home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Vučić: Gondoskodunk arról, hogy az áram- és gázár emelkedése ne haladja meg a 10 százalékot
Tancsik Richárd
2022.07.19.
LXXVII. évf. 28. szám
Vučić: Gondoskodunk arról, hogy az áram- és gázár emelkedése ne haladja meg a 10 százalékot

Aleksandar Vučić szerb államfő sajtótájékoztatóján, melyet a Köztársasági Elnöki Hivatalban tartott meg, számos témát érintett, melyek között a kormányalakítási egyeztetések, energetikai kérdések, drágulás, geopolitikai helyzet, horvát—szerb kapcsolatok szerepeltek. A sajtótájékoztatón leszögezte, törekednek arra, hogy a gáz és az áram ára ne emelkedjen 10 százaléknál többel. A meghiúsult jasenovaci látogatásról is szólt a szerb elnök.

A sajtótájékoztatón bejelentette, tíz-tizenöt napon belül kiderül, kinek ajánlja fel a kormányfői mandátumot az új összetételű kormány megalakítására. Hozzátette, vagy az SZHP, vagy esetleg valamelyik koalíciós partner listájáról választja ki a megfelelő személyt.

Arra a kérdésre, hogy a választási listák képviselőivel való egyeztetés után csökkent-e a miniszterelnök-jelöltek száma, Vučić azt mondta, most sem sokban különbözik a helyzet attól, amit eddig is lehetett tudni arról, hogy ki alakíthatja meg az új kormányt.

Az energetikai kérdések kapcsán az államfő elmondta, törekednek arra, hogy a gáz és az áram ára ne emelkedjen 10 százaléknál többel, illetve folyamatosan pumpálják a gázt a tárolókba. Magyarországon is tárol gázt az állam, a napi szükségletek fedezésére — mondta a sajtótájékoztatón a szerb elnök, továbbá kiemelte, egyelőre a polgároknak nem kell tartaniuk attól, hogy télen a lakásokban csökkentik majd a meghatározott hőmérsékletet, de fel kell készülni, hogy bármi előfordulhat, mint mondta, felsőbb erők hatására.

— Az udvarnoki gáztározóban 234 millió köbméterre emeltük a gáztartalékainkat, és így 5 millió köbmétert húzhatunk ki onnan naponta, vagyis jelenleg ötven napra elegendő gáz áll Szerbia rendelkezésére, de télen nagyobb a fogyasztás, ezért tárolunk gázt Magyarországon, hogy mindennap további 6 millió köbméter gázunk legyen, mivel így 11 millió köbméterrel fedezni tudjuk a szerbiai napi gázszükséglet 70 százalékát — emelte ki az államfő. — A szén beszerzése jelenleg gyorsabban halad, a kínai partnerekkel folyamatosan egyeztetünk, és az együttműködésre is számítunk. Az olajért küzdünk, beszélünk a Szerbiai Kőolajipari Vállalattal, és megtiltottuk az exportot, hogy lehetővé váljanak a normálárak. Az élelmiszer kérdését illetően szeptember végén, október elején növeljük a gabonaexportot, hogy a gazdák is kereshessenek — tette hozzá Vučić.


Fotók: Tanjug/ Strahinja Aćimović

A meghiúsult jasenovaci látogatásról megjegyezte, a horvát média azt írta, Vučić a területükre akart menni gyertyát gyújtani és koszorúzni, és azt mondták, titkos látogatásra készült. A hírt a horvát Jutarnji List tette közzé. Az államfő kijelentette, csendben szerették volna átadni a tiltakozó jegyzéküket a horvát államnak, azt azonban már tudták, hogy délelőtt 10 órára hívták össze a külügyminisztériumban a megbeszélést, hogy Maja Bogdannak átadják a tiltakozó jegyzéket, arra számítva, hogy tud mindenről. Ezért lendültek támadásba, nem értelmetlen, hanem őrült érvekkel.

A jövő tervezéséhez meg kell ismernünk a múltat is — mondta Vučić, utalva arra, hogy a jasenovaci áldozatok történetét minden fiatalnak ismernie kell, ezért az oktatásban nagy és rendszerszintű változások lesznek, és több pénzt fektetnek majd a virtuális projektumokba, előadásokba, filmek készítésébe, sorozatokba, könyvekbe. Megújítják egyes könyvek kiadásait, melyek értékesek a szerb nép történelmét illetően, ezeket lefordítják világnyelvekre, hogy az emberek tudják, mi történt, mert nincs még egy olyan szörnyű kivégzési hely, mint Jasenovac.

Forrás: Szerbiai RTV és Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..