home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
XIV. Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó
Apró József
2024.04.14.
LXXIX.. évf. 15. szám
XIV. Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó

2024. április 13-án a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács megtartotta a 14. Vajdasági Magyar Tudóstalálkozót. A konferenciának, az előző évekhez hasonlóan, ezúttal is a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont, és akárcsak a múlt évben, idén is mintegy 60 szakember szólalt fel.

A tanácskozást megelőzően a jelentkezők 51 előadás rezüméjét töltötték fel a VMAT honlapjára, így az érdeklődők valamilyen szinten már előre megismerkedhettek tudóstársaikkal és munkáikkal.

A megnyitó után következtek a plenáris előadások, melyek közül nem meglepő módon kettő is kapcsolódott a 2023-ban Nobel-díjjal kitüntetett magyar tudósok, Karikó Katalin és Krausz Ferenc munkásságához. Fábri Galambos Izabelláé az mRNS vakcinák jelentőségéről szólt, Pósa Mihály pedig az attoszekundumos fizikába nyújtott bepillantást a hallgatóságnak. Őket megelőzve Jelasity Márk szegedi tanszékvezető jóvoltából a mesterséges intelligencia árnyoldalaival is megismerkedhettek a jelen lévők.

A további előadásokat hét szekcióra osztották fel, melyek egy időben voltak megtartva. Érdekesebbnél érdekesebb témákra készült értekezések hangzottak el a műszaki tudományok, élő és élettelen természettudományok, társadalomtudományok, humán tudományok és művészetek szekcióban. Ezzel a szervezők komoly fejtörést okoztak annak, akit több előadás is érdekelt volna.

A megjelentek – a teljesség igénye nélkül – matematikáról, fizikáról, lineáris programozásról, ChatGPT használaltáról, a mesterséges intelligenciáról, képfeldolgozásról, tejhamisításról, jogról, költészetről, művészetekről, mentális egészségről... és még sok minden másról kísérhették figyelemmel a tudományos munkákat.

Fényképezte: Apró József

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..