home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Visszatért az Ámokfutók!
Zvekán Péter
2022.07.15.
LXXVII. évf. 28. szám
Visszatért az Ámokfutók!

Amikor a ’90-es évek magyarországi pop-disco időszakára gondolunk, biztosan felmerül Kozsó neve és az Ámokfutók. Ez természetes olyan legendás slágerek után, mint a Szomorú szamuráj, a Ne félj, a Csak a csillagok vagy a Hold dala — hogy csak néhányat említsek. Az sem mellékes, hogy maga Kozsó is egy elég érdekes figurája volt a discoszcénának. Volt itt lógó tincs és rengeteg belülről származó pozitív energia, hold és csillag.

Persze valahol ezt is el kellett kezdeni. Mindez a ’90-es évek hajnalán történt, amikor Kozsónál jött egy törés. Úgy döntött, hogy felhagy a heavy-rock zenével, nem tépi többet a húrokat. Volt egy régi vágya, hogy elforduljon az addig általa képviselt kemény zenétől, és valami nagyon mainstreamet csináljon. Így született meg annak idején az Alvajárók, mely egy hamisítatlan technotrió volt. Mindez abban az időszakban történt, amikor Európában tombolt a discoláz, amikor olyan előadók voltak a toplistákon, mint a 2 Unlimited, Haddaway vagy Dr. Alban. Kozsó tisztában volt vele, hogy nagy rizikót vállal be az új formációval, de úgy gondolta, egyszerűen ezt az utat kell járnia. Éjjel-nappal csak ezzel a stílussal foglalkozott, rímeket faragott, dallamokat írt. Annyira akarta, hogy a projektumra kezdett rámenni a saját vagyona. Egy pillanatban arra kényszerült, hogy albérletbe menjen, de az sem érdekelte, annyira látta maga előtt a célt. És bár az Alvajárókkal egyre nagyobb sikerre tett szert, máig ismeretlen okok miatt végül mégis kiszállt az egészből.


Forrás: debreceninap.hu

Ha valaki azt gondolná, hogy itt véget ér Kozsó története, az nem is hibázhatna nagyobbat, hiszen 1993-ban énekesünk megalakította az Ámokfutókat, mely sokkal energikusabb zenét képviselt az Alvajárókhoz képest. A megfelelő emberek kiválasztása viszont nem volt egyszerű. Intenzív keresésbe kezdett, de sehogy sem találta a megfelelő személyeket. Aztán Pásztor László és Joós István ajánlására megkereste a Neotonból ismert szerző-énekes, Jakab György fiát, akivel rögtön megtalálták a közös hangot. Már csak egy énekesnő kellett. Kozsó rendíthetetlenül járta a klubokat, míg végül rátalált Tissyre, a dögös, energikus énekesnőre, aki rögtön igent mondott a felkérésre.

Mivel Jeejee-vel és Tissyvel teljes lett a csapat, végre beindulhatott a gépezet. Kozsó elkezdte gyártani a dalokat, így a közönség olyan slágereket ismerhetett meg az Ámokfutóktól, mint a Bad Man, a Mr Casanova, a Hé, várj!, a Varázsolj el! vagy a mindent letaroló Szomorú Szamuráj. A hirtelen jött siker viszont kikezdte a csapatot. Olyannyira, hogy 1996-ban a tagok elképzelései már összeegyeztethetetlenek voltak. Emiatt még abban az évben Kozsó önállósította a zenekart. Megvált az addigi két tagtól, és Ámokfutók néven kizárólag vendégelőadókkal dolgozott együtt. Ez elsőre elég szörnyűnek tűnhet, de ne feledkezzünk meg arról, hogy ebben az időszakban született meg például a Hold dala című gigasláger is. És bár az Ámokfutók a mai napig aktívnak számít (2010-ig nagyon is), egy ideje valahogy mégis kikerült a figyelem középpontjából — de csak idáig.

Mindig megemlítem, hogy manapság a feldolgozások időszakát éljük. Ennek Magyarországon egyértelműen két nagymestere van, az egyik Dr. Brs, a másik pedig Lotfi Begi. Nos Lotfi Begi ezúttal mindent beleadott. Először is felkereste Kozsót, aki örömmel belement abba, hogy dolgozzák fel a Hold dala című slágert. Ehhez segítséget is hívtak, így került a képbe Dr. Béres és Náksi. A közös munka eredménye egy teljesen megújult retró sláger lett, mely jelenleg nagyobbat szól, mint valaha. A mai trendnek megfelelően egy klipet is készítettek, melyben klasszikus oldtimerek és egy szerelmi szál kapott helyet. A végeredmény már megtekinthető a YouTube-on.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..