home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Wonder Woman 1984
Brasnyó Zoltán
2021.02.25.
LXXVI. évf. 7. szám
Wonder Woman 1984

A Wonder Woman 1984 egy látványos, de sajnos igencsak üres film lett, pedig az előzetesek alapján minden esély megvolt rá, hogy továbbvigye az Aquamannel elindulni látszó trendet, azaz felzárkózzon a Marvel által teremtett, gigászi filmes univerzumhoz. Nem sikerült, én pedig már sokadszor azt érzem, hogy a DC egyébként érettebb sztorijai és komor világa továbbra is méltatlanul rossz kezekben vannak.

A Wonder Woman 1984 karácsony napján debütált az HBO Max streamingszolgáltató kínálatában. A 2017-ben megjelent első Wonder Woman nagyon is jó lett, a rajongók szerették, bár a főgonoszok ott sem lettek túl acélosak. Az 1984 pedig azért lett számomra csalódás, mert nagy retróétvággyal ültem neki. Azt vártam, hogy sokkal több kikacsintás és megmosolyogtató, neonfényes pillanat lesz benne, hiszen az előzetesek és a reklámdömping is erre engedett következtetni.

Gal Gadot Diana themüszkirai hercegnőként persze ragyog a képernyőn, de sajnos ő egymaga képtelen volt megmenteni ezt a filmet. Ami a többi színészt illeti, a rosszfiúkat (és -lányokat) legvégül csak-csak beleerőltetik képregényes háttérsztorijukba, amivel nem volna gond, ha az elején nem kezelték volna túl liberálisan ezeket a karaktereket. Pontosabban az elején még úgy tűnt, lesz majd valami eredeti is bennük. Pedro Pascal például már túl sok lett ebben a filmben, Minerva karaktere viszont érezhetően több odafigyelést kapott.

Ez a Diana-sztori a lehetőségekhez képest tehát nem lett más, csupán egy epizód az amazon történetéből, mely után akár tucatnyi folytatást is el tudnánk képzelni. Nem ad semmit, ami korszakalkotó, maradandó vagy emlékezetes. De mi is történik a filmben? A Csodanő igyekszik álcája mögé bújva élni unalmas életét a túlpörgött ’80-as években, mégis kénytelen újra fegyvert ragadni, feltűnik ugyanis a színen a félelmetes Maxwell Lord (Pedro Pascal), valamint Diana kollégája, Barbara Minerva (Kristen Wiig), aki egy veszélyes metamorfózison esik át. Ez azonban még csak a kezdet: visszatér ugyanis Steve Trevor (Chris Pine), akit hősnőnk évtizedeken át halottnak hitt. Steve Trevor visszatérését egyébként már a plakátokon és az előzetesekben sem titkolták el.

Patty Jenkins rendező filmje tehát izgalmasnak tűnő felütésekkel indul. Ám a fő selling point, azaz a ’80-as évek tarkabarka színvilága és gagjei helyett a Wonder Woman második része szürke és semmitmondó helyszíneken játszódik, ellentétben például a korábbi Marvel Kapitánnyal, mely nemcsak viccesen és autentikusan hozta a ’90-es évek életérzését, de a korabeli filmes műfajok stílusjegyeit is megcsillogtatta. A Wonder Woman 1984 akciójelenetei ezúttal is túlságosan „DC-sek” lettek, azaz több helyen is kilóg a lóláb — legalábbis a Marvel milliódolláros effektjeivel szemben. A Csodanő legújabb kalandja tehát tisztességes iparosmunka lett. Gal Gadot például szívét-lelkét beleadta (olyan nagy sérüléseket szenvedett a forgatáson, hogy két alkalommal is műtétre szorult), ennek ellenére a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő oldala szerint jelenleg rotten (rohadt) kategóriába került, 59 százalékos összesített kritikusi véleménnyel. Ezzel szemben a nézőknél már jobban muzsikált Diana hercegnő: 74 százalékuk adott 3,5 vagy annál több pontot az 5-ből.

Nehéz volt a készítőknek, hiszen a koronavírus-járvány sem könnyítette meg a dolgukat, emiatt a mozis jegypénztáraknál is igencsak gyengén szerepelt a film. A franchise azonban nem áll le: máris bejelentették, hogy készül a harmadik rész, a rendezői székben továbbra is Patty Jenkinsszel. Ha Gal Gadot is marad, akkor minden rendben lesz, mert legalább harmadszor is beleszerethet majd a közönség.

Kép: indiewire.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..