home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Virágtartó flakonból
Barát Kinga
2021.06.08.
LXXVI. évf. 20. szám
Virágtartó flakonból

A műanyag flakonokat — kedveljük őket, vagy sem — a legtöbben mindennap használjuk, ha másként nem, akkor vizesüvegként. Annál is inkább, mert nálunk még igencsak gyerekcipőben jár a zero waste vásárlási mód. Éppen ezért a folyékonymosószeres- vagy öblítősflakonok is felszaporodhatnak az otthonunkban. Jobb esetben miután kiürültek, a szelektív hulladékgyűjtőben végzik, de gyakran kerülnek a háztartási szemét közé is. Környezetkímélő megoldás, ha a PET-palackokat nem dobjuk ki azonnal a kukába, mivel a lebomlási idejük legalább 450 év. Ehhez képest a többségüket csak néhány óráig használjuk, ritkább esetben is csak egy-két hónapig. Inkább tegyünk azért, hogy ne növeljük jelentős mértékben a műanyaghulladékot.

Számos módja van annak, hogyan lehet az üres flakonokat újra felhasználni. Csak fantázia és kézügyesség kell hozzá. Az interneten is találkozhatunk mutatós és ötletes dekorációs elemek tömegével, melyeket a saját otthonunkban készíthetünk el egy kis kreativitással. Ezek közé tartozik az alábbi is, melyet azért választottam, mert kiváló díszítőeleme lehet például a teraszunknak, ahol a tavasz és a nyár beköszöntével egyre több időt töltünk. 

Egy vidám virágtartót mutatok be, melyhez néhány füles mosószeres- vagy tejesflakonra, esetleg vastagabb műanyag palackra lesz szükség. Ezenkívül nem árt, ha van kéznél színes festék, ragasztópisztoly, néhány kupak és persze egy-két szép növény. Az elkészítést egyaránt ajánlom az újrahasznosítással még csak ismerkedőknek és a haladóknak is.

Kellékek

Első lépésként vágjuk le az üvegünk alját egy éles késsel vagy ollóval. Ezután a díszítés következik, vagyis az arc kialakítása. Ezt megtehetjük festéssel vagy kupakok felragasztásával is. Igazából olyan fejet alakíthatunk ki, amilyet csak szeretnénk, nyugodtan szabadjára lehet engedni a képzeletünket. A virágtartónk fejét kiegészíthetjük kendővel és más dekorációs elemekkel, valamint fülbevalót is akaszthatunk a fülébe. Végezetül jöhet a haja, vagyis helyezzük bele a növényünket. És már készen is vagyunk! Az egész nem vesz igénybe egy óránál többet, viszont az eredmény igazán vidám vagy vicces lesz — attól függően, hogy miként formáztuk meg. Keressünk neki helyet, és mutogassuk büszkén az ismerőseinknek! Esetleg őket is beszéljük rá hasonló készítésére.


Első lépésként vágjuk le a flakon alját

Joggal merülhet fel bennünk, hogy egyetlen háztartás sem tud korlátlan mennyiségű műanyag palackot újrahasznosítani, ám egy kis odafigyeléssel és fantáziával több-kevesebb hasznos vagy éppen dekoratív használati tárgyat fabrikálhatunk műanyagból, ezzel is óvva a környezetünket. Minden út egy kis lépéssel kezdődik, nincs ez másként a környezettudatos gondolkodással és az újrahasznosítással sem. Ma még csak egy vidám virágtartó, holnap már akár egy egész kerítés is készülhet a műanyag flakonok funkciójának újragondolásával.


A „hölgy” arca maradhat fehéren, de akár be is festhetjük


A „férfi” virágtartó szemei zöld kupakokból készültek


Virág nélkül


Virággal 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..