home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Viszlát, Mr. Makavejev!
Szerda Zsófi
2019.02.10.
LXXIV. évf. 6. szám
Viszlát, Mr. Makavejev!

Meghalt Dušan Makavejev. Nyolcvanhat éves volt.

Az egyik legkiemelkedőbb szerb (jugoszláv) filmrendező, producer. Amikor az egyetemen először láttam a műveit — a Montenegrót vagy a Sweet Movie-t, s utána a W. R., az organizmus misztériumát —, valami nagyon furcsa állapotba repítettek, felkavartak, sokat beszélgettünk róluk a barátokkal. Természetesen nem mindenki nézte jó szemmel a munkásságát.

Filmjeiben újszerű képi világot teremtett, kifordított látásmód jellemezte, s persze erős társadalombírálat. Makavejev 1932. október 13-án született Belgrádban, pszichológia szakon diplomázott. Nevéhez köthető a híres jugoszláv fekete hullám, hiszen ő volt az egyik megalapítója. (További rendezők, akik ezt a vonalat képviselték: Žika Pavlović, Saša Petrović, Želimir Žilnik, Mika Antić, Lordan Zafranović, Mića Popović és Marko Babac.)

Négy amatőr alkotás és több kisjáték-, illetve dokumentumfilm után 1965-ben készítette el első egész estés moziját Az ember nem madár címmel, és már ebben felismerhetőek a későbbi filmjeire is jellemző stílusjegyei. Például már itt is forradalmi a nőábrázolása. Fatima, a munkáskocsma művésznője milliónyi férfi érdeklődését felkeltette, egy teherautósofőr mondta róla, hogy „maga a szexbizottság”. Ezt követte két évvel később a Szerelmi ügy, avagy egy postáskisasszony tragédiája, melynek főszereplője a magyar származású Eva Ras.

A ’60-as évek közepének Jugoszláviája arra a nemzeti, állami és pártmítoszra épült, hogy az országot a partizánok minden segítség nélkül szabadították fel, és pontosan erre a mítoszra érkezik válaszként Makavejev harmadik filmje, a Védtelen ártatlanság. A hatalmon levők soha nem dicsőítették a rendezőt, ami nem meglepő, hiszen olyan műveket hozott létre, amelyeket erős társadalombírálat jellemzett. (Egyébként nemcsak a kommunizmust, hanem a kapitalizmust is kritizálta.)

1971-ben bemutatták a W. R., az organizmus misztériuma című alkotását, és azon nyomban be is tiltották, magát Makavejevet pedig emigrációba kényszerítették. (Bizony, akkoriban ilyen világot éltünk. Nem tetszik a filmed, húzzál innen!) A rendező Párizsba költözött, s itt készítette el a filmtörténet egyik legprovokatívabb alkotását, a Sweet Movie-t, melyet az 1974. évi cannes-i filmfesztiválon mutattak be. A mozit sokan Pasolini Salòjához hasonlították a durván pornográf tartalma miatt. Ezzel a kommunista Kelet után a kapitalista Nyugat haragját is kivívta, így ezt a művét már több nyugati országban is betiltották. Az előző filmjéhez hasonlóan a Sweet Movie üzenete is az, hogy a kommunizmus és a kapitalizmus embertelen társadalmi formák, saját céljaikra fosztják ki az emberi testet.

Párizs után Svédország következett (itt készült következő filmje, a Montenegro, mely szintén nem volt mentes a társadalmi és politikai felhangoktól). Svédországból Ausztráliába költözött, és leforgatta A Coca-Cola kölyök című alkotását Eric Roberts és Greta Scacchi főszereplésével. Jugoszláviába a ’80-as évek végén tért vissza.

Munkásságát külföldön és itthon is elismerték. Ezüst Medve és Ezüst Aréna díjat kapott, a Délkelet-európai Filmfesztivál zsűrije a Filmes Legenda titulust ítélte oda neki, a belgrádi Művészeti Akadémia pedig díszdoktorrá avatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..