home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Zelenszkij: az ukrajnai frontvonal már 2,5 ezer kilométeresre szélesedett ki
2022.06.22.
LXXVII. évf. 25. szám
Zelenszkij: az ukrajnai frontvonal már 2,5 ezer kilométeresre szélesedett ki

Az ukrajnai frontvonal mostanra 2,5 ezer kilométer szélesre nyúlt, de az ukrán fegyveres erők mindenhol tartják a „stratégiai kezdeményezést” — jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden hivatalos Telegram-csatornáján.

„Az abszolút gonosszal van dolgunk. Így nincs más választásunk, mint továbbmenni. Fel kell szabadítanunk minden területünket, és kiverni a betolakodókat. Noha most már több mint 2,5 ezer kilométer a frontunk szélessége, érezhető, hogy a stratégiai kezdeményezés még a miénk” — idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál az államfőt.


Fotó: Ukranian Government.ua

Oleh Szinyehubov, a keleti országrészben lévő Harkiv megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az oroszok ismét csapást mértek a megyeszékhelyre, Harkiv városára. Hivatala legfrissebb értesülései szerint négyen haltak meg, köztük egy gyermek, és tízen megsérültek. A helybeliek beszámolói szerint minden bizonnyal rakétatámadás volt, mert a légvédelmi szirénák nem szólaltak meg a városban. A rakéta, melyet az orosz erők hétfőn lőttek ki Harkivra, eltalálta a metrót, aminek következtében egy alkalmazott megsérült, három vonat pedig megrongálódott — emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.

Újabb kudarccal végződött kísérletet tett a fekete-tengeri Kígyó-sziget visszafoglalására az ukrán hadsereg – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. A tábornok által ismertetett hadijelentés szerint hajnalban indított támadás hadműveleti terve az volt, hogy az ukránok légi és tüzérségi előkészítés után partra szállnak, és elfoglalják a szigetet. Közölte, hogy a légitámadásban több mint 15 ukrán csapásmérő és felderítő drón vett részt, melyeket két Bayraktar TB—2 drón irányított, emellett az amerikai légierő Global Hawk RQ—4 stratégiai felderítő drónját is észlelték nagy magasságban az orosz eszközök a sziget melletti légtérben. Konasenkov azt mondta, hogy a drónok védelmét Sz—300-as légvédelmi rakétarendszerek biztosították Tuzla és Ocsakov mellől.


Igor Konasenkov (fotó: Wikipedia)

Megdöbbentő, hogy a két, Ukrajnában az orosz erők által elfogott amerikai férfit Moszkva szerint halálbüntetéssel sújthatják — mondta sajtótájékoztatóján John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője. Kirby Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő egy sajtótájékoztatón elhangzott mondatára reagált. Peszkov ugyanis azt mondta: Oroszország „nem zárhatja ki” a két amerikai férfi kivégzését. „Nem zárhatunk ki semmit, mert ezek bírósági döntések. Nem kommentáljuk őket, és nincs jogunk beavatkozni” — fogalmazott.

Az Egyesült Államok segít Ukrajnának az orosz háborús bűnösök azonosításában, elfogásában és bíróság elé állításában — jelentette ki Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter, aki előre nem bejelentett látogatást tett Ukrajnában. A híradások szerint a miniszter útban Lengyelország és Franciaország felé tett kitérőt Ukrajnába, ahol az ország nyugati részében lévő Lviv (Lemberg) közelében megbeszélést folytatott Irina Venegyiktova ukrán főügyésszel.

Az ukrajnai menekültek többsége elégedett az Európai Unió által az Oroszország indította háború után számukra biztosított befogadási és védelmi intézkedésekkel — derült ki az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közös, kedden közzétett felméréséből. Az ukrajnai háború kezdete óta mintegy 5,7 millió ukrán állampolgár menekült az Európai Unió területére.

Elismerését fejezte ki Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa Magyarországnak az Ukrajnából menekülők számára nyitott határpolitikája, valamint méltányos és hatékony menekültügyi rendszere miatt. Dunja Mijatovic Pintér Sándor belügyminiszternek címzett, kedden közzétett levelében amellett, hogy „mélységes elismerését” fejezte ki a magyar hatóságok és a magyar emberek által az Ukrajnából menekültek befogadása során tanúsított szolidaritásért és nagylelkűségért.

Az ukrán—magyar határszakaszon 6314 ember lépett be kedden Magyarországra, a román—magyar határszakaszon 4097-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-vel. Vonattal 227 ember, köztük 80 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Szerbiai RTV, Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..