home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Viszonylagos nyugalom Kárpátalján
2022.03.02.
LXXVII. évf. 9. szám
Viszonylagos nyugalom Kárpátalján

Amikor ezeket a sorokat írom, már négy napja tart a háború az országban, de még mindig hihetetlen, hogy ez valóban megtörtént. Talán Kárpátalján azért is nehezebb felfogni, mert nálunk még, hála istennek, viszonylagos nyugalom van.

Csütörtök kora reggel viszont itt is eluralkodott a pánik, az emberek megrohamozták a bankautomatákat, benzinkutakat, boltokat. Iszonyatos dugó alakult ki Ungvár környékén, sorok álltak a pénzváltók előtt is. Néhány töltőállomás 20 literre korlátozta a járművenkénti tankolás lehetőségét. Tény, az üzemanyagár is az egekbe szökött, de ezen igazából meg sem lepődött senki, mert egyébként is minden folyamatosan drágult az utóbbi időben.

Az emberek egy része ösztönös menekülésbe kezdett. A fiatal fiúk, családapák közül sokan egy hátizsákkal rohantak a határra. Akinek szerencséje volt, időben átjutott, mivel péntek késő estétől ezt már nem tehették meg a 18 és 60 év közötti, ukrán állampolgárságú férfiak. Az általános mozgósítás elrendelése után minden hadkötelest visszafordítottak.


(Szalai Attila rajza)

A határátkelőhelyeken azonban azóta is óriási a torlódás, többórás várakozásra kell számítani mindenhol. A nők és a gyerekek is útnak indultak, szombatra pedig ideért a belső-ukrajnai menekülthullám. A messzebbről érkezők közül nem mindenki lépi át a határt, sokan itt keresnek ideiglenes menedéket. A megyevezetőség információi szerint már több mint 40 000 menekült érkezett Kárpátaljára Ukrajna különböző megyéiből.

A hivatalos szerveken túl rengeteg segélyszervezet, egyházi csoport és önkéntes segíti a bajbajutottakat. Elképesztő volt látni, mennyi önkéntes véradó gyűlt össze Ungváron csütörtökön és pénteken. 

Ungváron az első két nap zűrzavara és bevásárlási láza után már sokkal nyugodtabb a helyzet. Az élelmiszerboltok, kávézók, éttermek működnek, sehol sem tapasztalok ellátáshiányt. Egyébként a drágulás (élelmiszer és szolgáltatások) nem csak az utóbbi napokban tapasztalható, hiszen a januári minimálbér-emeléssel egyenes arányban nőtt mindennek az ára. De mivel már hetek óta a levegőben volt az ukrán—orosz konfliktus lehetséges elmérgesedése, az árfolyam állandóan ingadozott, egyre értéktelenebbé vált a hrivnya. Sokan már az orosz hadművelet megkezdése előtt ideköltöztek Kelet-Ukrajnából. Ennek hatására februártól emelkedtek az ingatlanárak és az albérleti díjak is Ungváron (de valószínűleg máshol is).

Az ukrán oktatási minisztérium javaslatára az ország iskoláiban, így a kárpátaljai tanintézményekben is, kéthetes tavaszi szünetet rendeltek el február 28-a és március 11-e között. Viszont Kárpátalján a COVID-fertőzöttek számának emelkedése miatt eddig is távoktatás volt, előbb mindenkinek, az utóbbi időben azonban már csak az 5—11. osztályosok számára. 

A megyében nincs kijárási tilalom, viszont az emberek inkább otthon maradnak. Tudomásom szerint innen még csak önkénteseket toboroztak, senkit sem vittek el erővel a frontra. De bárki (nők is) jelentkezhet a területvédelmi egységhez. Mindenki teszi a dolgát, mi is rendületlenül dolgozunk a kollégákkal, a hiteles, megbízható tájékoztatás elengedhetetlen, most pedig kiváltképp felértékelődik.

Szívet melengető az az összefogás, amelyet most tapasztalunk az egész térségben, illetve az a rengeteg támogatás, amelyet különféle szervezetektől és az anyaországtól kapnak az ukrajnai menekültek, nemzetiségtől függetlenül. Egyúttal szívszorító is, hogy mindezt át kell élnünk a XXI. században, úgy, hogy mi ebből a háborúból nem kértünk! Értelmetlen pusztítás és öldöklés zajlik most az országban, aminek beláthatatlan következményei lesznek.

Írta: Simon Rita rovatvezető, Kárpáti Igaz Szó, Ungvár

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..