home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
XX. Cultura Nostra Kárpát-medencei történelmi verseny
2020.12.03.
LXXV. évf. 49. szám
XX. Cultura Nostra Kárpát-medencei történelmi verseny

Esszépályázat a Kárpát-medence régióiban élő magyar középiskolások részére.

Szervezők: a Pannonhalmi Főapátság és a Rákóczi Szövetség

A pályázat témája: Természeti katasztrófák, járványok és társadalmi következményeik (1340-1930)

A versenyen részt vehetnek magyarországi és határainkon túl élő magyar középiskolások (9-12. évfolyam)

 

A vetélkedő menete

Az első forduló feladatsorát a Rákóczi Szövetség honlapjáról tudják letölteni a versenyzők 2021. január 19-én, kedden 14 órakor. Ezt kitöltés után, legkésőbb aznap 16 óráig kell visszaküldeniük. Az első fordulóhoz ajánlott szakirodalom 2020. november 30-tól tekinthető meg a Rákóczi Szövetség honlapján!

A szakirodalom ide kattintva letölthető

A feladatlapok értékelése után a legjobb harminc versenyző lehetőséget kap arra, hogy a verseny témájához kapcsolódó pályamunkát nyújtson be. A dolgozatok benyújtási határideje április 15.

A legjobb eredményt elért 10 pályázót és a felkészítő tanárokat május 15-ig értesítjük. Ők részt vehetnek a Pannonhalmi Főapátságban június 4-én megrendezésre kerülő eredményhirdetésen. A végső helyezések csak itt válnak nyilvánossá. Az ünnepélyes eredményhirdetés után a meghívottak megtekinthetik a főapátság látnivalóit, különösen a Levéltár és a Könyvtár értékeit, valamint a pályázat témájához kapcsolódó szakmai előadásokon vehetnek részt. A legjobb három helyezett többnapos Kárpát-medencei kiránduláson vehet részt. Minden meghívott pályázó értékes nyereményben részesül.

 

Részletes leírás a pályamunkákhoz

Olyan, egyéni kutatómunkán alapuló pályamunkákat várunk, amelyek a történelmi Magyarország területén bekövetkezett természeti katasztrófák (földrengések, árvizek), kitört járványok (pl. pestis, kolera, spanyolnátha) történetével, azok következményeivel, a társadalomra gyakorolt hatásával foglalkoznak. A kutatás középpontjában természeti katasztrófák esetén értelemszerűen az érintett régió áll. Ha a pályázó által választott téma egy országos járvány, akkor támogatjuk olyan jellegű feldolgozását, amely során egy-egy szűkebb régióban, vagy településen kifejtett hatását, a szélesebb nyilvánosság előtt nem ismert helyi vonatkozásait jeleníti meg.

 

A pályamunka elkészítése

A pályamunka kizárólag a versenyző önálló munkája lehet. A dolgozat terjedelme – az ábrákat, az aláírásokat, a forrás- és irodalomjegyzéket, valamint a tartalomjegyzéket nem tekintve – 10-12 gépelt oldal legyen. A szöveg 12-es betűnagyságban, 1,5-es sortávolságban, 2,5 cm-es margóval készüljön. A megadottól eltérő terjedelmű pályamunkákat a versenybizottság nem értékeli. A szakirodalomból vagy elsődleges forrásból vett gondolatokat és idézeteket, az ábrák és képek forrásait a tudományos munkákban szokásos módon kell megjelölni, illetve lábjegyzetben hivatkozni.

A pályamunka jeligés. A versenyző által jeligeként választott – legfeljebb 8 karakterből álló – kifejezést fel kell tüntetni a pályamunka címlapján, a dolgozat ezen kívül semmilyen más jelzést (nevet, iskola nevét stb.) nem tartalmazhat. A dolgozatot pdf formátumban a culturanostra@rakocziszovetseg.hu email-címre kell elküldeni. A kísérőlevélben a tanuló nevét, iskoláját és osztályát, valamint a pályamunka jeligéjét is fel kell tüntetni. A beérkezett jeligés pályamunkákat a szervezők továbbítják a versenybizottságnak. A pályázattal kapcsolatos esetleges kérdéseket szintén a megadott e-mail címre várjuk.

 

Értékelés

A versenybizottság az értékelés során a következő szempontokat veszi figyelembe: a pályamunka tartalma, felépítése, anyaggazdagsága, anyagkezelése, a megírás módja, valamint a formai követelmények teljesítése. Elérhető pontszám: 100 pont.

 

Jelentkezni 2020. december 15-ig a Rákóczi Szövetség honlapján lehet a diákok nevének, iskolájának és felkészítő tanárának megjelölésével. A jelentkezéskor e-mail címet kérünk megadni, ahova a versennyel kapcsolatos információkat postázzuk.Az űrlap teteje

Jelentkezési lap - Cultura Nostra 2021

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..