home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Vissza a gyökerekhez
Kartali Róbert
2020.04.23.
LXXV. évf. 17. szám
Vissza a gyökerekhez

Az utóbbi hetekben a kijárási korlátozások miatt sokkal gyakrabban nyitogatjuk a frizsider ajtaját, mint a bejárati kaput. Mindenhol folyton azt sulykolják, hogy a vírus megfékezése érdekében maradjunk otthon. Enni viszont kell, a hűtő pedig nem töltődik meg varázsütésre. Feltölteni két módon lehet: bevásárlással, vagy megtermelhetjük magunknak azt, amire szükségünk van.

A rendkívüli állapot persze nem tart örökké, de az már bizonyos, hogy változni fog a világ, minden átértékelődik. A várható válság miatt munkahelyek szűnnek meg itthon is, valamint a külföldi munkavállalók egy része is hazakényszerül. Az anyagi lehetőségek beszűkülnek, de nagy úr az éhség, és ha a gyerek enni kér, akkor bizony ételt kell tenni az asztalra. A vajdasági embernek a gazdálkodás szerencsére a vérében van, még akkor is, ha az élet úgy hozta, hogy távol került a földműveléstől és az állattartástól. A sors viszont most olyan élethelyzetet teremtett, hogy aki teheti, és van rá lehetősége, az visszatérhet a gyökerekhez, főleg, ha van egy nagyobb kertje vagy földje, esetleg üresen álló melléképülete, ahol haszonállatokat lehet tartani. A szabadidő hiánya most nem lehet kifogás, aki pedig az udvarában kialakít egy veteményeskertet vagy gyümölcsöst, esetleg baromfit, netalán kecskét vagy tehenet vásárol, az nem fog azon idegeskedni, hogy a boltban mikor vagy miből vegyen zöldségfélét, gyümölcsöt, tojást, tejet vagy húst. A kialakult állapot ezernyi élethelyzetet szülhet, mindenesetre egy kis családi gazdaság kialakításával, ha ügyes az ember, akkor még mellékjövedelemre is szert tehet a többlet értékesítésével. Mégis hogyan induljunk el ezen az úton, ha a cél nem csak abban merül ki, hogy a saját igényeinket elégítsük ki? Kérdéseinkre Kiss Árpád, a Szabadkai Paraszt Egyesület elnöke válaszolt.


Kiss Árpád

* Lehet-e valaki regisztrált mezőgazdasági termelő, ha munkaviszonyban van? Mik azok a minimális feltételek, amelyeknek meg kell felelni?

— A civil munkahely nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy valaki regisztrált mezőgazdasági termelő is legyen. Itt a legfontosabb az elhatározás, illetve az is lényeges kérdés, hogy csak saját részre, vagy esetleg gazdasági haszonszerzés céljából szeretne ezzel foglalkozni. Az állattenyésztéshez elegendő bejelenteni a címet, ahol történne a haszonállatok tartása. Ha ez nem saját ingatlan, hanem bérelt, akkor kötni kell egy bérleti szerződést. Szántóföldi növénytermesztéshez legalább fél hektár, azaz egy hold terület szükséges. A hobbiszintű veteményeskerthez nincs területi korlátozás. Ugyanígy a méhészettel foglalkozó termelőknek is csak egy címet kell megadniuk, melyen regisztrálják őket. Ezzel persze nincsenek helyhez kötve, hiszen a birkákat és a kecskéket is ki lehet vinni a legelőre, és a méhkaptárok is lehetnek mobilisak. Egy mezőgazdasági számlát is kell nyitni, mielőtt megtörténne a mezőgazdasági udvar bejegyzése. Ezzel kapunk egy mezőgazdasági számot, azaz egy kódot, ha pedig állattartásról van szó, akkor a haszonállatok állatorvosi ellenőrzés alatt kell hogy legyenek, ezért az állatokat egy azonosítószámmal is ellátják.

* A regisztráció mekkora pénzügyi befektetést igényel?

— Nem különösebbet, csupán némi adminisztrációs költséggel jár, ezek az összegek szimbolikusak. Ha valakinek van munkahelye, és ezzel csupán melléktevékenységként szeretne foglalkozni, akkor nem kell hogy fizesse az egészségügyi biztosítást, sem a nyugdíjjárulékot, de akkor ennek megfelelően kell kitölteni a regisztráció során az iratokat, így az, hogy regisztrált mezőgazdasági termelővé vált, nem jár majd semmilyen pluszkötelezettséggel. A gazdaság beindítása viszont annál inkább, hiszen meg kell vásárolni a jószágokat vagy a vetőmagot, a gyümölcsfákat vagy a szükséges munkaeszközöket, mindezt attól függően, hogy ki mivel szeretne foglalkozni, vagy mi az, amire szüksége mutatkozik. Ezt mindenki saját maga határozza meg, mindenesetre az biztos, hogy egy gazdaság elindításához rengeteg munkát kell befektetni, és nagyon hosszú idő, mire megtérül, hiszen közismert, hogy a tőke a mezőgazdaságban fordul meg a leglassabban.

* Miután megtörténik a gazdaság bejegyzése, szabadon lehet árusítani a megtermelt terményeket és termékeket?

— A jelenlegi rendkívüli helyzet nagy teret adott az online értékesítésnek, ami nagyon pozitív. Egyébként eddig a megtermelt terményeket a törvények szerint csak otthonról lehetett értékesíteni, illetve a piacokon, de ott már az áruhoz minősítés is kellett, mellyel a termelő igazolni tudta, hogy az az ő gazdaságában termett. Március elejétől egyébként a kis mennyiségben előállított háztáji termékek értékesítése is lehetővé vált, de a történtek tükrében azt még sajnos nem tudni, illetve nincs rá tapasztalat, hogy ez hogyan fog működni a gyakorlatban. Az elfogadott törvénymódosításra ugyanis még nincs meg a kellő útbaigazítás.

* Hogyan lehet ezeket a kisgazdaságokat továbbfejleszteni, és milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy részt lehessen venni a különféle pályázatokon?

— Pályázni csakis úgy lehet, ha a gazdaság be van jegyezve. Figyelni kell a pályázatokat, és itt több lehetőség közül is lehet választani, hiszen léteznek tartományi és köztársasági pályázatok, továbbá a Prosperitati Alapítvány által kiírt támogatások is. Azt azonban tudni kell a hazai pályázatokról, hogy rögös út vezet a kistermelők esetében a támogatás elnyeréséig, hiszen végig kell járni a bürokratikus útvesztőket, illetve teljesíteni az adminisztrációs kötelezettségeket. Szóval igen, léteznek ilyen, a kisgazdaságok számára kiírt pályázatok, ám a gyakorlat néha azt mutatja, hogy többe kerül beszerezni a szükséges dokumentumokat, melyeket bizonyítékként be kell mutatni, mint amekkora a támogatás. Ezen felül egyéb állami támogatások is léteznek, ezért minden lehetőséget célszerű szem előtt tartani.

* Egy pályázatot sikeresen megírni nem könnyű, főleg azok számára, akik még nem csináltak ilyet előtte, ezért nem árt segítséget kérni. Ha valaki csatlakozik például a Szabadkai Paraszt Egyesülethez, akkor tudnak neki segíteni ezen a téren?

— Segítünk, illetve tanácsot is adunk, hogy mit hogyan kell. Az a lényege a dolognak, hogy a termelő jelezze, milyen jellegű segítségre van szüksége, ha pedig megindul a kommunikáció, akkor már tudunk beszélni arról, hogyan tud a termelő egy konkrét projektumban részt venni, milyen forrásokban lehet gondolkodni, milyen aktuális pályázatokra lehet jelentkezni. Mi természetesen a pályázati dokumentáció elkészítésében is tudunk segíteni, továbbá a formanyomtatványok kitöltésében és a „papirológia” ellenőrzésében, hogy a gazdák a lehető legkönnyebben megkapják az igényelt támogatást.

* Melyek azok a buktatók, amelyekre érdemes odafigyelni?

— Folyamatosan kell alkalmazkodni, illetve követni a dolgok állását. Tudni kell, hogy a rendszerek általában nem kísérik a való életet, ezt különösen azok vehetik észre, akik konyha- vagy intenzív kertészettel foglalkoznak. Amikor ugyanis a rendszerbe be kell jegyezni a vetésforgót, és megjelölik a paprikát vagy az uborkát egy területre, ott előtte még meg lehet termelni a hónapos retket is, és mindezek után még káposztát is ültethetünk, tehát ugyanazon a parcellán egy év alatt két vagy akár három termés is elképzelhető, ezt pedig a rendszer nem tudja kísérni, hiszen nincs olyan kérdőív, ahol ezt be lehetne jegyezni. Szóval a rendszer úgy működik, hogy „egy év egy termés”, de ez nem követi a valóságot. A másik, amit fontos kiemelni, hogy valójában az ipari mennyiségben termesztett termékek részesülnek előnyben, ezzel piaci helyzetű pozíciót kapnak, közben a kis, családi gazdaságoknak ugyanezek a támogatási rendszerek szabják meg a korlátjait. A családi gazdaságok ugyanis sokkal rugalmasabbak, és több változatuk is van, de a kisebb kapacitás miatt gyakran nem tudják elviselni a minőségbiztosítási rendszerek költségeit.

* Mit tanácsol azoknak, akik most vágnának bele ebbe a tevékenységbe?

— Aki úgy érzi, hogy ezzel szeretne foglalkozni, az tanács nélkül is bele fog vágni, az viszont biztos, hogy nem ebből fog meggazdagodni. Akik pedig más területen már anyagi hátteret teremtettek maguknak, és ezzel csak hobbiszinten, jövedelempótló tevékenységként akarnak foglalkozni, azok is megtalálhatják a számításukat. Főleg, ha az egészséges táplálkozás a cél. Ezzel igenis érdemes foglalkozni, és még a terméstöbbletet is értékesíteni lehetne, hiszen a rengeteg mesterségesen előállított és manipulált termék miatt nagy lett a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt.


Illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..