home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Visszatérés a nyugalom szigetére
Tóth Tibor
2022.05.19.
LXXVII. évf. 20. szám
Visszatérés a nyugalom szigetére

Az összetartozás érzéséről, az elszármazottak hazalátogatásáról és a közösségformálásról szólt a szombat Pecesoron, a 15. alkalommal megtartott falunapon. A helyiek szorgalmasan készültek az ünnepre, az utcákat, a házakat, az egész települést szépen rendbe tették, kicsinosították a jeles alkalomra.

A vendégek már a kora reggeli óráktól érkeztek az Óbecse községhez tartozó, a természet lágy ölén fekvő piciny településre. Péterrévén, Adán, Moholon, Óbecsén vagy éppen az Egyesült Államokban, Magyarországon vagy Németországban élő egykori pecesoriak jöttek haza, oda, ahol gyermek- és ifjúkorukat töltötték, ahova sok év elteltével is emlékek sokasága fűzi őket. A házigazdák őszinte barátsággal és nagy-nagy szeretettel fogadták az egykori falubelieket, és mindent megtettek, hogy újabb felejthetetlen emlékekkel gazdagodjanak ezen a napon. 


A főzőverseny dobogósai

A délelőtti órákban tizenhárom bogrács alatt gyulladt fel a láng, jelezve a marhapörköltfőző verseny rajtját, de olyanok is akadtak, akik a pörkölt mellé nyárson bárányt forgattak. A VMSZ Óbecsei Helyi Szervezetének bográcsában szaporán főtt a marha, melynek illata messze szállt. Kovács Zsolt még egy kis sót szórt a már szép színt kapott finomságra, jól megkeverte, és hagyta, hadd főjön a lassú tűz felett.

— Régi, hagyományos módon főzzük a marhapörköltet, tehát nem teszünk bele olyan hozzávalót, amelyet elődeink abban az időben nem tudtak beszerezni. Számításaim szerint három óra múlva elkészülünk az ebéddel. Versenyről beszélünk, de nem a győzelem motivál bennünket. Fontos a részvétel, a sok gyerek, aki ezen a szép helyen jól érezheti magát, és mi is kikapcsolódunk barátaink, ismerőseink társaságában — mondta Kovács Zsolt.


A falunapot több ügyességi vetélkedő színesítette

A bogrács körüli padokon többen beszélgettek egymással, közben igyekeztek jótanácsokkal ellátni a főzőket. Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Botra férfikórusának tagja, Szerda András már népviseletben, a fellépésre várva üldögélt az asztal mellett. Ahogy viccesen megjegyezte, ők a főzőket ellenőrzik, körüljárják a főzésre benevezett ismerősöket, és felmérik, ki milyen ételt készít, fellépés után pedig csatlakoznak a társasághoz.

A Topolyáról érkezett Fenyvesi Roland szorgalmasan tüsténkedett a bogrács mellett, amikor megszólítottam.

— Megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a húst, majd borral felöntjük. Lassú tűzön főzzük, amíg kész nem lesz. Gyakran járunk hasonló jellegű rendezvényekre, évente legalább öt alkalommal jelen vagyunk valahol a környéken. Szeretünk főzni, szeretjük a jó társaságot, kikapcsolódunk a mindennapi munkából. Még csak négyen vagyunk, de a későbbiekben tízen-tizenöten biztosan leszünk.


Az óbecsei Petőfi Sándor MK néptáncosai

Amíg a bográcsokban főtt a pörkölt, addig a szabadtéri színpadon megkezdődött az ünnepi műsor. A szép számú vendéget elsőként Szerda Tibor, Pecesor Helyi Közössége Tanácsának elnöke, majd Stevan Plemić, a helyi közösség titkára köszöntötte. Ezután helyi és óbecsei óvodások, versmondók, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör modern és néptáncosai, valamint moholi és gunarasi kórusok vették birtokukba a színpadot, illetve az előtte lévő füves teret. Szállt az ének, pergett a szoknya, csattogtak a csizmák, a közönség pedig minden fellépőt tapsviharban részesített. A műsor után ünnepi szentmise kezdődött, majd elkészült a fenséges birka- és sertéspörkölt, melyekből nem lehetett csak egyszer szedni. A Pecesorra — ha csak egy napra is — visszatért elszármazottak elégedetten állapították meg, hogy ilyen finomat bizony hajdanán csak ebben a kis falucskában ettek. Az Egyesült Államokban, Clevelandben élő Boldizsár Ilona ötéves koráig Pecesoron töltötte gyermekéveit.

— Szüleim, nagy- és dédszüleim itt születtek, én ötéves koromig éltem Pecesoron, utána Óbecsére költöztünk, de a nagymamához gyakran visszajártunk. Ide mindig visszavágyom, Pecesor a szülőfalum. Azóta sok minden megváltozott. Az idősek, akik akkor itt éltek, már nincsenek, a fiatalok nagy része elköltözött, de azért itt is maradtak. Nagyon jó érzés ide visszajönni, hiszen sok régi ismerőssel lehet találkozni, és új ismerősöket is lehet szerezni. Amikor elmész valahova, messze idegenbe, természetesen visszavágysz oda, ahonnan származol. Legutóbb 2013-ban jártam itthon, majd tavaly nyáron és most. Pecesor a nyugalom szigete, itt meg lehet pihenni — mondta Ilona.


Az óvodások

Pecesorról nemcsak elmennek, hanem oda is költöznek a fiatalok. Ennek ékes példája Klebecskó Edina, aki Péterrévéről származik, és pecesori férjével ebben a csendes, kis falucskában raktak fészket, alapítottak családot.

— Immár négy éve élünk Pecesoron, a férjemnek itt a munkahelye, ezért úgy döntöttünk, itt folytatjuk életünket. Egyáltalán nem bántuk meg, hiszen egy kedves faluba, szerető közösségbe kerültünk, az emberek befogadóak, összetartanak, törődnek egymással. A falunap közeledtével is azon dolgozott a falu apraja-nagyja, hogy a mai rendezvény jól sikerüljön — mondta.

Szerda Tibor, Pecesor Helyi Közössége Tanácsának elnöke kiemelte, a falunap óriási jelentőséggel bír a 200 fős település életében, mivel ekkor összejönnek, együtt szórakoznak, az elszármazottakkal beszélgetnek, ismerkednek. A piciny település erejét mutatja, hogy egy ekkora eseményt szinte önerőből képes megszervezni és lebonyolítani.

A délután folyamán kihirdették a főzőverseny legjobbjait (a győztes az óbecsei Szobafestők csapata lett), majd a gyerekek malac- és nyúlfogásban, zsákban ugrálásban és kanállal való tojásvivésben mérték össze ügyességüket, a felnőttek pedig kötélhúzásban, kerékgurításban és sörivásban vetélkedtek egymással, de nem maradt el a tombola sem. A pecesori falunap kiváló hangulatban a késő esti órákban ért véget.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..