home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Zentai cégekkel bővül a Szabadkai Vámszabad Övezet
Kartali Róbert
2023.04.05.
LXXVIII. évf. 14. szám
Zentai cégekkel bővül a Szabadkai Vámszabad Övezet

Egyebek között Palics részletes szabályozási terve és a Szabadkai Vámszabad Övezet bővítése szerepel napirenden holnap a Szabadkai Városi Képviselő-testület 34. rendes ülésén, melyen összesen 17 pontot vitatnak meg. A témákat dr. Pásztor Bálint, a vkt elnöke mai sajtótájékoztatóján részletezte.

A jövő szempontjából a legjelentősebb napirendi pont a Palicsra vonatkozó részletes szabályozási tervek kidolgozásának a kezdete — szögezte le a Pásztor Bálint. Mint mondta, itt arról van szó, hogy a részletes szabályozási tervnek a következő tizenkét hónapban, tehát a következő egy évben kell elkészülnie.

— Palics központja a régi pompáját kezdi fölidézni. Nagyon rendben tartja Palics központját a két ezzel foglalkozó palicsi közvállalat. Az Aquapark építési munkálatai a tervezett dinamika szerint zajlanak, a víkendtelep rendezése is folyamatban van, a nagy parkban pedig faültetésre került sor a közelmúltban. Mindez azt eredményezi, hogy Palicsnak ez a központi idegenforgalom szempontjából fontos része kezd rendben lenni. Most a jogi kereteket teremtjük meg a holnapi döntéssel arra, hogy mindez jogi formába legyen öntve, és a részletes szabályozási terv egyrészt figyelemmel legyen mindarra, ami miatt Palics az elmúlt másfél évszázadban olyan hírnevet vívott ki magának, amilyet kivívott. Tehát ez a dokumentum Palics központját egy egységes kultúrtörténeti egységként kezeli, másrészt pedig új idegenforgalmi tartalmaknak a kialakítására is lehetőséget biztosít. Tehát megőrzünk mindent, ami hagyomány, és amitől Palics az, ami, ugyanakkor bővíteni kell a turisztikai kapacitásokat annak érdekében, hogy Palics versenyképes tudjon maradni. De ez nem mehet Palics arculatának és hagyományainak a kárára.

A vkt holnapi ülésén zentai cégekkel bővítik a Szabadkai Vámszabad Övezet tevékenységét, hiszen zentai cégek kérték a vámszabad övezet tevékenységének, illetve területének a bővítését — jelentette be a vkt elnöke.

— Ez fontos Zentának és fontos Szabadkának is. Ez a gazdasági versenyképesség szempontjából, illetve a munkahelyteremtés szempontjából is fontos. Szabadka a vkt holnapi ülésén meghozza a döntés rá vonatkozó részét, az utolsó szó pedig a köztársasági kormányé, amely a jóváhagyását kell hogy adja erre a bővítésre, de biztos vagyok benne, hogy ez meg fog történni.

Újságírói kérdésre Pásztor elmondta, hogy a Japan Tobacco International, a Tisza Automotive és a Feller Kft. Zenta után Szabadkán is nyitna üzemet. Továbbá ezeken a napirendi pontokon kívül elfogadják Újzsednik általános szabályozási tervét, megvitatják a helyi ombudsman tavalyi évi jelentését, és számos személyi kérdésben is dönteni fog a városi képviselő-testület.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..