home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Vissza kell szerezni a Kultúrotthont!
bajk
2005.12.27.
LX. évf. 52. szám
Vissza kell szerezni a Kultúrotthont!

Együtt: vendégek és helybeliek - Szabó Attila felvételeA VMSZ királyhalmi helyi szervezetének évzáró gyűlése - Akkumulációs tó a belvízgondok megoldására - Piaci asztalokat kapott a spontán módon kialakult helybeli piactérÉvzáró taggyűlést tartott az elmúlt héten a Vajdasági Magyar Szövetsé...

Együtt: vendégek és helybeliek - Szabó Attila felvétele

A VMSZ királyhalmi helyi szervezetének évzáró gyűlése - Akkumulációs tó a belvízgondok megoldására - Piaci asztalokat kapott a spontán módon kialakult helybeli piactér
Évzáró taggyűlést tartott az elmúlt héten a Vajdasági Magyar Szövetség királyhalmi helyi szervezete, amelyen tiszteletét tette Dudás Károly, a párt alelnöke, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke és Kucsera Géza polgármester is.
Pék János, a helyi szervezet elnöke, aki egyben a helyi közösség első emberének a tisztségét is betölti, elmondta, hogy nehéz évet tudhatnak maguk mögött, de úgy érzi, hogy sikerült megállniuk a helyüket. Mint kifejtette, a nehézségek leküzdéséhez nagy segítséget nyújtottak: az önkormányzat és a község kommunális közvállalatai. A sok csapadék miatt az idén ismét előjött egy régi probléma, a belvíz. Az önkormányzat és a DTD közvállalat jóvoltából sikerült megoldani a víz levezetését, a legkritikusabb pontokon vízlevezető csatornák ásásával. Annak érdekében, hogy a bőséges csapadékot valamilyen módon megőrizzék a szárazabb időszakokra, akkumulációs tavat létesítenek a falu felső részén. A munkálatok már folynak, a későbbiekben ezt a vizet fel lehet majd használni öntözésre vagy akár szabadidős célokra is.
Dudás Károly a magyarországi támogatásokról szólt, konkrétan a Szülőföld Alap által Vajdaságnak szánt pénzeszközökről, illetve a Határon Túli Magyarok Hivatala által a művelődési házak felújítására jóváhagyott eszközökről, amelyekből az idén elsősorban a szórványmagyarságot támogatták, de jövőre akár a királyhalmiak is igényelhetnek eszközöket.
A községi önkormányzat irányítása terén tapasztalható gondokról is szót ejtett. Szavai szerint az előző mandátumban a 67 tagú községi képviselő-testületben 33 képviselője volt e pártnak, most viszont 16-ra zsugorodott a számuk, ami miatt a horvátok mellett kénytelenek voltak koalícióra lépni a demokratákkal és a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával is. Elsősorban azért csökkent a tanácsnokok száma, mert megváltoztatták a választási szabályokat, egyébként a párt nagyjából ugyanannyi szavazatot kapott a tavalyi választásokon, mint négy évvel korábban, csakhogy ezek a voksok az új szabályok miatt szétforgácsolódtak.
Kucsera Géza polgármester az önkormányzatnak a helyi közösség támogatására kifejtett törekvéséről szólt. Az idén minden helyi közösség felvehetett egy titkárt, akinek a személyi jövedelmét az önkormányzat állta, és így lesz ez a jövő évben is. Emellett jelentősen növelték a helyi közösségek működésére előirányzott összeget, de prioritást élvez az utcák aszfaltozása is falvainkban.
A polgármester kitért a királyhalmiakat talán legkényesebben érintő problémára, a Kultúrotthon tulajdonjogának a kérdésére is. Elmondta, hogy annak idején ez az épület Királyhalmon, de Ludason is a polgárok keze munkájával épült fel, mivel azonban a helyi közösségek nem voltak jogi szubjektumok, ezek tulajdonjogát a szövetkezet, majd annak jogutódja, a Pešèara kapta meg. Ez az egykoron jól működő mezőgazdasági birtok azonban csődbe jutott, és e hónap végén tartják meg az árverést. A vevő megszerzi a Pešèarához tartozó összes földterületet és az értékes ingatlanokat is. E vagyon része a Királyhalom központjában található gyárcsarnok, amely egykor gyümölcsfeldolgozóként működött, emellett jelentős földterületek és természetesen a Kultúrotthon is, ami mind az új tulajdonosé lesz.
A polgármester elmondta, hogy régóta igyekeznek megoldást találni ezeknek a létesítményeknek a visszaszármaztatására, és most új lehetőség mutatkozik. Ennek alapján az államnak kell a bíróságon fellépnie, és ha peres úton visszaszerzi a Kultúrotthont, átruházhatja az önkormányzatra, az pedig használatra a helyi közösségnek adhatja, mivel az ma sem önálló jogi személy.
A gyűlésen a polgárok kérték a polgármestertől, hogy a falu központjában lévő spontán módon épült piacra biztosítson néhány asztalt, mert ezt már régóta kérik. Kucsera Géza intézkedésének köszönhetően a három piaci asztal pénteken eljutott Királyhalomra.
A nagy érdeklődés miatt kissé hosszúra nyúlt gyűlésen az egybegyűltek több, a magyarság megmaradásával, problémáival kapcsolatos témát is megvitattak, az est végének méltó befejezése pedig egy pörköltvacsora volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..