home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Virágok közt, szabadon
Dudás Viktor
2020.05.26.
LXXV. évf. 21. szám
Virágok közt, szabadon

A mezőgazdaságban a haszon- és a dísznövényekre a rendkívüli helyzet csak közvetetten hatott, azaz egyfelől megnehezítette a gazdák eljutását a termőterületekre, másrészt az értékesítésnek a térségünkben még újnak számító szférákba kellett átköltöznie. Egy mondatba foglalva a termés emberi beavatkozás nélkül is nőtt, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

A bácsfeketehegyi Borbély András és családja virágtermesztéssel foglalkozik. Tavaly ez idő tájt ismerkedtünk meg, s ambiciózus hozzáállása megragadta a figyelmemet, hiszen az akkor még fiatal gazdasághoz nagy terveket társított. A kilátástalan időszak ellenére is töretlenül fejleszt, amiben családja nagy segítségnek bizonyul, hiszen a lányok — felesége meg két leánygyermeke — motiváltak, és kreatív újításaikra pozitív visszajelzéseket kapnak. András egy kellemes vasárnap délelőttön fogadott otthonában, felfüggesztve ezzel az akkori rendelés elkészítését. Ezért utólagosan is elnézést kérek!


Fotók: Borbély Tijana

* Honnan az ötlet, hogy virágot termesszenek?

— Ez egy piaci történet lesz. Tudniillik korábban zöldségnövény-termesztéssel foglalkoztunk. Akkor éppen a palántaértékesítés szezonja volt, akárcsak most. Egy idős hölgy odajött hozzám a piacon, és az árakról érdeklődött. Felsoroltam neki a paradicsom, a paprika és más növénypalánták árát, de valahogy mindegyiket sokallotta, s alkudni szeretett volna. Na, végül nagy nehezen megkötöttük az üzletet, s a hölgy elégedetten továbbment. Később láttam a szemem sarkából, hogy a virágos pultok felé veszi az irányt, ott pedig se szó, se beszéd, már nyújtotta is a kért összeget a cserepes növényekért. Itthon aztán közöltem a látottakat a nejemmel, és megfogalmazódott bennünk a virágtermesztés ötlete. Előbb kardvirágot (Gladiolus) ültettünk, melynek a hagymáját körülményes volt beszerezni. Szerencsére végül minden jól alakult, s a virágok is szépen fogytak. Később krizantémmal (Chrysanthemum) bővítettük terméklistánkat, ezzel biztosra mentünk, hiszen térségünkben a mindenszentek elképzelhetetlen e nélkül a virág nélkül. Emellett cserepes virágokkal is elkezdtünk foglalkozni.

* Minden feltétel megvolt a virágtermesztéshez?

— Jóformán a nulláról indultunk. Korábbról volt egy itthon tákolt melegágyunk, mely minden erősebb széllökés hatására majdnem fel is fordult. Az első évben, tapasztalat hiányában, a krizantémmal is meggyűlt a bajunk. Eldőlt, vékony volt a szára, hiszen igaz ugyan, hogy megkaptuk a palántákat, de pontos utasításokat nem, csupán annyit, hogy kaccsazni kell, mint a paradicsomot. Ma már jóízűen nevetünk ezen. A következő évben szert tettünk egy kis haszonra, melyből felállítottunk egy kisebb melegágyat, a másikat pedig megerősítettük. Régen volt, igaz sem volt.

* Korábban említette, hogy talán nyitnak egy virágüzletet. A rendkívüli állapot mennyiben nehezítette meg a tervek megvalósítását?

— A karantén előtt teljes erővel a virágüzlet megnyitásán dolgoztunk. Az idén ennek megfelelően nagyobb mennyiségben termesztettünk. A gondok a rendkívüli állapot bevezetésekor kezdődtek, hiszen a gyülekezés korlátozása, majd eltörlése következtében az ünnepségek is elmaradtak. A díszítésre ebből adódóan nem volt szükség, napról napra érkeztek a lemondások. Természetesen tudom, hogy ezzel nem voltunk egyedül. Mivel még a virágzás elején jártunk, szerencsére nem szembesültünk nagy károkkal. Sőt, a helyzet némi pozitívummal is járt, hiszen a növényeinkre sokkal több figyelmet tudtunk fordítani. A húsvéti ünnepek előtt, amikor az emberek szeretik kicsinosítani otthonukat, nem ültem tétlenül, felraktam a virágokat a biciklire, lekerekeztem a központba, és ott értékesítettem a járókelőknek, amivel egy jelentős akadályt, a piacok átmeneti bezárását hidaltam át. Reméljük, hogy a normális kerékvágásba való visszaállás után folytathatjuk a terveink megvalósítását. A családunk összetart, így minden akadály leküzdése egyszerűbb.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..