home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Vučić nem pártelnök, hanem Szerbia összes polgárának az elnöke akar lenni
(Tha)
2023.05.26.
LXXVIII. évf. 21. szám
Vučić nem pártelnök, hanem Szerbia összes polgárának az elnöke akar lenni

Belgrádban, a Köztársasági Képviselőház előtti téren 19 óra körül, esős időben kezdődött meg a Szerb Haladó Párt Remény Szerbiája elnevezésű nagygyűlése. Az összejövetel hivatalos része mintegy másfél órás volt, de a helyszínen már jóval korábban gyülekezni kezdtek a rendezvényre érkezők.

A szerb himnusz elhangzása után Mina Mijailović, egy ritka betegségben szenvedő gyermek édesanyja, valamint Lazar Ristovski színész szólt az egybegyűltekhez. Ivica Dačić külügyminiszter beszéde főleg a koszovói helyzetre vonatkozott.

A nagygyűlésen felszólalt Milan Knežević, a Montenegró Jövőjéért koalíció egyik vezetője, Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke, valamint Sabina Šebo Juković és Janko Tipsarević teniszező. 

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerbül mondta el beszédét. Kifejtette, egy olyan nemzetet képvisel, amely testvérének tartja a szerbeket. Gyakran ellenségként tekintettünk egymásra, mára azonban minden megváltozott, és a két nemzet testvérivé vált, amit Aleksandar Vučić elnöknek köszönhetünk, hangsúlyozta Szijjártó Péter, aki szerint Szerbia jelenleg úgy bánik a vajdasági magyar közösséggel, hogy az az egész világ számára példaként szolgálhat.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök egy perc néma csendet kért a nemrégi tragikus eseményekben elhunyt áldozatok emlékére, majd fontos bejelentést tett. Mint mondta, 11 éve áll a Szerb Haladó Párt élén, de lemond erről a pozícióról, mert nem egy politikai párt, hanem Szerbia összes polgárának az elnöke kíván lenni. Egyben megismételte a már emlegetett új népi mozgalom megalakításának szándékát is, és azt is megerősítette, hogy a Szerb Haladó Párt tagja marad.

Megemlítette, a belügyminisztérium már több mint 50 ezer fegyvert és robbanóanyagot gyűjtött be a lakosságtól.

Emellett hangsúlyozta, nehéz időszak elé nézünk a koszovói helyzet miatt. Szerbia továbbra is a béke mellett áll, de a szerbek feletti erőszakot nem fogja eltűrni. Hangsúlyozta, Szerbia az európai úton akar maradni, de nem fordul el keleti partnereitől sem.

Fotó: Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..