home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Visszatérés a jövőbe
Martinek Imre
2008.01.02.
LXIII. évf. 1. szám
Visszatérés a jövőbe

A hertelendyfalvi ,,jövőutasok' és felkészítő pedagógusaikNemrégiben adtunk hírt arról, hogy a hertelendyfalvi Testvériség-Egység Általános Iskola tanulói, valamint a tanáraik többnyelvű iskolaújságot terveznek megjelentetni. Előzőleg megnyerték Pancsova községnek a diákprojektumok finanszí...

A hertelendyfalvi ,,jövőutasok' és felkészítő pedagógusaik

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy a hertelendyfalvi Testvériség-Egység Általános Iskola tanulói, valamint a tanáraik többnyelvű iskolaújságot terveznek megjelentetni. Előzőleg megnyerték Pancsova községnek a diákprojektumok finanszírozására kiírt pályázatát, ami bizonyos összegű startalapot biztosított a kezdéshez. A műhelymunkákkal egybekötött, ún. felkészítő
tanfolyamot Marijana Ovuka és Danica Vulićević pedagógusok koordinálták, a szakmai felügyeletet pedig Nenad Živković, a pancsovai Pančevac hetilap újságírója vállalta. A részleteiben maradéktalanul kidolgozott projektumukat, amely a Visszatérés a jövőbe elnevezést kapta, december 21-én mutatták be nyilvánosan Pancsován.
Rajtuk kívül még tizenegy komoly felállású csapat számolt el a rábízott javakkal. A község elemistái és középiskolásai megoldást kerestek a megkülönböztetett figyelmet és törődést igénylő gyermekekkel való munkához, az elharapózó drogfüggőség szanálásához, diáktársaik szexuális kultúrájának magasabb szintre emeléséhez, illetve tolmácsolták a pusztuló Delibláti-homokpuszta és a Mramoraki szőlők néma segélykiáltását. Az eminens szakemberekből álló, hattagú bírálóbizottság természetesen vidámabb hangvételű produkciókat is láthatott. Bálint-Ligeti Mária pancsovai zenepedagógus tizenegy növendéke például saját, zongorára írt szerzeményét foglalta kötetbe Titokzatos billentyűk címmel. A Temes most fülbemászó kompozícióval bélelt tervezethez pedig a pancsovai Révkapitányság, a Népmúzeum, illetve a Pancsovai RTV is csatlakozott.
De térjünk vissza jegyzetünk elejére, azokhoz, akik rendületlenül vallják: nem a Temest kell előbb megtisztítani, hanem saját udvarunkat az imént eldobott szeméttől, és lelkünket a rátelepedő portól!
- Lapindítási ötletünk elsősorban abból az igényből fakadt, hogy lehessen aktív, szóval tervező és formázó szerepünk iskolánk mindennapjaiban - nyilatkozta az újság magyar oldalainak fiatal szerkesztőnője, egyébként az iskola magyar szakos tanára. - Diákjaink az oktató-nevelői intézet falain kívül is tevékenykednek, mint például a pancsovai Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben, illetve a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben, meg a szlovák Đetvanban. Amikor ezekben az intézményekben történik velük valami, akkor érthetően tudósítóink is ott lesznek. Az iskolaújság persze, nemcsak a tárgyilagos ,,helyszíni” tudósítást tűzte ki céljául. Nyelvünk és környezetünk rojtolódzó szálai fonódnak szorosabbra általa... Felkészülésünk során alkalmunk adódott ellátogatni a belgrádi Blic és a Danas napilapok szerkesztőségébe is, és mindenképpen nagy öröm számunkra, hogy a tizenkét fős csapatunk kialakításának pillanatában máris túljelentkezés volt. A gyerekek tehát nyitott szemmel járnak, érdeklődve követték sportolótársaik sikerét, véleményezték az emberbaráti megmozdulásokban jeleskedő pajtásaikat, de szóba elegyedtek az iskolai személyzettel is, akik ugyan ,,láthatatlanok”, de gondosan ügyelnek arra, hogy a suliban meleg legyen, tisztaság, és az uzsonna is idejében ki legyen osztva. Ennyit megérdemeltek. A készülő lapban, amely várhatóan január végén jön ki a nyomdából, helyet kaptak az órákon feljegyzett bakik, játékos fejtörők, az ökológia, és minden, ami (meg)érint(het) bennünket. És egy kis nyelvkurzus kezdőknek és haladóknak, amit a Lako divanim mađarski névre kereszteltünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..