home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Virtuális valóság a felhők között
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.03.12.
LXIX. évf. 11. szám
Virtuális valóság a felhők között

A jövő repülőgépe — Mobil-világkiállítás Barcelonában — Steve Jobs képmása bélyegen — III. Richárd angol király genetikai kódja

A jövő repülőgépe

Falba ágyazott vékony képernyők fogják helyettesíteni a hagyományos kabinablakokat egy épülő szuperszonikus repülőgépen. Az S--512 nevű járművet megálmodó Spike Aerospace bostoni vállalat szerint az ablakok eltávolításával csökken a légellenállás, ami „mindig kihívás a repülőgéptörzs megtervezésekor és megépítésekor”. Az ablakok helyett a cég külső kamerákkal szereli fel a gépet, és a benti képernyőkön élőben közvetíti a tájat. Az utasok kikapcsolhatják a monitorokat, vagy megváltoztathatják rajtuk a képet. Darren Ansell, a Central Lancashire Egyetem szakértője szerint azonban egy ablak nélküli repülőgépen való utazás szokatlan élmény lehet az utasok számára. „Nem lesz természetes fény, azt is szimulálják, vagyis egy kicsit olyan lesz, mint egy zárt csőben ülni.” Az új szuperszonikus repülő várhatóan 2018-ra készül el.

Mobil-világkiállítás Barcelonában

Mintegy 1800 kiállítóval rendezték meg a katalán fővárosban a GSMA, avagy a Global System for Mobile Communications Association expóját. A világkiállításon a legnagyobb készülékgyártók, szolgáltatók mutatták be legújabb eszközeiket és fejlesztéseiket a szakmai közönségnek. A rendezvényre csaknem 80 ezren voltak kíváncsiak. A kiállítók nagyobb méretű és nagyobb felbontású, valamint hajlítható kijelzőjű, kamerákkal felszerelt okostelefonokkal, tabletekkel, illetve egyéb „hordozható” eszközökkel, például okosórákkal rukkoltak elő. A szolgáltatók pedig a formálódó hálózatba kapcsolt világot, a gépek közötti kommunikáció újdonságait, egyebek közt az autókra fejlesztett mobil technológiákat mutatták be.

Steve Jobs képmása bélyegen

Postai bélyegen jelenik meg Steve Jobs, az Apple néhai alapítójának képmása 2015-ben az Egyesült Államokban. A 2011-ben elhunyt Jobs neve azon a Washington Post birtokába került listán szerepel, amely szerint jövőre a számítógépgurun kívül Elvis Presley, az évfordulóját ünneplő amerikai parti őrség és egy lepkefajta is bélyeget kaphat Amerikában. A jóváhagyott tárgyú bélyegek jegyzékében azonban John Lennon neve is szerepel, ami a Washington Post szerint ütközik azzal a szabállyal, hogy csak amerikai jelenhet meg az amerikai postai bélyegeken. Az illetékesek általában titokban tartják, hogy milyen bélyegek vannak készülőben, az információkat alaposan előkészítve adagolják, hogy minél jobban felcsigázzák a bélyeggyűjtők érdeklődését.

III. Richárd angol király genetikai kódja

Brit kutatók III. Richárd középkori angol király genetikai kódját próbálják megfejteni DNS-minták alapján. A tudósok azt remélik, hogy az új információkból megállapíthatják az uralkodó hajának és szemének színét, valamint egykori betegségeit. Tervezik, hogy a király egyik leszármazottjának, Michael Ibsen kanadai asztalosnak is elkészítik a genomját. Ibsen jelenleg Londonban él, és a családfakutatók szerint a király testvérének, Anna yorki hercegnőnek a leszármazottja. A 2012 szeptemberében Leicesterben egy parkoló alatt talált csontmaradványok (köztük egy koponya, hátsó részén szúrt sérüléssel és a ferde gerinc) a kortárs brit régészet egyik legjelentősebb leletének számítanak. Turi Kinget, a Leicesteri Egyetem genetikai tanszékének kutatóját leginkább az érdekli, hogy az uralkodó hajlamos volt-e a púposságot okozó gerincferdülésre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..