home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
XIX. Apáczai Nyári Akadémia — Történelem és magyarság
Martinek Imre
2019.07.08.
LXXIV. évf. 27. szám
XIX. Apáczai Nyári Akadémia — Történelem és magyarság

Helyszíni tudósítónktól

Az első munkanap összefoglalója

Július nyolcadikán nyitotta meg kapuit Újvidéken a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) szervezésében megvalósuló XIX. Apáczai Nyári Akadémia Történelem és magyarság elnevezésű pedagógusi továbbképzés.


A szerző felvételei
 

Az akkreditált pedagógusi továbbképzés helyszíne az Apáczai Diákotthon telepi fiúkollégiuma, a programok főszervezője pedig mgr. Viola Lujza nyugalmazott magyartanárnő. Az első munkanap nyitányában elhangzó áhítatot Kovács Csaba torontálvásárhelyi református lelkésznövendék, a Pápai Református Teológia negyedéves hallgatója tartotta, gondolatait a Lukács szerinti evangélium soraira (Lk.8,16-17) építve. A találkozó zenei művészeti többletéhez elsőként az újvidéki Habram fivérek, Ádám és Hunor járultak hozzá, akik hegedű-gordonka hangszerpárosként Johann Sebastian Bach Levegő című szerzeményét tolmácsolták. Az intézmény nevében Lukács Gabriella, a VMPE elnök asszonya köszöntötte az egybegyűlteket.

Az első nap előadói közül mgr. Viola Lujza Márai Sándor regényeiről tartott értekezést, dr. Pomozi Péter tanár úr, a budapesti ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet docense pedig a nyelvtörténet, az őstörténet és a nemzeti identitás összekapcsolódásai után a 2017-ben indult, Magyar nyelvű otthon című kiadványsorozatának legújabb, a Felvidéket bemutató kötetén keresztül készített átfogó társadalmi korrajzot. A késő délutáni munkakeretben dr. Szijártó József kiskunlacházi mérnök úr helytörténeti tanulmánykötetének bemutatása került előtérbe, peregi és kiskunlacházi családi emlékeken keresztül idézve meg újra az első világháború egyes mozzanatait.

Az ismerkedési est a vacsora utáni percekben rajtolt.

(helyszíni tudósításunk a keddi események összefoglalásával folytatódik)


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..