home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Zelenszkij
Tancsik Richárd
2022.04.29.
LXXVII. évf. 17. szám
Zelenszkij

Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij, Ukrajna államfője, rendező, előadóművész, producer, üzletember 1978. január 25-én született Krivij Rih városában. A csaknem két hónapja tartó orosz—ukrán háború folytán neve egybeforrt az „ukrán hazafiság és ellenállás” fogalmával, korábban azonban nem ez a magatartás jellemezte.

Zelenszkij egy orosz ajkú zsidó család egyetlen gyermekeként született, apja tanárként, édesanyja pedig mérnökként dolgozott. Egy négy hónapos, Mongóliában eltöltött időszakon kívül Volodimir egész életében Ukrajnában élt. A jogászvégzettségű Zelenszkij a két hónapnyi jogi gyakornoki munkát leszámítva soha nem dolgozott a szakmájában, mert jobban vonzotta a művészvilág. A színészet mellett a celebek világának is megkerülhetetlen alakja lett. Korábban producerként tevékenykedett, de megemlíthetjük azt a felvételt is, amelyen letolt nadrággal zongorázik. Komikusként is hatalmas népszerűségre tett szert, de már aktívan foglalkoztatta a közélet, melyet mindig beleszőtt előadásaiba és alakításaiba. Ezt az oldalát immár a magyar közönség is megismerhette A nép szolgája című sorozat révén, melyben egy történelemtanárt alakít, aki „véletlenül” Ukrajna köztársasági elnöke lesz, vagyis — most már elmondhatjuk — későbbi önmagát.


Fotó: You Tube

A sorozatot Ukrajnában 2015 és 2019 között sugározták, és hatalmas népszerűségnek örvendett. Ekkor azonban még senki nem gondolta, hogy a komédia hamarosan a való életben is megelevenedik. A CNN által elkészített portréja szerint a sorozat kiváló ugródeszka volt a választási kampányhoz, és pártját is a sorozat címe nyomán nevezte el.

Zelenszkij egy olyan Ukrajnában tudott népszerű ember lenni, ahol 2013 óta egy folyamatosan mélyülő politikai-társadalmi válság van jelen, mely az orosz—ukrán háborúval csúcsosodott ki. Elődje, Petro Porosenko 2014-től 2019-ig volt Ukrajna államfője, mely időszakban tovább súlyosbodtak a társadalmi és a nemzetek közötti problémák, közülük is kiemelkedik a 2019-beli nyelvtörvény, mely ellen hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek is. Mivel Zelenszkij nyíltan kiállt a törvény ellen, személye a kárpátaljai magyarság számára alternatíva lett a Porosenko-féle nacionalista politikával szemben. A korrupciós, társadalmi és háborús problémák is tovább gyűrűztek az országban. Ez az az időszak, amikor az ukrán társadalom megélte a Krím félsziget elvesztését, a szakadár területeken folyamatosan zajló harc tovább fokozta a társadalom elkeseredettségét, és a korrupció a mindennapok része lett.

Ezek az események lehettek talán azok a „katalizátorok”, amelyek a sorozatot, majd később magát Zelenszkijt népszerűvé tették, mert egy olyan elnököt alakított, akinek célja a korrupció elleni küzdelem. A filmsorozat sikere és a mélyülő válság hatására Zelenszkij 2018-ban pártot alapított, és bejelentette, indul az elnöki tisztségért. A politikai programjának a fő célját, a korrupció elleni küzdelmet, sok választó érezte magáénak, és a közösségi médiára építő sikeres kampánynak köszönhetően Zelenszkij a voksok 73 százalékát szerezte meg. Így lett Ukrajna államfője — érdekesség, hogy csak ekkor váltott át az ukrán nyelvre.


Fotó: Ukranian Government.ua

Államfőként rendkívüli választásokat íratott ki, melyeken pártja, A Nép Szolgája elsöprő sikert ért el, így akárcsak a filmszerepében, az országban is elkezdhette a reformokat.

Igyekezett megoldani a meglévő társadalmi és geopolitikai problémákat, tárgyalásokat kezdett a szakadár területek státuszáról, próbálta rendezni a Nyugattal és Oroszországgal való kapcsolatot, és folytatta a korrupció elleni küzdelmet, mert ahogy ígérte a megválasztásakor 2019-ben: „Soha nem okozok csalódást.

Elérkezett azonban 2022. február 24-e, amikor az orosz fegyveres csapatok átlépték az ukrán határt. Zelenszkij ekkor — mint államfő és az alkotmány szerint a hadsereg főparancsnoka — új „főszerepben” találta magát. Hogy csalódást okoz-e, vagy hogy mikor köszönt be a béke, azt nem tudjuk, de Volodimir Zelenszkij megkerülhetetlen alakja lett az orosz—ukrán háborúnak, és ha megfigyeljük a retorikáját, igyekszik fenntartani az egykori karakterét, a meg nem alkuvó és az ukrán nép érdekeit szem előtt tartó elnök, a nép szolgája szerepét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..