home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Visszatérés a körzeti ligába
Tóth Tibor
2023.08.11.
LXXVIII. évf. 32. szám
Visszatérés a körzeti ligába

A hajdújárási Vinogradar felnőtt labdarúgói a 3. helyen zárták a városi liga küzdelmeit, mindössze 3 ponttal lemaradva a bajnok Kelebijska šuma mögött. A serdülőegyüttes az elmúlt idényben is bajnoki címet ünnepelhetett, miután a fiúk újra megnyerték a Magyarkanizsa—Zenta—Ada Községközi Ligát.

Latyák Lóránt, a Vinogradar Labdarúgóklub elnöke elmondta, hogy elégedettek a 3. hellyel, habár egy kis szerencsével meglehetett volna az 1. vagy a 2. hely is, hiszen a bajnokság hajrájában több szoros és meglepő eredmény született. A csapat új vezetőedzővel és egy rangfokozattal feljebb kezdi meg szereplését a 2023/2024-es idényben.


Az elmúlt idény végén készült csoportkép a korosztályos csapatokról (Fotó: Facebook)

— A felnőtteket a Vinogradar korábbi játékosa, akivel több évvel ezelőtt én is együtt fociztam, Saša Antunović vezeti az új idényben. Az elképzelések szerint valamelyik korosztályos csapatunkat vezette volna, viszont sajnálatunkra korábbi vezetőedzőnk, Szalai Viktor nem vállalta tovább az első csapat irányítását, így a lehetőséget Sašának ajánlottuk fel, aki igent mondott. A felkészülés megkezdődött, a fiúk már hét barátságos mérkőzést lejátszottak, legutóbb a Vajdasági Ligába feljutott Đurđin ellen idegenben 1:1-es döntetlent értek el. Az illetékes labdarúgó-szövetség értesített bennünket, hogy a Szabadkai Körzeti Ligában maradt egy szabad hely, tehát nincs meg a 16-os létszám, így az alacsonyabb ligákban szereplő csapatok számára lehetőség adódott, hogy eggyel magasabb rangfokozatba lépjenek. A vezetőségben úgy gondoltuk, a felkínált lehetőséggel élnünk kell, és egyedüli jelentkezőként felkerültünk a magasabb ligába. Csapatunk négy-öt évvel ezelőtt játszott legutóbb ebben a rangfokozatban, korábban több alkalommal a bajnoki címet is elhódította, tehát visszatértünk oda, ahol nagy sikereket értünk el. A liga összetétele az évek alatt alaposan megváltozott, és be kell vallanunk, a csapatok túlnyomó részét nem igazán ismerjük. Ez alól kivétel a Tavankut és a visnyeváci Udarnik együttese, utóbbival felkészülési mérkőzést is játszottunk, a Verbász, Kúla és Szenttamás községben lévő csapatok azonban még ismeretlenek számunkra. Célunk a biztos bennmaradás és a csapatépítés — mondta a klub elnöke, miközben mellettünk a belgrádi Crvena zvezda ifjúsági csapata edzett a hajdújárási pályán, hiszen a piros-fehérek útban Budapest felé, a Honvéd és az MTK elleni felkészülési mérkőzés előtt, néhány napot Hajdújáráson töltöttek.


A serdülők zsinórban második alkalommal szerezték meg a bajnoki címet (Fotó: Facebook)

A játékoskeretben némi változás történt. Az eddigi csapatkapitány, Kis András befejezte pályafutását, mellette még néhány, az elmúlt idényben az ificsapatban szerepelt játékos hagyta el az egyesületet, ők Magyarországon tanulnak tovább, a határon túl folytatják pályafutásukat. Eddig három új focistát igazolt a Vinogradar: Aleksandar Marjanović a Palicsból, Dalibor Iker a Békovából, a horgosi Szalma Levente pedig Bácsalmásról érkezik a Vinogradarhoz.

Az elmúlt szezonban a felnőttek mellett öt korosztályos csapat képviselte a Vinogradar színeit, ez a következő idényben is így lesz, azzal a különbséggel, hogy ificsapatot nem neveztek a ligába (sokan Magyarországon folytatják tanulmányaikat), viszont az U11-es korosztály két csapattal indul a megfelelő bajnokságban.

Kmec Andor az ifjúsági, a serdülő- és a pionírcsapatot irányította az elmúlt idényben. A pionírokkal a hat csapatot számláló Magyarkanizsa—Zenta—Ada Községközi Ligában a 4. helyet érte el, a serdülőkkel ugyanebben a ligában megnyerte a bajnokságot, az ifikkel pedig a II. Vajdasági Liga északi csoportjában szerepelt.

— Az ifikkel a roppant erős mezőnyben, a 11. helyezettel azonos pontszámmal, a 12. helyen végeztünk. Az ősz gyengébben sikerült, fel kellett vennünk a ritmust, hozzá kellett szokni a magasabb rangfokozathoz, a tavaszi eredményeket figyelembe véve azonban a 8. helyet szereztük meg. A liga rendkívül jó minőségű és szervezett, kiváló csapatokkal találkoztunk, és az is nagy változás az alacsonyabb rangfokozathoz képest, hogy minden mérkőzésen három játékvezető ügyelt a játék tisztaságára és a szabályok betartására. A többi csapat előnye velünk szemben talán az lehetett, hogy játékosaik már kiskoruk óta ebben a közegben versenyeznek. A szeptember elején kezdődő idényben a pionírokat és a serdülőket vezetem, előbbiekkel a Magyarkanizsa—Zenta—Ada, utóbbiakkal a Szabadkai Körzeti Ligában versenyzünk. A 2006—2010-es korosztályhoz tartozó pionírokkal az a célunk, hogy a csapat összekovácsolódjon, és már most építjük a serdülőcsapatot, mellyel a 2024/2025-ös idényben szeretnénk feljutni a Vajdasági Ligába. A serdülőknél generációváltás van folyamatban, a 2005-ben születettek már nem játszhatnak ebben a korosztályban, néhányan máshol fociznak tovább, de szeretjük a kihívásokat, és ezúttal is mindent meg fogunk oldani — mondta Kmec, majd hozzátette, hogy a felkészülési mérkőzésekkel kapcsolatos egyeztetések még tartanak, eddig a bajmoki Radničkivel és a bácskossuthfalvi Slobodával sikerült közös nevezőre jutni.


Részlet a Vinogradar—Udarnik (2:2) felnőtt-felkészülésimérkőzésről (Bálint Zsolt felvétele)

A 7, a 9, a 11 és a 13 éven aluli csapattal Tesity Ervin, Krisztin Gábor, az edzői csapathoz a tavasszal csatlakozott, egyébként a felnőttcsapat játékosa, Faragó Arnold, valamint Bosnyák Ivica kapusedző dolgozott. A nyáron szervezett toborzó után a gyerekek száma 120-ról csaknem 150-re nőtt az egyesületben.

— Az U13-as csapattal a Szabadkai Minőségi Liga középmezőnyében végeztünk, ami jó eredmény, hiszen együttesünket jóval fiatalabb játékosok alkották. Az U11-es csapattal zsinórban másodszor jutottunk be a bajnokság nyolcasdöntőjébe, melyet a TSC Akadémián rendeztek meg. Egy helyet javítottunk, és a 7. helyet szereztük meg, de a mutatott játék és a játékosállományunk alapján az első 4-5 között kellett volna végeznünk. A nagy létszámra való tekintettel a következő bajnokságban két U11-es csapatot indítunk. Az első számú vagy idősebb csapatunkkal újra szeretnénk eljutni a zárótornára, a fiatalabbakkal pedig a tapasztalatszerzés a legfőbb elvárás. Az U9-es csapatunkkal még nem játszunk bajnokságban, csak tornákon szerepelünk. A közelmúltban Adán és Palicson léptünk pályára, augusztus végén pedig részt veszünk a Szabadka Trófeája elnevezésű tornán. Az U7-es óvodáscsoport számára főleg edzéseket tartunk, a gyerekek eddig egy barátságos mérkőzést játszottak, mégpedig a Palics ellen. A következő idényre való felkészülést július utolsó napján kezdtük. Rengeteg felkészülési mérkőzés és torna vár ránk. A 12 éven aluliak a hétvégén Bajsán, a Sat-Trakt Kupán vesznek részt, az U13-as együttesünk augusztus végén Tapolcán, egy 24 csapatot tornán vendégszerepel, ahol rajtunk kívül ott lesz még egyebek között a Partizan, az MTK, a Csíkszereda és a Dunaszerdahely is, szeptember végén pedig az U11-es gárdánkkal Fótra kaptunk meghívást — sorolta a legjelentősebb tornákat Tesity Ervin, az említett négy korosztályos csapat vezetőedzője, hozzáfűzve, hogy fejlődés csak hosszú távú, kitartó munkával érhető el, mely előbb-utóbb meghozza a várt eredményeket.

A Vinogradar felnőttcsapata az előttünk álló szombaton, azaz augusztus 12-én kezdi szereplését a körzeti ligában, amikor a Tisza Menti Liga bajnoka, a Csóka együttese érkezik Hajdújárásra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..