home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Virtuális könyvtár sokszínű tartalommal
Tóth Lívia
2020.04.30.
LXXV. évf. 18. szám
Virtuális könyvtár sokszínű tartalommal

A zentai Városi Könyvtár munkája korábban sem szorítkozott csak a könyvek kölcsönzésére, hiszen az ott dolgozók számos alkalmat teremtettek az olvasókkal való találkozásra. A könyvtár március 16-án zárt be, de a rendkívüli állapot idején is igyekszik megszólítani a gyermekeket, fiatalokat és idősebbeket. Erről éppen azokban a napokban beszélgettünk — igaz, csak elektronikus formában — Baráth Hajnal Annával, a zentai Városi Könyvtár vezetőjével, amikor megérkezett a hír, hogy az intézmény, korlátozott formában ugyan, de ismét fogadhatja az olvasókat.


Baráth Hajnal Anna (fotó: Facebook)

— Az első pillanattól kezdve fontosnak tartottuk, hogy a nap 24 órájában elérhetőek legyünk, és az érdeklődők kereshessenek bennünket, kérdezhessenek tőlünk. A könyvtáros feladata ugyanis, hogy naprakész legyen, helytálljon az újonnan kialakuló helyzetekben, és szociális érzékével segítse azokat, akik hozzá fordulnak. Éppen ezért a könyvtárunkat azonnal átköltöztettük a virtuális térbe, melyet folyamatosan színes tartalommal próbálunk feltölteni. A Városi Könyvtár Zenta — Gradska biblioteka Senta Facebook-oldalunk addig is aktív volt, de az elmúlt hetekben kibővítettük az ott zajló tevékenységet — mesélte Baráth Hajnal Anna. — Online oldalakat ajánlottunk, ahonnan kifestőket, illetve játékokat lehet letölteni, mesélésre kértük fel a Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny kiváló gyermekeit, ingyenessé vált online adatbázisokról tájékoztattunk, ahol a szakmunkákhoz szükséges könyvek találhatóak. Mindennap erőt adó napindító gondolattal kedveskedünk olvasóinknak, felidézzük az irodalmi évfordulókat, virtuális rajzpályázatot és különféle kreatív játékokat hirdetünk. Amit nagyon fontosnak tartok elmondani, hogy mi is csatlakoztunk a Ragassz ki egy piros szívet az ablakodba! kezdeményezéshez, ezzel is jelezve, milyen hálásak vagyunk az egészségünkért, biztonságunkért, ellátásunkért dolgozóknak. Úgy gondoltuk, nálunk, Vajdaságban is jelezze a szív a köszönetünket és a szeretetünket! Olyan személyes tartalmakat találunk ki, amelyekből az oldal felkeresői jobban megismerhetnek minket, könyvtárosokat. Akik bejöttek hozzánk, tudják, hogy örömmel elbeszélgettünk mindenkivel, de most még többet megtudhatnak rólunk. Nagy sikere volt például a Mit főz a könyvtáros? című rovatunknak, melyben a karanténkonyhához adtunk tippeket, és közzétettük a kedvenc receptjeinket, valamint személyes jellegű könyvajánlókkal is kedveskedünk. Közéleti személyiségeket kértünk föl, hogy énekeljenek, szavaljanak a könyvtár oldalán az olvasóinknak, ezzel is erőt adva számukra a mindennapok nehézségeinek leküzdéséhez. Csak néhány nevet említenék: gyönyörű húsvéti dalt adott elő Csizmadia Anna népdalénekes, Fehér Nóra szívhez szóló Kormorán-számmal kápráztatott el bennünket, és Török Máté verséneklő, a Misztrál együttes tagja, valamint a kárpátaljai Kovács család tagjai is „felléptek” nálunk. Fontos megemlítenem, hogy több mint 1500 lájkolónk van, aminek szívből örülünk, és a videóinkat is nagyon-nagyok sokan megtekintik.

* Hogyan emlékeztek meg április 11-éről, a magyar költészet napjáról?

— Április 11-éig mindenki videó formájában küldhette el a legkedvesebb versét, a jeles napra pedig meglepetéssel készültünk. Korosztálytól függetlenül az egész Kárpát-medencéből vártuk a jelentkezőket. Nagy megelégedésünkre csaknem nyolcvan videó érkezett. Diákok, tanárok, színészek és előadóművészek versmondását élvezhettük, valamint az Énekelt Versek Zentai Fesztiváljának eddigi résztvevői is küldtek verset megzenésített formában. A költészet napján pedig a könyvtárosok mondták el a legkedvesebb versüket. Az összetartozást, a költészet határokon és nehéz helyzeteken átívelő erejét szerettük volna bemutatni ezzel a felhívással — ami sikerült is —, hiszen élhetünk bárhol, bármilyen időben, a vers erőt ad, és érezteti lélekemelő hatását.


Fotók: www.tlkk.org

A zentai Városi Könyvtár Facebook-oldalán kiállítás tekinthető meg azokból az alkotásokból, amelyeket a gyermekek Az icinke-picinke Kék Madár című mese alapján készítettek. Emellett a középiskolások is jelentkezhettek egy érdekes felhívásra. Utóbbiról a következőket tudtuk meg Baráth Hajnal Annától:

Zárd karanténba a kedvenc szereplődet/hősödet címmel kreatív játékot hirdettünk középiskolásoknak. A nyereményt a Rákóczi Szövetség Zentai Ifjúsági Szervezetének elnöke, Homolya Ákos ajánlotta fel annak a három diáknak, aki a legsikeresebben szerepel. A jutalom pedig nem más, mint egy budapesti kirándulás 2020. október 21-e és 23-a között a Gloria Victis elnevezésű emlékünnepségre és ifjúsági találkozóra. Ezen az eseményen általában több száz fiatal vesz részt a Kárpát-medence számos magyarlakta településéről, aki azzal a céllal érkezik, hogy élményszerű ismereteket szerezzen az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, illetve tisztelegjen annak hősei előtt. A háromnapos program része egyebek között az Országház, a 301-es parcella, a Magyar Nemzeti Múzeum megtekintése, dunai hajózás, történelmi vetélkedő, könnyűzenei koncert.

Április 22-e, a Föld napja alkalmából sajátos játékra invitálta a könyvtár a gyerekeket: arra kérte őket, hogy bármilyen megunt anyag újrahasznosításával készítsenek otthon saját tervezésű, egyedi bevásárlószatyrot, fotózzák le, és küldjék el a képet.

A könyvtár vezetője megerősítette, a látogatók a jövőben is érdekes felhívásokra és akciókra számíthatnak a virtuális térben.

 

Csak a könyvkölcsönzés működik

A zentai Városi Könyvtár április 23-ától ismét fogadja az olvasókat, habár az intézmény a helyzetre való tekintettel korlátozottan működik. Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója hangsúlyozta, ezzel kapcsolatban több rendelkezést hoztak.

— A könyvtár 8 és 12 óra között tart nyitva, az olvasótermi szolgáltatás viszont a továbbiakban is szünetel, azaz kizárólag könyvet lehet kölcsönözni, az újságolvasás nem engedélyezett. A könyvtárban egyszerre csak egy személy tartózkodhat, ha többen érkeznek, akkor az utcán a megfelelő távolság betartásával kell várakozniuk. Dolgozóink maszkot és kesztyűt viselnek, és ezt a látogatók számára is kötelezővé tettük — hallottuk az igazgatótól, majd hozzáfűzte, a zentai múzeumra ugyanezek a szabályok vonatkoznak. Új kiállítás nem várható, a meglevő látogatható, de szintén egyszerre csak egy személy számára.

Hugyik Richárd azt is elmondta, hogy a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ a rendkívüli helyzet alatt semmiféle programot nem szervez az Alkotóházban és a Művelődési Házban. Az Énekelt Versek Zentai Fesztiválját, mely a jubiláris 25. lett volna, valamint a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyt májusban nem tartják meg, és a Múzeumok Éjszakája rendezvény is elmarad.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..