home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Virágvasárnap
2023.04.02.
LXXVIII. évf. 13. szám
Virágvasárnap

Ma Virágvasárnap van, ami a húsvéti nagyhét kezdete a keresztény ünnepkörben. Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe a kereszthalála előtti vasárnapon.

Az ókorban szokás volt a Közel-Kelet országaiban, hogy az arra méltó személyek útját valamilyen módon befedjék. Az emberek mind a négy evangélium szerint megadták Jézus Krisztusnak ezt a tiszteletet. Máté, Márk és Lukács szerint a felsőruháikat az útra terítették és gallyakat vágtak a fákról, János az egyedüli, aki pálmaágakról számol be.

A katolikusoknál ez a nap a nagyböjt utolsó, legfontosabb hetének kezdete: a templomban a szentmisén barkaszentelést, barkás bevonulást vagy körmenetet szoktak tartani. A barka a magyar néphagyomány szerint rontás, betegség, vihar, jégeső ellen tesz jó szolgálatot, a veteményesbe tűzve pedig a terményt is növeli.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..