home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Virtuális múzeumlátogatás Schönbrunnban
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.01.08.
LXIX. évf. 2. szám
Virtuális múzeumlátogatás Schönbrunnban

Google Art Project • Spotify — a világ összes zenéje egy helyen • Gyermekfigyelő karóra • Új eszköz a Föld típusú bolygók felfedezésére

Google Art Project

A schönbrunni kastély kollekciójának 41 világhírű műtárgya tekinthető meg az interneten. A kulturális értékek iránt érdeklődők a Google Art Project szolgáltatás révén láthatják a műkincseket, melyek mindegyike a kastély egy-egy termét jeleníti meg. Az Erzsébet osztrák császárnét, magyar királynét ábrázoló festmény például az uralkodói pár egykori közös hálószobájának falán függ. A fotókat hétmillió-pixeles felbontásban töltötték fel, ezáltal egészen apró részletek is szemrevételezhetőek — akár olyanok is, amelyeket eredeti helyükön, szabad szemmel nem lehetne látni. A Google Art Project schönbrunni bemutatója a következő linken tekinthető meg: http://www.google.com/culturalinstitute/collection/schloss-schoenbrunn

Spotify — a világ összes zenéje egy helyen

A világszerte 24 millió aktív felhasználóval és 6 millió előfizetővel rendelkező Spotify egyre nagyobb szerepet tölt be a zenehallgatásban. A Spotify-nak ingyenes változata és viszonylag olcsó, fizetős verziója is van. További jellemzője, hogy nem albumokért, hanem hozzáférésért kell pénzzel vagy hirdetések elviselésével fizetni. A nagy kiadók szinte teljes kínálata megtalálható rajta, ugyanakkor a kisebbek is bőséges választékkal szerepelnek az oldalon. A szakértők szerint egyre inkább érdemes a világszerte jól ismert, megbízható oldalakról letölteni a zenét, a fájlmegosztó oldalakról való töltögetéssel járó villanyszámla ugyanis kezdi megközelíteni az előfizetési díjakat. A jövőben tehát az iTunes, a Junodownload, a Beatport vagy a Deezer oldalán kívül érdemes körülnézni a Spotify-on is.

Gyermekfigyelő karóra

A China Unicom telekommunikációs óriáscég bemutatta a gyermekek nyomon követésére alkalmas készülékét, melyet azoknak az óvodásoknak és kisiskolásoknak fejlesztettek ki, akiknek még nincs mobiltelefonjuk. A szerkezet egy egyszerű gyerekórára hasonlít, ám sokkal többre képes a pontos idő jelzésénél. Az óramobil műholdas helymeghatározást lehetővé tevő GPS-szel van ellátva, melynek révén az aggódó szülők interneten vagy mobilkészülékükön követhetik gyerekeik minden lépését, továbbá SMS-ben is rendszeres tájékoztatást kapnak viselőjének aktuális hollétéről. A szülők a készülékben lévő mikrofonnak köszönhetően belehallgathatnak a gyereküket körülvevő környezet zajaiba is, így eldönthetik, biztonságos helyen tartózkodik-e csemetéjük.

Új eszköz a Föld típusú bolygók felfedezésére

A SPIRou nevű spektropolariméterrel 2017-től lehetőség nyílhat új, a Földhöz hasonló exoplanéták felkutatására. A csúcsműszerrel egyaránt vizsgálhatóak lesznek bolygónk vörös törpecsillagok körüli ikertestvérei, valamint a Nap típusú csillagok és bolygóik kialakulásának körülményei. Az SPIRou jelentősége abban rejlik, hogy az eddigieknél kisebb tömegű exobolygókat is ki lehet majd mutatni vele. Az elsődleges cél a közeli vörös törpecsillagok lakhatósági zónájában keringő, Föld típusú bolygók felfedezése. Ezek légkörében vízgőzt és más, életre utaló gázok nyomait fogják keresni a kutatók, akárcsak a 2018-ra tervezett James Webb-űrteleszkóppal. Mindemellett olyan kérdések megválaszolását remélik a kutatók az SPIRou eredményeire alapozva, mint például a Nap típusú csillagok és bolygóik kialakulása, illetve a mágneses tér hatása ezekre a folyamatokra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..