home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Vissza a természethez!
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2019.07.29.
LXXIV. évf. 30. szám
Vissza a természethez!

A megújuló alapanyagokból, a fenntartható forrásból készült tárgyak rendkívül közkedveltek és keresettek mostanában. Néhány bútorgyártó cég fő célja éppen a fenntarthatóság — ezen az anyagok gondos kiválasztását, valamint a környezetbarát gyártást és szállítást kell érteni.

A könnyen megújuló növényi rostok felhasználása napjainkban a legdivatosabb irányzat a lakberendezésben. Ezeket az anyagokat mi is szívesen látjuk az otthonunkban. Az előállításuk nem ipari jellegű, leginkább kézművestermékekről beszélünk, melyekhez az alapanyagot Kínából, Vietnámból, Indonéziából szerzik be. A termékek között nem találunk két egyforma darabot, karakteres kinézetük van, és melegséget árasztanak — valójában a természetközelséget sugallják.

RATTAN 

Közkedvelt anyag, melyet rattanpálmából állítanak elő. Ez egy rendkívül gyorsan fejlődő növény, és még csak nem is igényel sok gondozást, öntözést. Környezetbarát, könnyű, tartós és rugalmas anyag. Az idő múlásával a színe változik, érik. Rattanból általában fotelek, asztalkák, kosarak és kerti bútorok készülnek. Az egyik legnépszerűbb lakberendezési alapanyag, megjelenése egyedi, a bútor pedig, mely belőle készül, könnyen mozgatható, áthelyezhető.

BANÁNROST 

A banán nagyon gyorsan növekszik, a teljes magasságát — mely 3—6 méter is lehet — akár egy év alatt is elérheti. Miután a növény termést hoz, elhal, ekkor azonban tudjuk hasznosítani a rostjait. A rostszálak a selyemhez hasonló szerkezetűek, rendkívül gyorsan tudják felszívni a vizet. A növény erősebb rostjai nagyon alkalmasak fonásra, szövésre, kitűnően lehet sodorni, csavarni, ám könnyű lapítani is, aminek köszönhetően különféle tárgyak — kaspók, kosarak, strandtáska, szőnyeg, de akár kis ülőalkalmatosság, puff is — készíthetőek belőlük. 

PARAFA

Az anyagot a parafa kérgéből nyerjük, mely minden betakarítás után újranő. Egyetlen fa akár kétszáz évig is él, és minden évben új kérge lesz, melyet fel lehet használni. Ez az anyag teljesen rugalmas, nem tudunk benne kárt tenni, ellenáll a sérülésnek, hiszen áthatolhatatlan is egyúttal. További fontos tulajdonsága, hogy tűzgátló is. Kancsók, edények, asztalok készülnek belőle, és falburkolatként is kiváló. 

VÍZIJÁCINT

A vízijácint gyorsan nő, olyannyira, hogy méretét két hét alatt meg is tudja kétszerezni. Ennélfogva nem kár a betakarítása, hiszen sok helyen hatalmas gondokat okoz, tönkreteszi az élővilágot. Emiatt a felhasználása többszörösen is hasznos. A növényt ki kell szárítani, ezután válik belőle rugalmas, tartós anyag, melyet könnyen lehet fonni, szőni. Kézművestárgyak készítésére kiváló, például kosarakat, kaspókat és még kisbútorokat is gyártanak belőle. 

BAMBUSZ

A bambusz ugyancsak a leggyorsabban fejlődő növények csoportját gyarapítja. Külön előnye, hogy növekedése közben sok szén-dioxidot elnyel a környezetéből. 65%-a hasznosítható, méghozzá többféle módon: a rostjából fonnak, tekercselnek, sajtolnak.

Földünk erőforrásai végesek, a megóvása a mi feladatunk, ezeknek a növényeknek a felhasználásával pedig részt vehetünk ebben a küldetésben. Csupán annyi a dolgunk, hogy műanyag helyett a természetes, gyorsan növő anyagokból készült termékeket vásároljuk, vagy ha van érzékünk hozzá, készítsünk mi magunk kézműveskisbútorokat, dekorációs elemeket.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..