home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Viselettörténeti kalandozás Budapesten
Salvai Ramona
2018.08.28.
LXXIII. évf. 34. szám
Viselettörténeti kalandozás Budapesten

Divatesemények tekintetében egyértelműen nem a nyári hónapok a legizgalmasabbak.

Éppen ezért ilyenkor érdemes olyan lehetőségekre is időt szakítanunk, amelyek egész évben elérhetőek számunkra, a sok-sok aktualitás miatt azonban talán egy kissé háttérbe szorulnak. Ilyen program lehet egy séta az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteményének állományából kialakított kiállításon.

 A tárlat egy komplex, tartalmas, egyúttal jól követhető, befogadható és szórakoztató bemutatása a magyar viselettörténet, öltözködéskultúra egy fejezetének. Alapkoncepciója szerint a Goldberger-textilgyár történetét és általa a korabeli magyar gazdaság helyzetét ismerteti.

A kiállítás felépítése egészen egyszerű és logikus, látogatóbarát, témáját tekintve pedig a Goldberger család óbudai letelepedésétől a gyár megszűnéséig tartó időszak eseményeit eleveníti fel.

A nagy múltú család 1784-ben alapította a híres kékfestőműhelyét. A kékfestés eljárása a magyar népművészet egyik széles körben elismert és modern szemszögből nézve is dekoratív, folyamatosan újragondolható felfedezése. Az első terem ezt mutatja be, különös hangsúlyt helyezve a kékfestés technikájára és alkalmazási területeire.

A további négy rész a családi vállalkozás fejlődésének szakaszait időrendi sorrendbe állítva követi végig.

A második részben a kis műhelyként induló vállalkozás elismerésre méltó újításait és fejlődő szemléletét ismerhetjük meg, mely magában hordozta egy sikeresen működni képes gyár ígéretét. A kiállítás következő szakasza az ígéret beteljesülését igazolja, mely a negyedik rész sikereihez vezet. Ez a szekció a Goldbergerek több nemzedéken átívelő vállalkozásának csúcsa, mely a két világháború közötti időszakra, Goldberger Leó vezetésének idejére tehető.

Ekkorra a textilgyárban előállított anyagokat — a magyar piac határait átlépve — nemzetközileg is elismerték. Az utolsó szakaszban a II. világháború utáni időszak eseményeit, eredményeit mutatja be a kiállítás egészen 1997-ig, a gyár bezárásáig.

A kiállítás rendkívül tudatos felépítése garantáltan izgalmas időtöltés mindenki számára! Sok információt és egy tartalmas, kerek történetet mutat be, mindezt pedig egészen rafinált módon teszi. A szöveges segédleteken kívül rengeteg kép, fotó, emléktárgy, nyomtatáshoz szükséges eszköz (gépek, dúcok), fonó-/szövőgépek, kész ruhák, anyagok, mintakönyvek, ruha- és mintatervek, archív felvételek, valamint a külön említésre méltó interaktív elemek teszik könnyen befogadhatóvá és érdekessé a tárlatot.

Habár a szöveges információ sem elhanyagolható, egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy aki csak a tárgyakat tekinti meg, az is viszonylag színes képet kaphat a Goldbergerek működéséről és jelentőségéről.

További pozitívum a múzeummal kapcsolatban, hogy nemcsak passzív nézői lehetünk egy múltidéző sétának, hanem magunk is kipróbálhatjuk az alkotás bizonyos folyamatait. Ez pedig nem csak a gyerekek számára szóló lehetőség. Külső közreműködők bevonásával vagy belső, saját csapatukkal a szervezők folyamatosan tartanak workshopokat, különféle programokat és előadásokat. Néhány a szakmaibb közönséget is kiszolgálja, viszont ezeknek a programoknak a pusztán érdeklődő és kreatív hajlamú látogatók az elsődleges célpontjai.

A nyitvatartásról, a programokról, az aktualitásokról, illetve minden másról a múzeum honlapján (www.textilmuzeum.hu) lehet tájékozódni.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..