home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Visszatérnek-e a 90-es évek?
(Gy. V., T. T.)
2012.07.18.
LXVII. évf. 29. szám

A Szerb Haladó Párt (SNS), a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja (PUPS), a Szerb Szocialista Párt (SPS) az Egységes Szerbia (JS) és a Szerbiai Egyesült Régiók (URS) vezetői nemrég kézjegyükkel látták el azt a koalíciós megállapodást, amely lehetővé teszi a parlamenti többséget, s ezáltal a kormány...

A Szerb Haladó Párt (SNS), a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja (PUPS), a Szerb Szocialista Párt (SPS) az Egységes Szerbia (JS) és a Szerbiai Egyesült Régiók (URS) vezetői nemrég kézjegyükkel látták el azt a koalíciós megállapodást, amely lehetővé teszi a parlamenti többséget, s ezáltal a kormány megalakítását is. A megállapodás kötelezi az aláíró feleket, hogy közösen valósítsák meg politikai céljaikat, amelyek közül a legjelentősebbek az államvezetést, a gazdasági és szociális politikát, a jogállamot és a joguralmat, a korrupció és a bűnözés elleni harcot, az állami közigazgatás reformját, a közvállalatok szakmai alapon történő vezetését, a decentralizációt és a regionális fejlesztést, az egészségügyet, az oktatást, a tudományt és a médiaszabadságot érintik. Elsősorban az euróintegrációs folyamatok felgyorsításán és a rendszer reformján fognak dolgozni, kiváltképp a piacgazdaság, a makrogazdasági stabilitás megteremtése, a jog uralmának megszilárdítása, valamint a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc terén. Mindannyian emlékszünk még a 90-es évekre, amelyek semmi jót nem hoztak sem az országnak, sem az itt élő embereknek. Vajon kedves olvasóink reménykednek-e abban, hogy jobbra fordul a sorsunk, vagy esetleg felsejlik bennük, hogy visszatérhetnek a 90-es évek?
VARGA György hajdújárási nyugdíjas:
- Nem tudok erre mit mondani. A mostani politikai helyzetről véleményt sem lehet formálni. Annyira kilátástalan itt minden. Ha a politika nem avatkozna bele a gazdaság dolgába, minden másképp lehetne. A politikából indul ki minden. A politikusok főleg a saját jövőjükkel törődnek, azzal, hogy melyik fotelt válasszák. Időnként ellenőrizni kellene, hogy mit tesznek azért a fotelért, milyen eredményeket értek el munkájuk során. Ha megvan a fotel, akkor nyugodtak, hogy négy évig benne is maradnak, ha tesznek valamit az országért és a népért, ha nem. Máshol le lehet váltani őket, amennyiben nem végzik rendesen a munkájukat. Az új kormánytól sem várok semmit, mint ahogy a korábbiaktól sem vártam. Változások biztos lesznek, de kétlem, hogy a nép sorsa jobbra fordulna. Ha külföldről behoznánk tíz szakembert, ők egy év alatt valószínűleg helyre ráznák az országot. Akár egy kis Svájc is lehetne itt. Nem bízom a szebb jövőben. A politikusoknak nincs igazán olyan programjuk, amivel biztatni tudnák az embereket. Az országot egyedül a mezőgazdaság lendíthetné fel, ezt az ágazatot támogatni kellene, az embereket pedig motiválni. Azt rebesgetik, hogy csökkentik a nyugdíjakat, az időjárás is elég mostohán bánik velünk, kérdés, milyen lesz a termés. Minden megdrágul, az emberek vásárlóereje csökken, nagyon sokan már csak kenyeret és tejet vesznek, azt is nehezen. Többe fog kerülni a villamos energia, a gáz, s ezek elindítják a lavinát, a nyugdíjak pedig az öt évvel ezelőtti szinten vannak.
PAPP Ákos magyarkanizsai vállalkozó:
- Mivel elnökválasztással kapcsolatos a kérdés, először is vizsgáljuk meg, hogy miről beszélünk. Mivel a parlament és a kormány gyakorolja a legfőbb hatalmat országunkban, a köztársasági elnök intézménye nem olyan mértékben jelentős, mint pl. az Amerikai Egyesült Államokban. A köztársasági elnök funkciója elsősorban reprezentatív, és csak másodsorban jár némi hatalommal, amivel vagy él vagy nem az elnök. Nikolić, ha tetszik nekünk, ha nem, a Szerb Köztársaság legitim elnöke lett, és ezt mindenképpen tiszteletben kell tartanunk. Nem érzem azt, hogy feltétel nélkül hinni tudnék neki, hiszen útilapuval fenyegetett bennünket, Šešelj csetnik vajdává avatta őt stb. Megvan viszont a lehetősége a bizonyításra, megszerezte régen áhított pozícióját, most lássuk, mit kezd vele. Hogy visszatérnek-e a 90-es évek? Nos, ez nemcsak Nikolićtól és a kormánytól függ, hanem az ország lakosságától is, hogy hagyja-e hülyíteni magát, ahogyan 2000-ig példa volt rá... Ami engem jelen pillanatban zavar, az a szocialisták térnyerése a kormányban. Egekbe szökött országunkban a politikai prostitúció, és tetézte a dolgot Milošević özvegyének a kijelentése, hogy még az idén vissza akar térni Szerbiába... Csak remélni tudom, hogy nem fordulunk vissza.
CSIPAK Károly királyhalmi nyugdíjas:
- Abból kiindulva, hogy kik alkotják a kormányt, nagyon az az érzésem, hogy visszatérnek a 90-es évek. Igaz, most már egész máshogy beszélnek, s ha legalább a fele úgy lesz, ahogy mondják, akkor már elégedettek lehetünk. Lehet, hogy régimódi vagyok, de azt gondolom, hogy kutyából nem lesz szalonna. Nem látok és nem is várok semmiféle előrehaladást. A Szerbiai Alkotmánybíróság megállapította, a Vajdaság Autonóm Tartomány illetékességét megállapító törvény 22 rendelkezése nem áll összhangban az alkotmánnyal. Értetlenül állok ez előtt a kinyilatkoztatás előtt. Vajdaságban a többség a Demokrata Pártra szavazott, és ennek mi vajdaságiak isszuk meg a levét. Úgy gondolom, hogy Vajdaság jogait alaposan megnyirbálják majd.
TÓTH András palicsi gazdálkodó:
- Talán nem térünk vissza abba a korba, amelyet mindannyian legszívesebben kitörölnénk emlékeinkből. Bár Szerbiában semmiben sem lehet biztosra menni. Nélkülözés, háborúk, óriási infláció, az élelmiszerekért való sorban állás nem hiányzik senkinek. Nem tudom, mire lesz képes a leendő új kormány. Tagjainak a nyilatkozataiban látom a tenni akarást, úgy tűnik, hogy a sorsunk jobbra fordítását is szorgalmazni szándékozzák, de hogy ebből mi valósul meg, tényleg nem tudom és jóslatokba sem szeretnék bocsátkozni. Többen is külföldi látogatásokon vettek részt, s kedvező benyomást tettek vendéglátóikra. Lehet, hogy segítséget kapunk Keletről és Nyugatról is, és akkor beindul itt valami, ami jobbá teszi a sorsunkat. De őszintén szólva én már annyira belefásultam a politikába, már annyiszor csalódtam, hogy inkább hagyjuk az egészet.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..