home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Volt egyszer egy Zöld hajú lány…
Kartali Róbert
2021.11.18.
LXXVI. évf. 46. szám
Volt egyszer egy Zöld hajú lány…

1981-ben mutatták be Szabadkán Lengyel Gábor és Gobby Fehér Gyula Zöld hajú lány című rockoperáját Vicsek Károly rendezésében. Pénteken multimediális megemlékezéssel ünneplik meg a negyvenéves évfordulót a Jadran Színpadon este fél 8-tól. A koncert nem csupán azért különleges, mert megemlékeznek az ősbemutatóról, hanem azért is, mert Lengyel Gábor, városunk egyik kiemelkedő zeneszerzője ötven éve van a pályán, és nem mellesleg az idén töltötte be hetvenedik életévét.


Lengyel Gábor

— A Zöld hajú lány volt az első magyar rockopera — világított rá Lengyel Gábor, a darab zeneszerzője, producere lapunknak. Visszaemlékezésében elmondta, hogy annak idején Vicsek Károly, a darab rendezője kereste fel Gobby Fehér Gyula szövegével, hogy jó lenne egy musicalt csinálni, és hogy a szabadkai színház is érdekelt lenne. — Elolvastam a szöveget, és mondtam, hogy miért nem csinálunk ebből egy rockoperát. Ilyen még nincs. Addig senki sem írt magyar rockoperát, rá egy évre mutatták be az István, a királyt Magyarországon. Tetszett neki az ötlet, és akkor döntöttünk úgy, hogy oké, próbáljuk meg. Akkor még Újvidéken éltem, a csapat meg Szabadkán próbált. Akkor döntöttem úgy két barátommal, hogy Szabadkán csinálunk egy stúdiót. Átmentünk Németországba, beszereztem a felszerelést. A megboldogult Saghmeister Zoltánnal és Kiss Zoltánnál csináltunk egy kis felvételi stúdiót, és ott kezdtem felvenni az alapokat, mert úgy beszéltük meg, hogy fél playbacken csináljuk meg, tehát a zene felvételről ment, az énekek pedig élőben lettek előadva, mivel túl drága lett volna a produkció, ha ennyi színész és táncos mellett még élő zenekar is lett volna, azt nem tudta volna finanszírozni a színház. Tetszett mindenkinek, a rendezőnek és a színészeknek, a zenészeknek. A legjobb zenészeket szedtem össze Szabadkán, mert a színházban nem volt elég énekes, aki megfelelt volna, hiszen ez egy rockopera volt, így rockosan kellett énekelni. A főszerepet Jónás Gabi és Földi Laci kapta, illetve Kotroba Juci is énekelt a darabban. A többi dalra külsősöket szerződtettem, a megboldogult Lakatos Ferenc —Zsigát, Gucan Zvekanovot, aki most Angliában van, és Ábrahám Jánost. Ők mind külsős énekesek voltak, mellettük volt még kórus, tánccsoport és akrobatacsapat is. A bemutató előtt azonban volt egy kis keveredés, a színház nem tudott elég pénzt fizetni, így a rendező, a koreográfus és én lemondtunk a honoráriumunk egy részéről, és kifizettük a színészeket, a technikát, mindent, hogy meglegyen a bemutató. A rockopera marketingje úgy kezdődött, hogy a színészek magukra reklámtáblákat aggatva szendvicsemberként sétáltak a korzón, Földi Laci pedig fehér lovon lovagolt. Felkészítettük az embereket, hogy ez valami olyan lesz, ami teljesen más, mint a többi. A bemutatóra rögtön elfogyott minden jegy, és ami a legérdekesebb: a Zöld hajú lány volt a valaha legnézettebb előadás a szabadkai színház történetében. Több mint 70 000 ember látta, és nemcsak Szabadkán játszottuk, hanem egész Jugoszláviában, valamint még Magyarországon is. Megjártuk Podgoricát, Szarajevót, Zágrábot, Ljubljanát, Belgrádot, volt, ahol beverték az ablakot a jegyekért. Szarajevóban például lement az előadás, majd megkérdezték, lehetne-e még egyszer lejátszani, mert 500 ember kint maradt az utcán, ők is kíváncsiak rá, így hát még egyszer eladtuk. Szép élményeink voltak. Ez a nagyon nagy siker, úgy gondolom, megismételhetetlen. Szabadkán többet ilyen nem lesz, ezt én most aláírom.

A darab szereplői: Jónás Gabriella, Földi László, Albert János, Albert Mária, Barácius Zoltán, Gucan Zvekanov, Lakatos Ferenc — Zsiga, Monja Milenković, Kasza Éva, Bada Irén, Tallós Zsuzsa, Kotroba Júlia, Nagy István, Szél Péter, Vajda J. Tibor, Ábrahám János és Terék Júlia. Az előadást egy évig játszották.

— Azért csak ennyi ideig, mert drága volt a produkció, nem jött vissza a befektetett pénz. Nem volt meg rá az akarat, az az igazság, játszhatták volna tovább is. Minden előadás telt házzal futott, és nagyon büszke voltam az egészre meg a színészekre is. A Zöld hajú lány nagylemezen is megjelent, a szarajevói Diskoton adta ki 1982-ben, a Zöld hajú lány sláger pedig a mai napig hallható a rádiókban. Abban az időben egész más világ volt, mint ma. Ez van, de örülök, hogy az Újvidéki TV felvette az egészet, és ma megvan a ’81-ben készült film, melyet most pénteken le fogunk vetíteni. A Pannon RTV segített abban, hogy szerb feliratot tegyünk rá, hogy akik nem magyarok, ők is megértsék, miről van szó. Mert, ugye, magyar az egész előadás. Sajnos csak 120 ember jöhet be a színházba. Ez egy multimediális emlékezés a negyven évvel ezelőtti történésekre, a film után kijövünk néhányan a színpadra, akik még élünk. Jónás Gabriella, Földi László, Török Julianna, Vicsek Károly, Ábrahám János és Kotroba Júlia. Bada Irén visszautasította a meghívást, a többiek pedig sajnos már nincsenek köztünk, ennyien maradtunk. Emellett felkértük az újvidéki Művészeti Akadémia harmadik évfolyamának hallgatóit is, ők négy számot fognak begyakorolni, elénekelni és eljátszani, azzal, hogy a dalok három nyelven lesznek előadva, angolul, szerbül és magyarul. A szerb zeneszámokat Goca Vidaković szabadkai énekesnő énekli, ő két balladát fog előadni, a gyerekek négy számot magyarul, egyet angolul, Kotroba Juci és Földi Laci pedig eléneklik a saját dalaikat negyven év után. Jónás Gabi mint főszereplő a fő dalt, a Zöld hajú lányt énekli el a legvégén, új hangszerelésben persze. Ha ma csinálnánk a rockoperát, akkor ilyen volna — mondta Lengyel Gábor a péntekre tervezett filmvetítés utáni emlékkoncertről. A rendezvényt Szabadka Város Önkormányzata is támogatja.


Részlet a rockoperából

A nagylemez borítója


Barácius Zoltán írása a 7 Nap 1982. április 9-ei számában

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..