tagja, aki főleg a népzene iránt köteleződött el. Pro Urbe díjat érdemelt ki Mellik Zoltán asztalitenisz-edző, aki évtizedeken át öregbítette a város és a zentai sportélet hírnevét azzal, hogy versenyzői számos díjjal tértek haza a tartományi és köztársasági versenyekről, valamint Európa- és világbajnokságokról. A Pro Urbe Életműdíjat az idén Recskó Béla festőnek és kopjafafaragónak ítélték oda, aki 1970 óta van jelen a képzőművészeti életben, kopjafái a többi közt megtalálhatóak Rábén, Szegeden, Gyálaréten, Hódmezővásárhelyen, Törökszentmiklóson, a Nyerges-tetőn, és Zentán is két alkotása áll.   

A díszülés előtt a Tisza-parti emlékhelyen megkongatták az emlékharangot, majd a vendégek és a város képviselői elhelyezték koszorúikat a zentai csata emlékművénél.


Veselin Petrović, a községi képviselő-testület elnöke, Mellik Zoltán, Recskó Béla, Miklós Miklós, Czegledi Rudolf polgármester


Koszorúdíszben a zentai csata emlékműve

A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..