home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vízpótlás mindenekfelett
Bíró Tímea
2019.08.29.
LXXIV. évf. 34. szám
Vízpótlás mindenekfelett

Aki igazán megszállott, az nyáron sem hagyja ki az edzéseket, mondhatnánk úgy is, hogy nem hagyja cserben a testét. Nem árt azonban elővigyázatosnak lenni, a kánikula ugyanis még a kondícióban levő testet is megviseli.

Sportolni, mozogni a tűző napon nemcsak nagyon kimerítő, hanem veszélyes is. Mindenképp egy hűvösebb napszakot válasszunk. Nem rossz az este sem, de még jobb a reggel: ekkor még kipihenten vághatunk bele a kalandba, a korai sport pedig egész napra gondoskodik a jó közérzetről, frissességről. A télhez hasonlóan nyáron is kiemelten fontos odafigyelni arra, hogy milyen öltözékben sportolunk. Olyan anyagból készült edzőruhát válasszunk, amely légáteresztő, és nem melegít. Legyen minél vékonyabb, készüljön minél jobb minőségű pamutból. A műszálas ruhadarabokat kerüljük, hamar be is büdösödnek, amin még a többszöri mosás sem segít. Napsugarakat visszatükröző, világos színű, könnyű felszerelésben vágjunk bele a nyári mozgásba.

Az természetes, hogy kinti sporthoz kötelező a napvédő krém, de edzés előtt legalább fél órával kenjük be magunkat, mert a krémnek is idő kell, hogy beszívódjon, és kifejtse hatását. Ha érzékenyebbek vagyunk a napsütésre, akkor ne felejtsünk el kalapot vagy napszemüveget felvenni! Ha minden kötél szakad, és kint elviselhetetlen a hőség meg a páratartalom, még mindig ott az edzőterem mint lehetséges alternatíva. Noha egy futópad nem nyújtja ugyanazt az élményt, mint a szabadban végzett futás, még mindig jobb, mint ha a rosszulléttel küszködve 10 perc után fel kellene hagynunk az edzéssel. Nemcsak a meleg, hanem a pára is új kihívások elé állítja a szervezetünket, ezért időt kell hagynunk az akklimatizálódásra. A szakértők szerint az a legjobb, ha tudatosan csökkentjük — akár 70%-kal is — a korábbi eredményeinkre alapozott elvárásainkat, és folyamatosan, alkalomról alkalomra emeljük a teljesítményünket.

Az edzés előtti fél órában igyunk meg legalább 8 dl vizet. Ezt megtehetjük munka közben is. Edzés alatt pedig különösen fontos, hogy az elveszített folyadékot pótoljuk, így 20-25 perc mozgás alatt fogyasszunk el 4 dl vizet. Ha ennél többet edzünk, értelemszerűen többet is igyunk. Arra viszont nagyon figyeljünk, hogy ne legyen nagyon hideg a bevitt folyadék, mert ezzel éppen az ellenkező hatást érjük el, a szervezetünk ugyanis alkalmazkodik a külső hőmérséklethez. Nyáron azért érdemes nem jéghideg (!), sőt, langyos folyadékot innunk, mert ezzel a külső hőmérsékletet közelíthetjük a szervezet belső hőmérsékletéhez, így nem is érezzük olyan nagynak a kettő közötti különbséget.

Zuhanyozni is langyos vízzel ajánlott. Az elv ugyanaz, mint a folyadékfogyasztás esetében: hideg vízzel az ellenkező hatást érjük el, az ugyanis belülről hűti a szervezetet, mely válaszként megemeli a belső hőmérsékletet a homeosztázis fenntartása érdekében, aminek eredménye egy kiadós izzadás.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..