home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Zenére tomboló erőd
Gyurkovics Virág
2016.07.18.
LXXI. évf. 28. szám
Zenére tomboló erőd

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg az elmúlt hétvégén az újvidéki Exit Fesztivált, mely során július 7-e és 10-e között Pétervárad egészen más arcát mutathatta meg. Az ez évi bulinak minden eddiginél több, csaknem kétszázezer látogatója volt, s a tömegben mi is ott hömpölyögtünk.

Nem egy tipikus fesztivál az, amelynek meg van határozva az alapterülete, ahol az embernek vigyáznia kell, hova lép, merre kerüli a tömeget, hiszen mindvégig észben kell tartania, hogy egy várban tartózkodik, toronymagasan, s ez akár veszélyes is lehet. Sajnos nem múlik el év úgy, hogy valaki ne zuhanna le a várfalról a merészsége miatt, vagy éppen azért, mert azt gondolja, egy félreeső hellyel megspórolja magának a nyilvános wc-k előtti sorban állást. Szerencsére a többség azért vigyáz magára, amikor bulizik.

A várban megrendezett fesztivál nyújtotta élmény különös érzelmek egyvelege, egyszerre izgalmas és szorongató. Izgalmas, mert a macskakövek, az alagutak és a várfal sajátos hangulatot kölcsönöz a helyszínnek. A szűk járatokon való közlekedés, az árral való sodródás azonban bezártságérzést is kelthet az emberben, s a temérdek bulizó egy idő után meglehetősen fárasztóvá, nyomasztóvá válik. 

A motozás, melyen a látogatók kénytelenek átesni, mielőtt belépnének a fesztivál területére, kellemetlen eleme a bejutásnak, ám tudván, hogy ezek az intézkedések a mi biztonságunk érdekében is történnek, igyekszünk rajta gyorsan átesni. A fesztivál árait sem a hazai fogyasztók pénztárcájához igazították, de legalább a belépőt olcsóbban, elővételben pedig valóban kedvezményesen vehették meg a Szerbiából érkezők.

Amivel viszont nem lehet mit kezdeni, az a rengeteg szemét, mely már a Péterváradra vezető híd újvidéki oldalán tornyosulva jelzi, hogy fesztivál van a városban. A szemét mennyisége a fesztivál helyszínéhez közeledve egyre csak gyarapszik, a Duna sem ússza meg hulladék nélkül. Rossz nézni, hogy milyen igénytelenséget hoz ki az emberekből a tudat, hogy végre kiereszthetik a fáradt gőzt, és csak remélni lehet, hogy a fesztivál után rendbe teszik a helyszínt. Nagyon jó látni ellenben — és talán minden idáig vezető bosszúságért kárpótol —, hogy mennyire felszabadultak, és milyen jól érzik magukat a fiatalok. A könnyűzenei kínálat palettája igen széles, húsz helyszínen csaknem négyszáz fellépő váltotta egymást a késő délutáni óráktól a kora reggeli fellépésekig. A javarészt mainstream fellépők persze így sem elégíthetik ki minden fesztiválozó igényeit.

A legjelentősebb előadó az idén kétségkívül a zárónapon fellépő Prodigy volt, ezt bizonyítja a vasárnapi rekordszámú közönség is. Természetesen óriási bulit csapott a zenekar, mindenki kitombolhatta magát a koncerten. Akkor is, ha csak messziről hallgatta a zenét, de főleg, ha a színpadon vagy a kivetítőn nézte a show-t. Persze mindennap meg lehetett hallgatni néhány ismertebb előadót. Ellie Goulding, David Guetta, Bastille, Wiz Khalifa, Nicky Romero, Dave Clarke, Robin Schulz és még nagyon-nagyon sokan mások is hatalmas bulikat csináltak. A különböző zenei stílusok és a rétegzene iránti rajongók a színpadok közül válogathattak. A Main Stage mellett volt Dance Arena, Fusion Stage, Silent Disco és persze sorolhatnánk még. A tér akusztikája meglepően jól működött, a zene nem mosódott össze, a kialakított színpadoknak ellenben abszolút erőteljes volt a hangzásuk.

A szervezők a látványt sem aprózták el. Igaz, hogy az erőd díszítése kimerült a város karácsonyi díszeinek felfüggesztésében, de a fő koncertekre azért pazar tűzijátékot rendeztek, mely láthatóan napról napra lenyűgözte a közönséget, és sokaknak felejthetetlen élményt nyújtott.

Összességében élménydús volt a 2016. évi Exit Fesztivál (is). Nem véletlenül nyerte el 2007-ben és 2013-ban is a legjobb európai fesztivál díját és más rangos elismeréseket. Ha az ember legyőzi a tömegiszonyát, és átadja magát a fesztiválélménynek, minden bizonnyal a nyarának egy fénypontja lesz ez a néhány nap. Ehhez persze a jó társaság elengedhetetlen.

A buli július 14-e és 17-e között folytatódik a Seadance Fesztiválon, a montenegrói Budván. Fellép a többi közt Skrillex, a Black Coffee, a Lost Frequencies, Jeff Mills és még sokan mások. Vagyis szintén felejthetetlennek ígérkezik a folytatás.


Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..