home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Zamatos ízkavalkád Szajánban
Kőművesné Nyáry Márta
2016.08.15.
LXXI. évf. 32. szám
Zamatos ízkavalkád Szajánban

Harmadik alkalommal rendezték meg Szajánban a helybeli Szent István Kolping Család szervezésében a Nemzetközi Bográcsfőző Fesztivált.

A fesztivált Kéri Brigitta, a Kolping család elnök asszonya nyitotta meg. Jelen volt még Tóth Zoltán, a Szerbiai Kolping Társaság alelnöke, aki elmondta, hogy a gasztronómiai találkozónak kultusza és hagyománya van ebben az észak-bánáti faluban, és külön öröm, hogy családias a hangulat — ezzel is követve Adolph Kolping életútját.

A főzőfesztivált a tizenöt tagú szajáni Kolping Ifjúsági Kórus nyitotta meg a Kolping-dallal, melyet Kéri Nikoletta gitárkísérete tett színesebbé. Fellépett még a helybeli Ady Endre ME tánccsoportja rábaközi táncokkal. Valódi íz- és illatkavalkád volt a falu központjában, hiszen már kora reggeltől sütötték a négyszáznál is több tejfölös-fokhagymás lángost, és a bográcsokban rotyogó tyúk-, disznó-, őz-, kakas-, vaddisznó-, csirke- és marhapaprikás is ínycsiklandó illattal árasztotta el a környéket. De főtt itt még csemegekukorica, lecsó és természetesen birkapörkölt is.

Tóth András, a szajáni kolpingosok főszakácsa készítette a fesztivál legnagyobb bográcsában a birkapörköltet, s elmondta, ez az étek a szajániak „nemzeti eledele”, mely több évszázados múltra tekint vissza. De megtudtuk például azt is a romániai Kisjenő Kolping Családtól, hogy a jó disznópaprikás titka a mélykúti víz, a Kiss és Pál csapattól, hogy a szajáni babot csakis csülökkel érdemes főzni, Tóth Lászlótól, a Szikesek Vadászegyesület főszakácsától, hogy az őzpörköltbe nem elég csak vöröshagymát tenni, hanem kell bele sok fokhagyma is, mely nagyszerűen vegyül a mezők zöld ízével. Végezetül Zombori Angéla a szajáni Fishing Clubból azt mondta el, hogy a halászok nem szeretnek halat pucolni, és a fesztiválon elkészített összes ponty, süllő és harcsa megtisztítása mind az ő feladata volt.


Kéri Brigitta felvételei

A rendezvényt a szabadkai Pozsár Ági kürtőskalácsának illata tette édessé, aki már egy évtizede foglalkozik a finomabbnál finomabb fahéjas, diós, kakaós, zserbós kalácsok sütésével, de ezenkívül kínált még tejföllel, sajttal, sonkával és kolbásszal töltött kürtőscsigát is. A legfiatalabb kürtőskalács-kedvelők Ágitól a nutellásat, a plazmásat, illetve a Bounty- és Jaffa-ízesítésűt kérték.

A bográcsfesztiválon a helybelieken kívül a magyarországi Tiszasziget csapata, valamint a padéi kolpingosok három csapata vett részt. Rajtuk kívül szakácskodtak még az adaiak, a zentaiak, az újvidékiek, valamint a Romániából érkező ótelekiek és kisjenőiek.

Kéri Brigitta, a rendezvény háziasszonya elmondta, sokat köszönhetnek a helybeli vadászegyesületnek, az Ady Endre ME tánccsoportjának, a polgármesteri hivatalnak és a Szerbiai Kolping Társaságnak. Külön köszönet illeti Szabó Jánost, a Romániai Kolping Szövetség titkárát és Balázs Anna könyvtárost, akivel elindították A könyv és olvasás szeretete programot.

A rendezvény sok embert mozgatott meg — a nagyszülőktől az unokákig. Ínycsiklandó gasztronómiai program volt ez, ahogyan Fekete Eszteréknél is, ahol a családtagok közösen varázsolták a vegyes húsból főtt zamatos paprikást a kondérba.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..