home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Visszatértek a Lánchíd oroszlánjai
Talpai Lóránt
2022.10.27.
LXXVII. évf. 43. szám
Visszatértek a Lánchíd oroszlánjai

A munkálatok még folytatódnak — 1956-os megemlékezés Ausztráliában — Egyetemmé alakul a Gábor Dénes Főiskola — Kitüntetés az ukrán népnek

A munkálatok még folytatódnak

A Lánchíd budai hídfőjét díszítő oroszlánszobrok egy esztendő után visszakerültek helyükre. Puskár Anett, a híd felújítását kivitelező A-Híd Zrt. kommunikációs vezetője elmondta, kevesebb mint egy évvel az építési munkálatok megkezdése után megújult a híd teljes pályaszerkezete, a szigetelés, és az azt védő aszfaltréteg is a helyén van. Azt is hozzáfűzte, hogy a kőoroszlánok visszakerülésével már nem lesznek olyan nagyobb volumenű munkák, amelyek a restaurált szobrokat veszélyeztetnék. A tervek szerint a fővárosi hidat várhatóan december közepén ismét használhatják az autósok. A felújítás azonban akkor még tartani fog, nagyjából a jövő nyár végén, őszén fejeződik be — hangsúlyozta, céldátumként Budapest születésnapját, november 17-ét megjelölve.

1956-os megemlékezés Ausztráliában

A brisbane-i magyarok megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről. A két éve közadakozásból épített Összefogás Templomában közös imával és egy perc néma csenddel tisztelgett a hősök emléke előtt a maroknyi közösség. Koszorúikat az Ausztráliát sújtó árvizek és esőzések miatt a Magyar Központ ’56-os emléktáblájánál helyezték el. Tavaly és tavalyelőtt egyébként a koronavírus okozott gondot. „Hála istennek az idén ha kevesen is, de összejöttünk. És én úgy érzem, hogy az időjárás ellenére is egy méltó megemlékezést tartottunk a templomban” — jelentette ki Sipos Ika, az Ausztráliai Magyar Szövetség elnöke.

Egyetemmé alakul a Gábor Dénes Főiskola

A harminc éve működő magánintézmény hamarosan egy fokozattal feljebb léphet a felsőoktatási ranglétrán. Mindez Csák János felsőoktatásért is felelős miniszter benyújtott törvényjavaslatából derült ki. A javaslat szerint az intézmény immár megfelel az alkalmazott tudományok egyetemére érvényes törvényi követelményeknek. Ez a kategória egyebek közt azt írja elő, hogy az intézmény legalább négy alapképzési szakon és két mesterképzési szakon legyen jogosult képzésre, és oktatóinak, kutatóinak legalább 45 százaléka bírjon tudományos fokozattal.

Kitüntetés az ukrán népnek

Az Európai Parlament az idén magának az ukrán népnek ítélte oda a Szaharov-díját. A testület bejelentése szerint az ukrán nép az Oroszország provokáció nélkül indított háborúja miatt folytatott honvédő küzdelme elismeréseként részesül a díjban. Mint ismeretes, ezt a kitüntetést az Európai Parlament évente a gondolat szabadságáért és az emberi jogok védelméért ítéli oda. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke Strasbourgban a testület plenáris ülésén azt hangsúlyozta, hogy a díj mindazokat megilleti, akik a harctéren küzdenek, akiknek menekülniük kellett, akik rokonokat és barátokat veszítettek el, akik kiállnak és harcolnak azért, amiben hisznek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..