home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„Zászló merészkedik elő”*
Csermák Zoltán
2016.10.18.
LXXI. évf. 41. szám
„Zászló merészkedik elő”*

A magyar közmédia ünnepi műsorajánlója — Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára, nemzeti ünnepünkre a közmédia méltó módon emlékezik. Dokumentumműsorok, játékfilmek, élő kapcsolások idézik a hősök egykori helytállását.

Az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára a közmédia gazdag programkínálattal készül. A nap hangulatát a Kossuth téri ünnepélyes zászlófelvonás és katonai tiszteletadás adja meg (M1 9.00).
 
Nemcsak a klasszikus zene kedvelőihez szól a Mienk a mikrofon! különkiadása. Becze Szilvia szerkesztő az egykori rádióprogram műsorszámait gyűjtötte csokorba. A forradalom legismertebb zenéje, az Egmont nyitány mellett Erkel Bánk bán és a Hunyadi László operáinak dallamai csendülnek fel, s a korongra kerül Lajtha László VII. szimfóniája, amely az utókortól a „forradalmi” jelzőt kapta (Bartók Rádió 10.30).
 
A Gondolat-jelben, a Kossuth Rádió kulturális hetilapjában Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész beszél arról, hogy a környező országok irodalmában, hogyan jelenik meg a magyar forradalom eszméje (11.07).
 
A Duna elő adásban közvetíti a díszünnepséget (15.00), amelyet éjjel a Duna World megismétel (3.10). Közvetlenül utána, Kossuth tér – 1956 címmel a forradalom egyik kultikus helyszíne, a budapesti Kossuth tér eseményeit idézik meg a krónikás hitelességével a dokumentumfilm szereplői (Duna 16.00, ismétlés: Duna World 1.30).  Szintén a Duna sugározza az idén készült dokumentumfilmet, A néma tüntetést. Az alkotás a forradalom egyéves évfordulóját eleveníti fel: 1957. október 23-án a Toldy Gimnázium diákjai, dacolva az általános félelemmel, tiltakozásukkal foglaltak állást 1956 eszméi mellett (17.00).
 
Anno - Mesél a Filmhíradó – 1956 című összeállítás azoknak a hazánkban és a nagyvilágban lezajlott eseményeknek a képanyagát mutatja be, amelyek jelentősen befolyásolták az októberi napokat (Duna World 18.25).
Az Uchebnik című, 2016-ban készült kisjátékfilm, az 1956-os forradalom utáni napokat dolgozza fel egy a nagyvárostól, így a forradalomtól is távol eső kis falu diákjainak szemszögéből. A dráma középpontjában az elégetett orosz tankönyvek állnak, megsemmisítésük a „ifjúi dac” szimbóluma (Duna 18.35).
 
Az Öt kontinens is ünnepi adással készül a jeles napra; a magazinból a nézők több forradalmi résztvevő személyes történeteit ismerhetik meg. A félórában egy Amerikában élő, egykori egyetemista sorsa elevenedik meg, s a Franciaországba emigrált „legendás” piros ruhás nő emlékezik a szabadság napjaira. Egy Svájcban élő honfitársunk a fegyveres harcokról beszél (Duna World 18.15, előző nap: Duna World 10.40).
 
A Rádiószínház Pozsgai Zsolt: Mecseki Láthatatlanok című darabjával jelentkezik. A történet szerint 1956. október végén egy szabadságharcos csapat alakult Pécs felett, a Mecsek hegységben, amely a forradalom alatt a legtovább kitartó ellenálló csoportként a hősiesség szimbólumává vált. A tragikus bukás után a hatalom – mivel elhallgatni lehetetlen volt tevékenységüket – mindent megtett a lejáratásukra (szombat–vasárnap, Kossuth Rádió 21.04).
 
A berni követ című film szintén a forradalom utáni időszakból meríti témáját. Szász Attila alkotása egy kevésbé ismert eseményt dolgoz fel. Két hónappal Nagy Imre és mártírtársai kivégzése után a Magyar Népköztársaság berni követsége ellen két magyar emigráns fegyveres támadást hajtott végre. Az indíték homályos, noha helyi lapértesülések szerint Nagy Sándor és Papp Endre a svájci magyar kommunista ügynökök aktáit akarta megszerezni a magyar nagykövet túszul ejtésével. (M5 21.35).
 

A Soha, sehol, senkinek hőse Vendel Imre gépkocsivezető. A Horthy-hadsereg egykori tisztjét 1951-ben várandós feleségével és két fiúgyermekével kitelepítik. Egy falusi, romos iskolaépületben töltenek két évet. A mindennapi létért való küzdelemben felőrlődik a család összetartó ereje a szeretet. 1953-ban elhagyhatják a kényszerlakhelyet. Az elmúlt két évről azonban nem beszélnek soha, sehol, senkinek...(M3 0.35).


*Nagy István: Indul a pesti tüntetés

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..