home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Vízsugarakon táncolva
Tóth Tibor
2013.08.28.
LXVIII. évf. 35. szám
Vízsugarakon táncolva

A közelmúltban megtartott 32. magyarkanizsai úszó– és futómaraton érdekes színfoltja volt a flyboard(repülődeszka)-bemutató. Az errefelé eddig még nem látott sportág nagy érdeklődést váltott ki a jelenlevők körében, a bátrabbak ki is próbálhatták, milyen is a levegőből szemlélni a körülöttünk levő világot. A bemutatót a topolyai származású, de Gödöllőn élő Ercsi Zsolt és a magyarkanizsai Lévai Csongor tartották. Az utóbbit arra kértem, mondja el, mi is a flyboard.

— A flyboard egy vízsugár-meghajtású deszka, amellyel akár tíz méter magasba is fel lehet ugrani a vízből, de a víz alá is lemerülhetünk vele. A fő hajtóerőt a deszka alatti vízsugár adja, amit a jetski hajtóművéből kiáramló víz biztosít. A sportág a francia Franky Zapata jetski-világbajnok találmánya. Másfél éve létezik, két év alatt fejlesztették ki. Az észbontó extrémsport nemcsak annak érdekes, aki műveli, hanem annak is, aki nézi: hihetetlen látványt nyújt a magasan a felszín fölött, a vízsugarakon táncoló sportoló. A szerkezetet a jetski motorjához kell csatlakoztatni egy 18 méteres tömlővel. Az erős vízsugár felemeli az embert a magasba, s ott különféle mutatványokat produkálhat. Nemcsak az extrém sport kedvelőinek ajánljuk ezt a sportot, hanem személyes tapasztalatunk azt mutatja, hogy már egy 12 éves kisgyerek is űzheti alapszinten, de volt már 62 éves jelentkezőnk is, aki kipróbálta. Nem kell hozzá semmilyen előképzettség, aki járni tud, öt percen belül megtanul kiemelkedni vele a vízből. Olyan ez, mintha rátennénk egy deszkát a tekegolyóra, és billegnénk rajta. Második próbálkozásra már úgy érzed, mintha sokadszorra próbálkoznál vele, akkor már tudsz bánni a vízsugarakkal. Bátorság kell hozzá, nem szabad megijedni, nem szabad lefelé nézni, csak a távolba. Öt perc alatt bárkit meg lehet tanítani rá — véli Lévai Csongor, a Waterlogic doo cég értékesítési képviselője, a magyarkanizsai bemutató részvevője.
A fent említett cég a flyboard szerbiai képviselője. Tulajdonosa, Ercsi Zsolt az egyik videómegosztó-csatornán látta ezt a sportot, majd azzal fordult Csongorhoz, hogy az általa nyújtott élményben neki is része kell legyen. Először Thaiföldön emelkedett a levegőbe a vízsugarak segítségével, majd felvette a kapcsolatot a gyártóval, és vásárolt flyboardokat. A cég fő tevékenysége a hálózatra kapcsolható vízautomaták eladása és bérbeadása, de szerveznek flyboard-túrákat Horvátországba és Magyarországra is. Szerbiában először Újvidéken a Dunán próbálták ki, majd Belgrádban, a Száván tartottak bemutatót. Nagyszerű élmény volt számukra, amikor az újvidéki strandon több ezer ember felállt, és a mobiltelefonok után kapkodva filmezte a víz fölött repülő embert.

— A flyboard extrém sport, embere válogatja, hogy mennyire veszélyes. Egyéni dolog, hogy mit mer megengedni magának a sportoló. Csupán a jetskire és a csőre való ráesés veszélyes, de még nem történt baleset. Az Egyesült Államokban és Ausztráliában már nagyon népszerű ez a sport, Európában most kezd elterjedni. Tavaly világbajnokságot tartottak, több tíz részvevővel. Jövőre szeretnénk egy szerbiai flyboard-csapatot alakítani, s ha sikerül támogatókat találnunk, akkor részt vennénk a soron következő világbajnokságon. A tervek között szerepel egy szerbiai flyboard-verseny rendezése is, amelyen az európai országok flyboard-képviseletei és versenyzői is bemutatkoznának — mondta Csongor.
Maga a sportág elég költséges, hiszen szükség van egy jó minőségű és kiváló műszaki állapotban levő jetskire, amely óránként 30 liter üzemanyagot fogyaszt, s persze flyboardra, aminek az alapára 5000 euró körül mozog.
— Oktatóinkkal kipróbálási lehetőséget is biztosítunk az érdeklődők számára. Tíz perc 30 euróba, húsz perc pedig 50 euróba kerül, ami a költségeket alig fedezi ugyan, de a tulajdonos mégiscsak hazánkfia, és ameddig tudja, támogatja ezt a sportot, hogy az itt élő emberek is átélhessék azt az élményt, amiről különben csak a televízió vagy a világháló által szereznek tudomást — tájékoztat Csongor.
A magyarkanizsai bemutató után Újvidéken, majd Törökbecsén kápráztatták el a közönséget a sportág művelői. A tervek szerint az idén Újvidéken még egy bemutatót tartanak, majd a jövő nyáron újra vízre szállnak, hogy tovább népszerűsítsék ezt a nem mindennapi sportágat.

A flyboardról bővebben a www.flyboard.rs weboldalon, valamint a Flyboard Srbija Facebook-oldalán olvashatnak

Szabó Attila képriportja a magyarkanizsai futó- és úszómaratonon megtartott flyboard-bemutatóról a
Hét Nap Facebook-oldalán.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..