home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Vitrázsvarázs
Martinek Imre
2021.01.19.
LXXVI. évf. 1. szám
Vitrázsvarázs

Esztendőkön keresztül a terv csupán egy álom része volt. Majd szép lassacskán a kivitelezés is megkezdődhetett.

Jegyzetünk a kalendáriumi tél első napján készült, a torontálvásárhelyi római katolikus egyházközségben. Bármennyire cudar világ volt akkor, és van még sajnos változatlanul odakünn, azért a padsorok előtt felállított fenyőfa is ünnepi köntöst kapott. Körötte megannyi csomaggal, melyek elkészítése ezúttal is a szülők és az egyházközség összefogódzásának eredménye volt. Mindenekelőtt annak a huszonhét hittanos gyermeknek, akik közül tavasznyíláskor egyaránt lészen elsőáldozó is, meg bérmálkozó is. A fából készült oltár előtt pedig kicsinyke, szalmával bélelt jászolyba fektetett csöppség. Remény. Bizakodás.

Valójában e két szó szőtte át id. Szilágyi Géza bácsival, az egyházközség elnökével készült beszélgetésünk minden rezdületét. Mert igen, sokáig, esztendőkön keresztül a terve csupán egy álom része volt. A színes „szilánkokból” készült üvegablakok elkészíttetése. Azután, Isten kegyelméből, no meg a gondos, kizárólag saját, azaz egyházközségi pénzeszközzel való takarékoskodásuknak köszönhetően…

A tervezett négy ablak közül az úgynevezett frontra került kettőről máris készülhetett fénybe írt lenyomat. Az egyik főmotívuma a kereszt, a másiké pedig a Szentlélek. Szárnyait óvón és féltőn kitáró fehér galamb alakjában ábrázolva. Csőrében zöld leveles békeággal. A harmadik, valamint a negyedik alkotás egyelőre még a munkával megbízott mesterek formázóasztalán van. Történetesen a temerini Parabola Kft. dekoratív üvegmegmunkáló műhelyben. Annyit viszont máris megtudtunk, hogy a fennmaradt, de hamarosan beépítendő vitrázsablakok közül az egyikre maga a Szent Család kerül. A torontáli szórványmagyarságnak ezen felszentelt hajlékában. Mely méltó jogutódja annak az imaháznak, ahol egykoron engem is keresztvíz alá tartottak. Kőkemény négy és fél évtizeddel ezelőtt.

Remény. Bizakodás.

Vitrázsvarázs. Hitvallási lenyomatok. Önmagunkról. Önmagunknak. Az utánunk érkezőknek. Köszönjük, Géza bácsi!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..