home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Zenta: Több napos programsorozat a város ünnepére
(Tha)
2021.08.31.
LXXVI. évf. 34. szám
Zenta: Több napos programsorozat a város ünnepére

Sajtótájékoztatót tartottak a zentai városházán, melynek témája a szeptember 6-ától 12-éig tartó városnapi programsorozat volt. Az eseményen Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művlődési-Oktatási Központ igazgatója, valamint Predrag Popović, a Városi Könyvtár munkatársa vett részt.

A műsorfolyam főbb pontjai a következők:

Szeptember 6-a és 9-e között rendezik meg a Mementó rendszerváltó filmek fesztiválját a Művelődési Házban.

Szeptember 10-én, pénteken a zentai Népkertben felavatják azt az emlékművet, amely főhajtásként készült azoknak a lengyel pilótáknak, akik 1944. szeptember 10-én, küldetésük teljesítése közben Zenta térségében hősi halált haltak. 

Ugyanezen a napon a pravoszláv Szent Mihály Arkangyal-templomban parasztosszal, vagyis gyászmisével emlékeznek a zentai csata áldozataira. A Városi Múzeumban megnyitják a régészeti mentőásatásokból összeállított vándorkiállítást, a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ székházában pedig irodalmi estet tartanak.

A napot koncertekkel zárják az ünnepség központi helyszínén, a Sportcsarnok előtt felállított színpadon.

Szeptember 11-én, szombaton a város központjában, a zenepavilonban a Tiszamenti Fúvósok hagyományos koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. Ezt követően tartják meg a zentai községi képviselő-testület díszülését, ahol átadják a város elismeréseit, emellett aláírják Paks és Zenta testvérvárosi kapcsolatáról szóló szerződést.

Délben a Tisza-parti emlékharang megkongatására és a zentai csata emlékmű megkoszorúzására kerül sor.

A program folytatásában Szeli István akadémikus, helyi irodalomtörténész házánál emléktáblát helyeznek el, majd a Zentai Gimnázium udvarában leleplezik mellszobrát.

Délelőtt a Népkert különböző sportesemények – tenisztorna, tájfutó bajnokság – helyszíne lesz. A Sportcsarnok előtt gyermekprogramokat tartanak, bemutatkoznak a községbeli hagyományőrző csoportok, felvonulnak és fellépnek a Flamenco táncklub mazsorettjei.

Az estét Slobodan Vasić és a Negro Band koncertje zárja.

Szeptember 12-én, vasárnap délelőtt a hagyományos íjászverseny, délután a községbeli hagyományőrző csoportok fellépése várható, valamint újabb táncbemutatókat is láthat a közönség a Merkur-Midnight táncegyüttes csoportjainak, valamint az M-Studio táncosainak a közreműködésével.  

Az ünnepi tűzijáték idén a Sportcsarnoknál tekinthető meg, amelyet a magyarországi Lóci játszik együttes koncertje, és a vajdasági Sin Seekas együttes bulija követ.

Hugyik Richárd igazgató bejelentette, abban reménykednek, hogy sikeresen lebonyolíthatják a több napos programsorozatot, de amennyiben a járványhelyzet súlyosbodna, vagy a köztársasági válságstáb korlátozó döntéseket hozna, akkor a rendezvények elmaradnak.

Fotó: Pannon RTV / Ürményi Frigyes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..