home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Zentai nyár
Tóth Tibor
2022.07.10.
LXXVII. évf. 27. szám
Zentai nyár

A tikkasztó hőségben aki csak teheti, a vízparton keres menedéket a nap perzselő sugarai elől. Zentán több lehetőség áll a strandolni vágyók rendelkezésére: a híd lábánál lévő strandon, a kék medencében és a Halászcsárda üdülőtelepen egyaránt hűsölhetünk a fák vagy a napernyők alatt, és csobbanhatunk a hűsítő hullámokban.

Zenta Önkormányzata két strandot, a híd lábánál lévőt és a Halászcsárdánál fekvőt tartja karban.

— Az elmúlt évben bizonyos infrastruktúrával szereltük fel a híd melletti strandot, a mosdókhoz és a zuhanyzókhoz vizet vezettünk, napernyőket helyeztünk ki, a mosdók alá pedig egy vizet nem áteresztő tartályt szereltünk, mely a mosdók karbantartását teszi lehetővé. Sajnos árvízveszély miatt ezen a területen csatornahálózatot nem lehet kiépíteni. Az idén a csárdánál és a híd melletti strandon bővítettük a napernyők számát, és homokot vásároltunk, melyet a kivitelezők egyenletesen eldolgoztak. A hídi strandon szeretnénk befejezni az öltözőt, valamint elkezdjük a villamosenergia-hálózat tervezési folyamatát, melynek kivitelezése minden bizonnyal a következő évben valósul meg. A csárdánál lévő üdülőteleppel kapcsolatban már a következő évre is gondolunk, és megkérdezzük az érintetteket, mi az, ami hiányzik, mit kellene pótolnunk — mondta Sztantity Szebasztián, Zenta Község Tanácsának gazdasággal és idegenforgalommal megbízott tagja, és hozzátette, a híd melletti strandon a későbbiekben sport-, szabadidős és szórakoztató rendezvényeket is lehet tartani, ami a város hosszú távú célja ennek a területnek a fejlesztésével.


Egy felhős délelőtt a kék medencében

Az olimpiai medencével kapcsolatban közbeszerzési eljárást folytattak, és a fürdési idény után a medence felületét újraborítják. A lemez már annyira vékony, hogy nem lehet homokozásos festéssel kezelni, így más technológiát alkalmaznak. A Regionális Fejlesztési Titkárságnál sikeresen pályáztak a gyermekmedence terveztetésére, melyet az idén elvégeznek. A következő évben a gyermekmedence kivitelezésére szeretnének pályázni, ennek eredményessége esetén még egy medence állna a fürdőzők, elsősorban a gyerekek rendelkezésére.

A zentai medencét, mely június 16-án nyitotta meg kapuit, a Kommunális–Lakásgazdálkodási Közvállalat üzemelteti. Mivel a közvállalat támogatja a sportot, a Zentai Sportszövetségbe bejegyzett sportegyesületek tagjai hétköznaponként, nyitás előtt és zárás után ingyen használhatják a medencét. A fák hűvösében foci- és röplabdapálya található, valamint egy kávézó is kinyitott, ahol üdítőt, fagylaltot és harapnivalót vásárolhatnak a vendégek. A belépés ötéves korig ingyenes, öt és tíz év között 180, tíz éven felül pedig 200 dinár. Az idényjegy 3000 dinárba kerül. A közvállalat tavaly a medence mosdóit újította fel.


A zentai strand az új napernyőkkel

— Amennyit tudunk, annyit fektetünk be a medence üzemeltetésébe, nem ez a fő tevékenységünk. A medencét öt éve működtetjük, ami számunkra pluszkiadással jár, mivel a látogatottságunk nem akkora, hogy a különböző, gyakran változó előírások betartásának következtében és a működtetés alatt keletkező költségeket pótolni tudjuk. A medence üzemeltetése veszteséges, a hiányt a többi bevételünkből pótoljuk. Az idén ki lett írva egy közbeszerzési pályázat a medence belső fóliázására. Ehhez teljesen ki kell szárítani, ezért a munkálatokkal meg kell várni a szezon végét. Az új technológiára több tízéves garanciát adnak a szakemberek. Az olimpiai medencében van egy 140 centiméter mélységű gyerekrész, de nagy szükség lenne egy kisebb pancsolómedencére — mondta Slavnić Ákos, a közvállalat igazgatója, és azt is leszögezte, öt vízimentőt alkalmaznak, de júliustól még egyre szükségük lesz, mivel a nyár utolsó két hónapjában nagy tömegek várhatóak.

Egyúttal megkérte a polgárokat, hogy este ne locsoljanak, őrizzék meg az ivóvizet, gyűjtsék az esővizet, és a lehetőségeikhez mérten fúrassanak saját kutat, mert a nagy fogyasztás következtében a kutak nehezen bírják a terhelést, és ha ez így folytatódik, akkor félő, hogy korlátozásokat kell bevezetni.


Kiadós eső előtti strandolás a Halászcsárda üdülőtelep strandján

A Zentától 3 km-re fekvő Halászcsárda üdülőtelepet több mint egy hónapja a munkarokkantak országos szövetségének zentai szervezete működteti. Megalakították a Halászcsárda civil szervezetet, házirendet és tagsági díjat vezettek be, megpróbálnak rendet tenni az igencsak elhanyagolt üdülőtelepen. A Halászcsárda töretlen népszerűségnek örvend. 1973-ban tizenöt hétvégi ház volt, ma már a bejegyzett telkek száma mintegy háromszázra tehető. Nyáron, csúcsidőben ezer ember tartózkodik a Tisza melletti kis falucskának is nevezhető helyen, különféle rendezvények alkalmával ez a szám eléri a három és fél ezret is.

— A csárda felé vezető utat felmart aszfalttal borítjuk be, a DTD vállalat hozza az anyagot, és hengerrel elvégzi a szükséges munkálatokat. Az út mentén lévő villanyoszlopokat kicserélték, így vihar esetén már nem kell attól tartani, hogy valamelyik az utcára dől. A strandokat az idén a község rendezte. A látogatók nagy örömére a strandot homokkal borították be, napernyőket és padokat helyeztek ki, ezzel is segítve bennünket. A jövőben az új részben higiéniai központot alakítunk ki, új kutat fúrunk, és vegyeskereskedést szeretnénk nyitni. Nagy hagyománya van a Csárdanapok elnevezésű rendezvényünknek, melyen az elmúlt évek folyamán a többi közt a Crvena jabuka együttes és Zvonko Bogdan is fellépett. Sajnos voltak, akik feljelentettek bennünket, mert ezen az egy éjszakán nem tudtak aludni. Az persze nem számít, ha valaki otthon hangosan hallgatja a zenét, az viszont szemet szúrt valakiknek, hogy mi szervezetten csináltunk valamit. Az idén augusztusban tartjuk meg a kétnapos rendezvényt színvonalas fellépőkkel, kirakodóvásárral, horgász- és főzőversennyel. Bízunk benne, hogy sikerrel járunk, és ezúttal is legalább 3000-3500 ember fogja jól érezni magát nálunk — mondta Horváth László, a munkarokkantak országos szövetsége zentai szervezetének és a Halászcsárda civil szervezetnek az elnöke.

Fürdőzési, strandolási lehetőségekben Zentán sincs hiány. A szakemberek extrém meleg nyarat jósolnak, így minden bizonnyal sok zentai és vidéki keres majd felüdülést a fent bemutatott helyszíneken.

A Halászcsárda üdülőtelep bejárata

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..