home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Volt az idén minden
VITKOVIĆ Aleksandar
2013.05.08.
LXVIII. évf. 19. szám
Volt az idén minden

Igen. Volt az idén minden. Márciusban december, áprilisban augusztus. Ki tudja ezt követni, felfogni, megérteni, és ami még rosszabb: ki tudja, hogy mi lesz még?! Emlékeztetőül: tavaly a termelőket az aszály sújtotta, télen a kukorica szokatlanul alacsony ára szorongatta, az aflatoxinnal szennyezett tej pedig feltette az i-re a pontot. Mindezt figyelembe véve nem csoda hát, hogy a földművesek zöme nem tudta teljesíteni az idei vetéstervet.

Természetesen ehhez az állapothoz hozzájárult a köztársasági agrártárca is, mert jelentős késéssel törlesztette pénzügyi kötelességeit a termelők iránt, akik emiatt és a korábban felsoroltak miatt nagy körültekintéssel vásárolták meg a termeléshez szükséges alapanyagokat (vetőmagot, műtrágyát, gázolajat).

Ha már a termelési alapanyagoknál tartunk, érdemes megemlíteni, hogy az idén a vetőmagért 20%-kal, a műtrágyáért és a vegyszerekért 10-15%-kal, a gázolajért pedig 15%-kal kell többet fizetni a gazdáknak, mint az elmúlt esztendőben. Ez azt jelenti, hogy az idei vetés 10-40%-kal kerül többe a tavalyinál. Ennek ellenére a gazdák — amint az időjárás és a talajviszonyok megengedték — hozzáláttak a talaj-előkészítéshez és a vetéshez. Ők ugyanis nem tehetik meg, hogy parlagon hagyják a talajt, nemcsak azért, mert apáik, dédapáik örökségéről van szó, hanem azért sem, mert verejtékes munkával jutottak hozzá, és nem utolsósorban azért, mert ebből élnek és tartják el családjukat.

Teljesíthetetlenek az idei vetéstervek

Kishegyes
A kishegyesi községben az idén tavasszal 8435 hektárt szerettek volna bevetni kukoricával, napraforgóval, szójával, cukorrépával és zöldségfélékkel. Az időjárás miatt azonban eddig mindössze 1488 hektáron került földbe a mag. Legnagyobb területen, mintegy 5352 hektáron kukoricát szerettek volna termeszteni a gazdák, de lapzártánkig alig több mint 350 hektárt sikerült bevetni, a tervezett vetésterületnek alig több mint 6,5%-át. A tervekben az ipari növények közül 1313 hektár napraforgó, 1274 hektár szója és 431 hektár cukorrépa szerepelt. A tervnek azonban csak a töredéke valósult meg: napraforgót ugyanis mindössze 410, szóját 397, cukorrépát 251 hektáron sikerült elvetni. Ez azt jelenti, hogy a kishegyesi községben a termelők május elsejéig a tavaszi vetéstervnek alig több mint 17,5%-át tudták csak teljesíteni. Természetesen májusban még javítható ez az arány.

Topolya
Nem lesz az idén napraforgó a topolyai határban, derül ki a nyilvántartási adatokból. Ezt az ipari növényt 10 186 hektáron szerették volna termeszteni a községben, de a vetés késése, illetve a termesztés sikerességének kockázatossága miatt a termelők úgy döntöttek, hogy az idén kihagyják a vetésforgóból ezt az olajnövényt. De magkukoricát, új takarmánynövény- és zöldségültetvényeket sem lehet majd látni Vajdaságnak ezen a részén. Legnagyobb területet a topolyai határban a terménykukorica foglalja el. Május elejéig 5655 hektáron került földbe a tengeri, a tervezett vetésterület 52%-án. Emellett szóját 303 hektáron termesztenek majd, a tervezettnél 80%-kal kisebben. A zab esetében azonban 15,6%-kal túlteljesítették a tervet a termelők: a tervezett 510 hektár helyett 590 hektárt vetettek be vele.

Szabadka
A vetésterv 80%-át teljesítették a szabadkai gazdák. Május elsejéig a tervezett 50 060 hektárból 39 434 hektáron fejeződött be a munka. Szójából 44 hektárral vetettek el többet a tervezettnél. A cukorrépa esetében a gazdák teljesítették a tervet: mind a 970 hektáron idejében földbe került a mag. Ez az eredmény azért is figyelemreméltó, mert a cukorrépának specifikus a termesztéstechnológiája. Ami a terménykukoricát illeti: a tervezett terület 74,9%-án, azaz
28 250 hektáron került földbe a mag. A takarmánynövények vetése is megfelelő ütemben halad a szabadkai község területén, 700 hektárból eddig 580 hektáron fejeződött be a munka, ami 82,8%-nak felel meg. A zöldségfélék termesztésével is jól haladnak a gazdák, a tervezett terület 54,9%-án, azaz 450 hektáron fejezték be a munkát. Tekintettel arra, hogy vannak zöldségfélék, amelyeket majd még májusban fognak elültetni, így könnyen elképzelhető, hogy az optimális időszakon belül teljesíthető lesz a 820 hektáros vetésterület.  
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..