home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Zenestreaming Szerbiában
Zvekán Péter
2020.08.14.
LXXV. évf. 33. szám
Zenestreaming Szerbiában

Jelenleg egyre természetesebb az a jelenség, hogy a zenét streameljük. Ehhez viszont az kellett, hogy teljesen megváltozzon a piac. Szinte teljesen kiment a divatból, hogy lemezeket/CD-ket vásároljunk a boltban. Ezt az a lehetőség követte, hogy single-eket lehetett venni néhány dollárért, majd megjelent a streaming. Ez valamiféleképpen megmentette a piacot, hiszen a ’90-es években az internet széles körű elterjedése láttán sok szakember megrémült, mert el sem tudta képzelni, hogy mi lesz a zeneiparral. A streaming most olyannyira divatos, hogy jelenleg több száz millióan használják szerte a világon. Most néhány olyan platformot említek meg, amelyet már Szerbiában is használhatunk.

Deezer

A Deezer talán a legrégebbi platform, melyet hazánkban igénybe vehetünk. Olyannyira, hogy az appot egyes mobilszolgáltatók választható opcióként kínálják. És mivel nálunk sokáig ez volt az egyetlen használható platform zenehallgatásra, berkeinkben nagyon népszerű, de ez nem teljesen tükrözi a globális helyzetet, hiszen világszerte kb. 14 millióra tehető a felhasználók száma. Ez is havidíjjal jár, melynek összege 5—7 euró.

Aki kifizeti ezt a havidíjat, annak hozzávetőleg 53 millió zeneszám áll rendelkezésére, s ezeket többféleképpen tudja elérni. Léteznek zsánerenkénti és saját listák, de van egy úgynevezett Flow lehetőség is, mely egy algoritmus segítségével ajánl számunkra zenét mindaz alapján, amit előzőleg hallgattunk meg. Fontos, hogy a Deezernél is létezik az az opció, hogy a dalokat letölthessük, így külföldre utazva is élvezhetjük őket, amikor nincs internet-hozzáférésünk.


Kép: eskipaper.com

 

Apple Music

Induljunk az iTunestól, mely manapság már nem létezik, de egykoron itt mindenféle dal, filmes tartalom, online rádió stb. volt elérhető és letölthető — természetesen pénzért. A cég 2019. június 3-án jelentette be, hogy ebben a formában ezt így nem folytatja, helyette jöttek létre az Apple Music, az Apple TV és az Apple Podcasts platformok. Ez mind szép és jó, de ezek nálunk nem voltak elérhetőek — eddig. 2020-ban ugyanis egy olyan várva várt fejlemény történt, hogy Szerbiába hivatalosan is belépett az Apple, majd elérhetővé vált az Apple Music is.

Itt körülbelül 60 millió zeneszámból válogathatunk, ami a világban eddig több mint 60 millió felhasználót hozott. Érdekességként jegyzem meg, hogy amíg a Deezer esetében 320 kbps-ban élvezhetjük a muzsikát, addig az Apple-nél 256 kbps-ban, mely gyengébb minőség. A cég viszont internethasználati spórolás miatt döntött így, valamint azért, mert bebizonyosodott, hogy a felhasználók legnagyobb része fülhallgatón és kisebb Bluetooth-hangszórókon élvezi a zenét, ehhez viszont ez is tökéletes. A 320 és a 256 kbps közötti különbséget csak jó minőségű, nagyobb hangrendszeren lehetne hallani. Akkor meg kár a gőzért.


Kép: img.rawpixel.com

 

Spotify

A világ legmenőbb és legpopulárisabb zenei streamingplatformja végre megérkezett az országba! Ez egy igazán nagy hír a zenekedvelők számára, hiszen a világban ezt a rendszert már több mint 270 millióan használják. Itt aztán van minden. Rengeteg toplista és algoritmus teszi lehetővé, hogy mindig éppen azt hallgassuk, ami érdekel bennünket. Jelenleg egyszerűen nincs jobb ennél, és végre mi is élvezhetjük. Ami még fontos, hogy a Spotify is lehetővé teszi azt, hogy dalokat töltsünk le, hogy aztán offline is tudjuk élvezni őket. Mindez pedig egy jelképes havidíjért cserébe.


Kép: media1.s-nbcnews.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..