home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Zenészek, akik 2016-ban mentek el
Zvekán Péter
2017.01.16.
LXXII. évf. 2. szám
Zenészek, akik 2016-ban mentek el

2016-ban sok híresség hagyott itt bennünket. Rengeteg ismert sportoló, például Muhammad Ali, színész, mint Bud Spencer és Carrie Fisher, valamint zenészek sora: David Bowie, Prince, Leonard Cohen, George Michael vagy Somló Tamás. A felsoroltak dalain generációk nőttek fel, így valóban nagy veszteségről beszélhetünk.


David Bowie igazán megosztó figura volt. Sokan a zene kaméleonjának hívták, mert munkássága alatt egy csomószor váltott stílust. Sokan szerették, és sokan sohasem értették meg. Ettől függetlenül számos ma már neves zenész tartja példaképének. Bowie végül hatvankilenc éves korában hunyt el, miután tizennyolc hónapig küzdött a rákkal.


Leonard Cohen szintén nagyon érdekes személyisége volt a zenei életnek. Stílusát mindennek lehet nevezni, csak nem mainstreamnek. Különös, mély hangszíne az idő múlásával egyre mélyebb tartományokba vándorolt. Utolsó lemeze 2016. október 21-én jelent meg, a művész pedig 2016. november 7-én hunyt el. Emiatt sokan arra következtetnek, hogy Leonard tudatosan készült a halálra, arról nem is beszélve, hogy a korong hangzása rendkívül sötét lett, még hozzá képest is. Nyolcvankét éves volt.

Az egyik legfrissebb halálhír George Michael nevéhez fűződik, aki személyes nagy kedvencem. Rosszul érintett a hír, mert ő valóban jó volt abban, amit csinált. Kezdjük a Whammel, melyet gyerekkori barátjával, Andrew Ridgeley-vel alapított a ’80-as évek első felében. George nem olyan énekes volt, aki mögött hatalmas gépezet állt, aki csak kirakatbábu volt, hogy a producerek és a menedzserek sokat keressenek rajta. George énekelt, táncolt és zenét szerzett. A whames korszakában sikerült legalább két hatalmas slágert alkotnia. Az egyik a Wake Me Up Before You Go-Go, a másik pedig a nagy karácsonyi sláger, a Last Christmas.


A Whamnek egy idő után vége lett, George pedig úgy érezte, magasabb szintre szeretne lépni, így hát belevágott a szólókarrierjébe. Faith címmel 1987-ben jelent meg első lemeze, melyen a címadó dal mellett egy olyan sláger is helyett kapott, mint a Father Figure. Ezzel a koronggal hatalmasat robbantott, és a lendület egészen a 2000-es évek elejéig ki is tartott. Szólókarrierjében fontosnak tartotta, hogy zeneszerzőként is elismerjék, ezért komolyabb hangvételű darabokat is készített. Ezek közül az egyik kedvencem a Jesus to a Child.

George Michael — sok sztárhoz hasonlóan — önpusztító életmódot folytatott. Nem vetette meg az alkoholt, sőt a kábítószert sem. Egyszer például egy mozgó autóból esett ki véletlenül, amikor jobban be akarta csukni az ajtót, illetve az is előfordult, hogy valószínűleg figyelmetlenség miatt egy turné közepén olyan tüdőgyulladással szállították el a mentők, hogy a koncertsorozatot félbe kellett szakítani. A bécsi kórházban akkor majdnem egy egész hónapot töltött.
George Michaelt a saját villájában találták meg holtan, egyszerűen nem bírta tovább a szíve. Mindössze ötvenhárom éves volt.


 


A nyitóképen Szalai Attila illusztrációi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..