home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Vizsgabál Gunarason
Hodolik Boglárka
2023.08.29.
LXXVIII. évf. 34. szám
Vizsgabál Gunarason

Gunarason vasárnap este tartották meg a tánciskola vizsgabálját. A diákokat Tot Horgosi Rita tanította a nyár folyamán. Mint kiderült, a tánciskolában nem csupán a tánclépéseket sajátíthatták el a résztvevők, közben illemtanról és az etikett szabályairól is tanulhattak.

Az idén nyáron három településen indult hagyományos klasszikustánc-képzés, Gunarason, Törökfaluban és Topolyán is folytak a táncpróbák, és mintegy 50 kisdiák sajátíthatta el a klasszikus tánc alapjait — összegezte lapunknak Tot Horgosi Rita. A tánctanár szerint az órák most is lendületesen teltek, viszont az idén lényegesen több volt a hiányzás. Mint mondta, érzékelhető volt, hogy az eddigi években a családok jó része nem tudott elutazni pihenni, de az idén az utazások és a nyaralások miatt hiányoztak sokat a gyerekek.

* Milyen hosszú egy képzés?

— Legyen az nyári, őszi vagy téli időszak, egy-egy képzés három hónapig tart, mely heti két találkozással körülbelül 28-30 próbát foglal magában.

* Mit tanulhatnak a tánc mellett a fiatalok a képzésen? Milyen jótanácsokkal látod el őket a felkészülés alatt?

— Természetesen a kitűzött cél a klasszikus táncok alapjainak elsajátítása, viszont a tánclépések mellett fontosnak tartom az illemszabályok és a kultúra gyakorlását is. Több információval a tánciskolában találkoznak először a gyerekek, például azzal, hogy a tánc már a felkérésnél kezdődik! Igaz, hogy modern világot élünk, viszont az udvariasság még most sem múlta divatját. A legelső tanácsom az szokott lenni, hogy: ne add fel! Azért, mert valami elsőre nem úgy sikerült, ahogy elképzeltük, még nem szabad feladni. Kitartónak kell lenni, figyelmesnek, valamint türelmesnek saját magunkkal és táncpartnerünkkel is!

* A zsűri milyen szempontok alapján választ bálkirályt és bálkirálynőt?

— Talán a legfontosabb szempont a bálkirálynő és a bálkirály választáskor a kitűnő ritmusérzék, a tartás, a lépések pontossága, de számít a kisugárzás, a mosoly és a hangulat is, melyet a mozdulatsorozatával és jellemével teremt a versenyző. Egyszóval nagyon fontos az összkép.

* Mikor a legjobb időszak az ember életében táncot tanulni?

— Természetesen ezt a fajta sportot is, mint minden mást, a legjobb időben elkezdeni. Már kisgyermekkorban szép lassan fejleszthető a ritmusérzék. A tánciskolás kisdiákok életkora átlagban tizenhárom és tizenhét év között mozog. De a felnőtt kategóriában már tizennyolc évtől is gyakori a tánc utáni érdeklődés. Az idén volt egy felnőttcsoportom, ahol a legidősebb tanítványom hetvenéves volt, és imádta a tánctanulás folyamatát. Ez is azt bizonyítja, hogy a tánc felüdít és szórakoztat. Mindegy, hány éves az ember, táncolni tanulni sosem késő!


Brasnyó Patrik, Tot Horgosi Rita és Csetvei Zsófia

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..