home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
XVIII. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia
Albert Éva
2019.12.03.
LXXIV. évf. 48. szám
XVIII. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium által megszervezett XVIII. Vajdasági Magyar Diákköri Konferenciát 2019. november 21-e és 24-e között tartották meg az Újvidéki Egyetem Rektorátusán és a Technológiai Kar épületében. Az egyre növekvő konferencia egy határon túlra is átnyúló, színvonalas rendezvény.

Ez az az esemény, amely a vajdasági magyar hallgatóknak kijutási lehetőséget nyújt az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (az OTDK-ra), mely a magyar egyetemisták legfontosabb tudományos megmérettetése. Habár jelen van a versenyjelleg, a VMTDK nem a versengésről szól, hanem az új ismeretségekről és a tapasztalatszerzésről. A közös célok, érdekek, a tudásszomj összeköti a résztvevőket, aminek eredménye a nagyszerű légkör és hangulat. A VMTDK kitűnő alkalom a nyilvánosság előtti megmutatkozásra, ez egyúttal egy kihívás is. Jelen van a nyomtatott és az elektronikus média, a tv és a rádió is.

Az idei konferencia főtémája a Föld volt. Ezt a szinte kimeríthetetlenül gazdag témát sokan igyekeztek kiindulópontnak tekinteni. A konferencia szinte egy Föld körüli utazásra kalauzolta el a jelenlevőket, mert nemcsak a művészi alkotások foglalkoztak vele, hanem a tudományos munkák is.

A résztvevőknek a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium hivatalos oldalán kellett regisztrálniuk (www.vmtdk.edu.rs). Ugyanide töltötték fel a rezümét és a dolgozatot is. A rezümékből kötet is készült, melyet a résztvevők ajándékként kaptak el.

A négynapos konferencia első napján, csütörtökön tartották meg az Érdekdiszkurzusok — Philos műhely-konferenciáját és a VMTDK ART nevű képzőművészeti műhelymunkát az Újvidéki Egyetem Rektorátusának üvegpavilonjában és az előcsarnokban. Itt szó esett Tolnai Ottó értékarchívumáról, a Rammstein-klipek értelmezési lehetőségeiről a klasszikus ideológiakritika tükrében, szülőföld-asszociációkról kognitív nyelvészeti vonatkozásban stb.

A képzőművészek is ezen a napon rakták fel alkotásaikat az üvegpavilonban.

A második napon a művészeteké volt a főszerep. Leginkább ez a szekció, különösen a képzőművészek tudták megragadni a konferencia főtémáját.

Az érdeklődők 19 órától tekinthették meg a képzőművészeti alkotásokat a művészeti megnyitó után. Csányi Erzsébet beszédében elhangzott, hogy a VMTDK művészeti szekciója szinte terápiaként, tiszta forrásként hat a VMTDK keretében. Mgr. Lázár Tibor festőművész kiemelte, hogy ez a konferencia tudományos, illetve művészeti is, és nagyon fontos ez az ötvözet, mert a vizuális gondolkodás a szavakban történő gondolkodást meghaladva értelmezi a világot. Gubik Korina képzőművész ünnepi beszédében elmondta, hogy a művészeknek megvan az a szabadságuk, hogy teljesen szubjektív szemmel viszonyuljanak akár a Földhöz is.

A beszédek után következett Brezovszki Gergő akadémista, ő Niccolo Paganini XVI. és XX. caprice-át adta elő, virtuóz hegedűjátékával még ünnepélyesebbé téve a megnyitót. A koktélparti mellett kellemes, laza hangulatban lehetett megcsodálni az alkotásokat, és akár maguktól a szerzőktől is lehetett kérdezni.

20 órakor a Rektorátus amfiteátrumában folytatódott a rendezvény további művészeti programokkal. Két zenei előadás nyitotta a programot. Györe Szabolcs Johannes Brahms F-dúr csellószonátája (op. 99) vezetett be bennünket a komolyzenei művészet világába, ezután Bajúsz Krisztina könnyedebb jazzdallamokat énekelt zenekari kísérettel.

A zenei felvezetés után egy mesét hallgathattak meg Csuvárdity Tamarától, majd három performance következett. Az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék hallgatói — Albert Éva, Gavran Emma, Major Evelin, Móricz Virág Kinga, Rasztovác Henrietta, Rózsa Viola, Pap Rebeka, Petro Éva és Turi Orsolya — a Gaia című performance-ban a Tolnai Ottó műveiben megjelenő anyagokkal és a Föld motívumával dolgoztak. Tóth Johanna „A semmi ágán ül szivem...” című előadásában József Attila műveiből merített ihletet, Verebes Andrea performance-ának címe pedig A játék öröme volt.

A szombati napon reggel 8-tól az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának épületében, a regisztrációs pultoknál várták a résztvevőket, hogy átvegyék az ajándékcsomagjukat. Az útlezárások miatt egy kis késéssel kezdődött az ünnepi megnyitó az amfiteátrumban. A zenei bevezetőben Kiss Tamás énekelt, Jenován Flórián pedig zongorán kísérte. A köszöntők és a VMTDK filmmontázsa után az egyébként vajdasági származású Huszár Rudolf akadémikus előadása következett, aki az egyesült államokbeli Washington Universityről érkezett. Előadása kapcsolódott a konferencia főtémájához, hiszen a légköri aeroszol globális forrásairól, elterjedéséről és a klímára tett hatásáról értekezett.

A további négy plenáris előadás a fiatal kutatók munkáit reprezentálta.

A rendezők kávéról és ebédről is gondoskodtak a résztvevők számára. Az ebéd után, fél 2-től a következő szekciók szerint nyolc teremben folytatódtak az előadások: 

BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYOK (HUMÁN)
Filozófiai tudományok, irodalomtudományok, multidiszciplináris bölcsészettudományok, művészeti és művelődéstörténeti tudományok, néprajz- és kulturális antropológiai tudományok, nyelvtudományok, történelemtudományok.
 
ÉLETTELEN TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ÉS MŰSZAKI TUDOMÁNYOK
Kémiai tudományok, matematika- és számítástudományok, építészmérnöki tudományok, informatikai tudományok, közlekedéstudományok, multidiszciplináris műszaki tudományok, villamosmérnöki tudományok.
 
TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK
Állam- és jogtudományok, gazdálkodás- és szervezéstudományok, közgazdaságtudományok, multidiszciplináris társadalomtudományok, neveléstudományok, pszichológiai tudományok, sporttudományok, szociológiai tudományok.
 
ÉLŐ TERMÉSZETTUDOMÁNYOK
Agrártudományok, klinikai orvostudományok, egészségtudományok, multidiszciplináris természettudományok, biológiai tudományok, állatorvosi tudományok, környezettudományok, élelmiszer-tudományok.
 

 

Hogy a sok előadás közül minden szekcióból megemlítsünk néhányat:

Hovanyec Judit: A nyelv kérdése Orcsik Roland Fantomkommandó című művében, Pletikoszity Árpád: Autonóm robot tervezése az Eurobot 2019 nevű versenyre, Kenéz Endre: Transznacionális olajipari cégek és a megújuló energia, Zabos Diana: A fokhagymarothadást előidéző Fusarium oxysporum gomba morfológiai és tenyészeti jellemzői.

Eközben a kék teremben a művészeti szekció résztvevői is beszéltek alkotói világképükről, így nekik duplán kellett dolgozniuk, mégis az egyik legizgalmasabb dolog betekintést nyerni egy művész fejébe, vagy megérteni egy alkotás létrejöttének történetét.

Az előadások végén a szekcióvezetők meghozták döntésüket, és következett az oklevelek kiosztása. Miután átadták a Kristálygömb Díjat Oláh Tamás színháztudományi doktorandusznak, valamint a szekcióelsőknek, egy közös fotóval ért véget az idei tanácskozás.

Habár a VMTDK szombati napja nagyon kimerítő volt, a rendezvényt hatalmas buli koronázta meg a dunai Zeppelin hajón.

A VMTDK összeköti a fiatalokat, az egyetemistaréteget, a tudni és akarni vágyókat az egész Kárpát-medencéből. Mindenképp szükség van erre és minél több ehhez hasonló rendezvényre a vajdasági fiatal kutatók, művészek számára, mert az értelmiség a vajdasági magyarság megmaradásának záloga.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..