home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Vili bá, az örökmozgó fényképész
Kartali Róbert
2024.01.27.
LXXIX. évf. 4. szám
Vili bá, az örökmozgó fényképész

Kenderesi Vilmos fényképész neve nem csupán Szabadkán, de a környező településeken is ismerősen cseng. Ha valaki Vili bácsi, a fényképész nevét említi, biztosan találkozik egy elismerő mosollyal. Az idén ünnepli 69. születésnapját, de eszében sincs az átlagos nyugdíjasok életét élni.

Szívét és lelkét továbbra is a munkának szenteli, fáradhatatlanul dolgozik. A fényképezés a szenvedélye, és már az év elején nyár közepi foglalásokat jegyez be a naptárába.

— 1995 óta dolgozom intenzívebben a fényképezőgéppel, tudod, ez mit jelent? — szegezi nekem a kérdést Vili bá még rögtön a beszélgetés kezdetén, és természetesen azonnal érkezik is rá a válasz. — Jövőre lesz kerek harminc éve, hogy fényképész lettem.

Mint kiderült, korábban a szabadkai Sever villanymotorgyárban dolgozott minőségellenőrként, ám huszonnégy szolgálati év után, 2002-ben munka nélkül maradt, így az addigi másodállása, a fényképezés lett a fő bevételi forrása.

— Nem sajnáltam, hogy munkaerő-feleslegként felmondást kaptam a Severben. Már akkor sokan ismertek fényképészként. Egy Praktica márkájú géppel kezdtem, melyet rengeteget nyüstöltem, volt hozzá egy Carl Zeiss optika, teleobjektív, széleslátó, és nagyon szerettem. Beszereztem egy számítógépet, majd 2005-ben az addigi gépemet is lecseréltem, és azóta digitális fényképezőgépekkel dolgozom. Hatvanöt évesen vonultam nyugdíjba, de a mai napig fáradhatatlanul dolgozom.

Elmondása szerint Vajdaságban ismeri az összes lakodalmas zenekart, hiszen majdnem mindegyik mellett fényképezett már, de a lakodalmakon, születésnapokon, keresztelőkön és az egyéb családi ünnepségeken, illetve más eseményeken, rendezvényeken kívül a politikai eseményeket is szereti.

— Fotósként eljutottam Brüsszelbe, ahol készült is rólam egy fénykép a nagyköveti székben. Valamint Budapesten is sokszor fotóztam, hacsak tehetem, elmegyek a békemenetre. Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét is számos alkalommal volt szerencsém lefotózni. 2008-ban például, amikor Csantavéren járt, akkor két könyvet dedikált nekem, és személyesen hívott meg Budapestre fotózni. Így 2010-ben fényképezhettem a választások utáni eredményhirdetést, amikor bejelentették az első kétharmados győzelmet. Büszke vagyok erre, hiszen vajdasági fotósként egyedüliként lehettem ott.


Vilmos bácsi és a fényképezőgép-gyűjteménye

Akkor készült az a kép is, amelyen Orbán Viktor és felesége együtt ünneplik a választási győzelmet. Ez a kép Vili bácsi konyhájában díszkeretben lóg a falon, számos más politikus képével együtt. Jól megfér itt egymás mellett Tito és vitéz nagybányai Horthy Miklós arcképe, a többi politikus fényképe viszont személyes emléke Vili bácsinak, hiszen vagy ő maga készítette, vagy azt a pillanatot örökítették meg, ahogyan Vili bácsi kezet fog velük. A büszkeségfalon Orbán Viktor mellett ott van Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Varga Mihály pénzügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Pásztor István, a VMSZ korábbi elnöke és még sokan mások.

Vili bá egyébként nem csupán Szabadkán és környékén vállal fotózást, tavaly például a fényképezőgépének köszönhetően jutott el az Adriai-tengerre, a horvátországi Krk szigetére, hiszen meghívták fotósnak a fúvószenekarok nemzetközi fesztiváljára.

— A szállodában teljes ellátást kaptam, svédasztalos reggeli, ebéd és vacsora. A rendezvényről 500 képet készítettem, és 2 órát filmeztem, de mivel mindent kifizettek, utat, szállást és étkezést, én ezért a munkáért nem kértem pénzt. Fényképezek és kamerázok a Szabadkai Fúvószenekarnak is, tavaly voltam a tagjaival Lakiteleken, Kecskeméten, Makón, Dunaújvárosban, Tolnában, Dimitrovgradban. Mivel nekik is ingyen dolgozom, velük is sok helyre elutazhatok, ami nekem igaz, hogy munka, de kirándulás is, világot látok, és jól érzem magam. Kell ennél jobb? Eszem-iszom, dínomdánom, mondhatni, összekötöm a kellemest a hasznossal. Ugyanígy dolgozom a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületnek. Szóval rengeteg a munkám, egyáltalán nem unatkozom.


Orbán Viktor könyvet dedikál Vilmos bácsinak

Kenderesi Vilmos, ha jut rá ideje, olvasni is szeret, és emellett szenvedélyes gyűjtő. Az emlékek mellett tekintélyes fényképezőgép-gyűjteményt halmozott fel, továbbá könyveket, bakelitlemezeket, egyedi söröskorsókat stb.

— Amikor munka nélkül maradtam a Severben, elkezdtem vásárolni a fényképezőgépeket, és már összejött belőlük több mint 200. Készíttettem erre a célra egy külön vitrint, de abba csupán 140 fért bele, mert nem is gondoltam volna, hogy végül ennyi lesz. Sőt, már kameráim is vannak, nem is akármilyenek. Már nagyon sok gépet kaptam, híre ment, hogy gyűjtöm őket, így volt rá példa, hogy egy egész hagyaték gyűjtemény hozzám került, ingyen. Volt köztük fényképezőgép, kamera is, így szépen szaporodik az én kollekcióm. Emellett lemezeket is gyűjtök, van vagy 100 trombitás nagylemezem, sőt, még egy trombitám is. Szeretnék megtanulni rajta játszani, vettem órákat is, csak sajnos nincs sok időm gyakorolni. A söröskorsókból is rengeteg van, valamint dísztányérokból is már több mint 300, szinte annyi, hogy több már nem is fér fel a falra.

A könyvekből leginkább azokat részesíti előnyben, amelyek történelemről és politikáról szólnak. Mintegy 4000 kötet található a könyvtárában, ezek közül legalább 100 a fotózás témakörét dolgozza fel. 

Zoran Đinđić és Kenderesi Vilmos

Fotók: Kartali Róbert és Kenderesi Vilmos

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..