home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Visszapillantás
2022.07.05.
LXXVII. évf. 26. szám
Visszapillantás

Arra emlékszem a legjobban, amikor elsőbe indultam, vagyis az első napra. Nevemen szólított a Tancsi, s én is a c osztály tanulója lettem. Felmentünk a tanterembe, ahol félkörben ültünk először. Sokan voltunk. Sokuk közülük a barátom lett.



Krisz

► Ovisként azt hittem, hogy a suliban rossz lesz, de amikor elindultam első osztályba, gyorsan rájöttem, hogy nem. Sok barátot szereztem. Itt ismertem meg Mátét is. Kezdetben csak sziát mondtunk egymásnak, később közelebb kerültünk egymáshoz, s jó barátok lettünk.

Hunor

 

► Azt gondoltam, hogy az iskola is olyan lesz majd, mint az ovi. Mindig játszani vagy rajzolni fogunk, kimehetünk az udvarra, focizhatunk, néha tanulunk, és kapunk finom ételt. Időközben rájöttem, hogy ez nem így van. Egyfolytában tanultunk, házi feladatokat kaptunk, és csak nagyszünetben ehettünk uzsonnát, amit otthonról hoztunk. Az első osztály, így négy év távlatából, mondhatom, laza volt. Szelídek voltunk, és szépen írtunk.

Benedek

 


Elballagott az osztály

► Az első pár napban ismerkedtünk egymással, mert más-más oviból érkeztünk. Rengeteget játszottunk. Tanultunk egyensúlyozni, csomót, illetve masnit kötni. Cipőfűzőből nyakkendőt kötöttünk a fiúknak, karkötőt a lányoknak. A betűket is játékosan tanultuk. Barackmagvakból, ugrókötélből raktuk ki őket, de volt, hogy a kezünkkel vagy baráttal együtt alakítottuk ki a tanulandó betűt.

Tatjana

 

► Mindig emlegetett élményem az első közös szülinapom az osztállyal. Mindenki nagyon vidám és felszabadult volt. Erről az eseményről sok fotó készült. Szívesen emlékszem vissza a kiskőrösi kirándulásra is. Az úton Beni apukája szórakoztatott bennünket. Gitározott. Sokat énekeltünk, nevetgéltünk. Nagyon jó volt a cseréptörő népi játékot játszani, melynek során Boginak sikerült bekötött szemmel is összetörni a cserepet.

Hana

 

► Nekem is az egyik legszebb élményem a kiskőrösi kirándulás. A határon derült ki, hogy egyikünk útlevele lejárt. Elég sokat vártunk, mire megjött az osztálytársam nevelőapukája az igazolvánnyal. Kiskőrösön voltunk egy múzeumban, ahol úthengert vezethettünk, rollereztünk. Jártunk Petőfi Sándor szülőházában és egy tájházban. Fagyiztunk is. Nagyon jó volt!

Dorián

 


A rajzpályázaton nyert kiskőrösi kiránduláson

► A kiskőrösi kirándulásra én is szívesen emlékszem. Sok mindent csináltunk. Az egyik múzeum udvarában úthengert hajthattunk. Tájházban is jártunk, ahol régi népi játékokat játszottunk. Pizzáztunk is, ami nagyon jólesett. Jó kirándulás volt.

Tamás

 

► Elsőben sokat mentünk iskolán kívüli foglalkozásokra. Mindenki mindig ugyanazzal volt párban. Én legtöbbször Léna párja voltam, mert együtt jártunk napközibe. Unikornisokról, cicákról és lovakról beszélgettünk, s sokat játszottunk.

Petra

 

► Amióta iskolás vagyok, nagyon sok mindent megtanultam, és sok jó élményben volt részem. Megtanultam a számokat, a betűket. Megtanultam írni, olvasni, összeadni, kivonni, szorozni, osztani. Megtanultam jól rajzolni, s kaptam több díjat. Új barátokat szereztem. Nagyon tetszettek a műhelymunkák. Legérdekesebb a húsvéti tyúk készítése volt. Érdekesek voltak a tornaórák, melyeken különféle játékokat játszottunk. S szívesen emlékszem arra is, amikor a prozivkai medencére mentünk fürdeni.

Bence

 

► Második osztály második félévében megjelent a Covid—19, s áttértünk az online oktatásra. Ez csak a fiúknak jött be. Nekem ebből az időszakból semmi sem tetszett. Ha valamit nem értettem, a szüleimtől kérdeztem. S aztán mindkettőjük különböző módon magyarázta el a dolgot. Nem volt egyszerű találkozni a Tancsival, az osztálytársakkal. Amikor valaki közülünk díjat kapott, azt a sportcsarnok előtt vettük át a Tancsitól.

Léna

 

► Második osztályban, amikor a Tancsit megleptük nőnapra, ő megosztotta velünk a kapott csokit. Nem is az étel számított, hanem a kedvessége. Kaptunk olyan házit is, amely inkább kísérlet volt. Szódabikarbónát és ecetet kellett önteni egy műanyag üvegbe, és ráhúzni egy lufit. A lufi nagyon felfújódott, én meg meglepődtem. Rajzszakkörre is jártam. Társaimmal jó eredményeket értünk el. Az egyik rajzomat a Tancsi Japánba küldte. Díjat nyertem, mely a falon lóg. Arra is emlékszem, hogy a fiúkkal nagyon sokat kukucskáltunk. Olykor büntetést is kaptunk ezért. Ötvenszer le kellet írni: Csöngetés után a tanteremben a helyem.

Noel

 

► Negyedik osztály egyik természetóráján a török ételekről tanultunk. Kutatómunka volt házira. Néhány török eredetű szó jelentését kellett megkeresnünk. Meglepetésként a Tancsi hozott tulumbát, baklavát, ratlukot és mantiját. Az ételek nevei papírcetliken álltak, s nekünk kellett kitalálni, melyik névhez melyik ételkülönlegesség tartozik. Nekem a mantija tetszett a legjobban.

Bogi

 

► Egyik nap eltört a folyosón lévő csap. Ömlött a víz a csőből. Néhányan rohantak a házmesterhez, a Tancsi meg az angoltanárnő addig vödrökbe gyűjtötték a vizet. Heroldnak támadt egy vicces ötlete. Megfogta az esernyőjét, s felkínálta a Tancsinak, aki már akkorra csupa víz volt. Közben megjött a házmester, és elzárta a biztonsági csapot.

Leon

 

► Ez az előbb említett eset velem és osztálytársammal történt. A mosdóból jöttünk ki. Meg akartam nyitni a csapot, hogy kezet mossak, s az éppen akkor szakadt le. Dőlt a víz, én meg nagyon megijedtem. Toporzékoltam. Azt sem tudtam hirtelen, hogy mit tegyek. A Tancsi sietett a segítségünkre. Leküldött a házmesterhez, akinek sikerült elzárnia a biztonsági csapot. Ő meg addig vödrökbe gyűjtötte a csőből áramló vizet.

Andor

 

► Órákon sokat viccelődünk, poénkodunk. Első osztályban volt egy jó beköpésem. Betűelemeket írogattunk magyarórán. Virágszirmokat rajzolgattunk, s a Tancsi így szólt:

Ez a virág olyan, mint a százszorszép. Erre én rávágtam: Az enyém nem százszorszép, hanem százszorronda!

 

Máté

 

► Amióta átjöttem ebbe az iskolába, sokkal jobb lett az életem. Mert ez a Tancsi nemcsak tanít, hanem nevel is, és híressé tesz minket. Minden fogalmazást, verset és rajzot elküld pályázatra, amit persze 99%-ban meg is nyerünk. Amióta itt vagyok, a polcom megtelt oklevelekkel, emléklapokkal és könyvekkel. A Tancsi minden órát viccel kezd és fejez, ezért sokkal érdekesebb és sokkal könnyebb megtanulni az anyagot. Amikor valami baleset történik velem vagy osztálytársaimmal, akkor még vasárnap este is megkérdezi, hogy: Jobban vagy? Vagy azt mondja, Jobbulást kívánok! Vigyázz magadra!, ami nekünk nagyon jólesik.

Herold

 

► Nagyon szeretjük a Tancsit, mert nem tanulunk rengeteget, de abban a kevésben minden benne van, amire szükségünk van. Nem szeretnék elbúcsúzni tőle, mert nagyon szeretem. Köszönöm neki azt a rengeteg tudást és jó élményt, amit tőle kaptunk!

Kata

4. c osztály

Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Szabadka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..