home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Virtuális séta a „valaha volt” és a „sohasem volt” határán levő Szabadkán
Fehér Márta
2022.01.27.
LXXVII. évf. 3. szám
Virtuális séta a „valaha volt” és a „sohasem volt” határán levő Szabadkán

Ó, ti szabadkai szép napok! címmel jelent meg egy gyönyörű, korabeli fotókat és rekonstruált szabadkai történeteket tartalmazó, magyar és angol nyelvű ismeretterjesztő kiadvány a budapesti Fortepan gondozásában, a szabadkai Jakab és Komor tér 6. Egyesület és a Re:Publikáció Kiadó Alapítvány megbízásából, Negyela László Márk szövegeivel.

Minek nevezzelek?; Dicső ősök hiánya; A pesti gyors; A régi Szabadka — régen; Elfelejtett szabadkaiak — híresek és hírhedtek; Repül a kismadár; Prológus — a búcsú ideje, melankolikus hangszínre. Ezek a címek ragadják meg az olvasó figyelmét a tartalomjegyzékben, a szerző pedig már az előszóban leszögezi, hogy egy olyan Szabadkára kirándulunk, ahol az események a „sohasem volt” és a „talán egyszer volt” között, a boldog békeidőkben vagy a boldogtalanabb években történtek.  


Negyela László Márk (Merényi Zita fotója)

— A könyv egy rácsodálkozás és ráeszmélés részemről, nem nosztalgiázás — magyarázza Negyela László Márk, a Budapesten tanuló szabadkai szerző. — Ugyebár az ember azt hiszi, hogy megvolt a trianoni határmódosítás, június 4-én harangoztak, mindenki megfordult, és hátrafelé kezdett járni. Közben meg a (hétköznapi) élet színesebb és összetettebb volt, mint amit mi az úgynevezett nagy történelemként hiszünk, és voltak átmenetek. Ezeket ragadtam meg. A történetek valóságosak, a fikciót az adja, hogy ezek térben és időben nem találkoztak egymással. Ez egy virtuális kirándulás, egy turistavezetés, melynek a szüleményei újságcikkek, naplók, visszaemlékezések, nagy(obb) történelmi dolgok és összefüggések — viszont a hétköznapi emberek szintjén. Érdekes volt az angol fordítóval folytatott diskurzusom: a pesti gyors kifejezést úgy fordította, hogy a vonat, mely Pestre megy. Meg kellett neki magyaráznom, hogy nem ez a lényeg, mármint hogy hová megy, hanem az, hogy a vonat Pestről jön, mert tetszik, vagy sem, a szunnyadó vidéki kisvárosnak ez hozta meg az életet, a pesti pörgést és mindent, ami ezzel együtt járt. Én ritkán írok, hiszen alapjában véve szerkeszteni szeretek, ám időnként eszembe jut, hogy van egy mondandóm, le is jegyzem, hátha mást is érdekel a történet — és a Fortepant érdekelte. A kiadónak ez a hetedik könyve, és abból a szempontból úttörő vállalkozás, hogy valójában ez a kiadvány az első a 100 kép Fortepan — Városok sorozatban, hiszen az ötletem és a végeredmény annyira megtetszett nekik, hogy azt mondták, más vidéki történetek iránt is nyitottak.

A kiadvány részét alkotó 100 fotó a szabadkai Milko Egyesület archívumából származik, melynek egy jelentős része közkinccsé lett téve, és a Fortepanon elérhető (a Fortepan egy online fényképarchívum, a gyűjtemény fotói szabadon felhasználhatóak).

A kötet Szabadkán a Danilo Kiš könyvesboltban vásárolható meg, és online is megrendelhető a kiadónál. Az album megvásárlásával az olvasó nemcsak elgondolkodtató ízelítőt (szövegeket és fotókat) kap a századelős Szabadka világából, hanem a Fortepan online archívum működését is segíti. Könyvbemutatót a tavaszra terveznek városunkban.

Ó, ti szabadkai szép napok! — könyvborító

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..