home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Világkiállítás Dubajban
Talpai Lóránt
2021.10.07.
LXXVI. évf. 40. szám
Világkiállítás Dubajban

Expo 2020 — Az Europol migránscsempészet elleni küzdelmének segítése — Egy év szabadságvesztés Nicolas Sarkozynek

Expo 2020

Nagyszabású ünnepséggel nyitotta meg kapuit az Egyesült Arab Emírségekben a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott dubaji világkiállítás. A műsor korábban soha nem látott látványvilággal és hangzással kísérte végig a nézőket az expó három fő témáján, melyek a lehetőség, a fenntarthatóság és a mobilitás. A rendezvényen olyan sztárok léptek fel, mint Andrea Bocelli világhírű tenor, Andra Day Golden Globe-díjas színésznő, dalszerző és énekes, Ellie Goulding brit énekes, a négyszeres Grammy-győztes Angélique Kidjo és Lang Lang sztárzongorista. Az ünnepségen az emírségek feltörekvő tehetségei is helyet kaptak, bemutatkozott a helyi közönség körében nagy népszerűségnek örvendő Mohamed Abdu és Ahlám as-Sámszi énekes, továbbá Husszein al-Dzsaszmi helyi zongorista és dalszerző is. A magyar pavilon a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építésznek, a magyar organikus építészet megteremtőjének szellemiségét tükrözi, központi témája pedig Magyarország gyógy- és termálvízkincsei, jótékony hatásuk bemutatása.


Fotó: MTI

 

Az Europol migránscsempészet elleni küzdelmének segítése

Az Europol, az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete segíti az uniós tagállamoknak a migránscsempészet elleni küzdelmét, a bűnügyi adatbázisokhoz való hozzáférés, valamint a külső információforrások teljes körű felhasználása azonban fokozná az ügynökség munkájának hatékonyságát — közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke. Az Európai Számvevőszék jelentésében olvasható, hogy az Europol becslése szerint az Európai Unió határait jogellenesen átlépők körülbelül 90 százaléka veszi igénybe az embercsempészek segítségét. Ezek gyakran bűnözői csoportok formájában működnek, és más bűncselekményekben, például közokirat-hamisításban vagy emberkereskedelemben is részt vesznek. Emlékeztettek, hogy az embercsempészet elleni küzdelemre irányuló bűnüldöző tevékenységek a tagállamok hatáskörébe tartoznak, az Europol koordinációban és információcserében áll a tagállamok rendelkezésére, az értéke pedig nagyrészt attól függ, hogy partnerei milyen mértékben osztják meg a vonatkozó információkat — emelték ki.

 

Egy év szabadságvesztés Nicolas Sarkozynek

A francia exelnöknek, aki nem jelent meg az ítélethirdetésen, nem kell börtönbe vonulnia, elektromos nyomkövető viselésével kiválthatja a büntetést. A vádhatóság szerint Nicolas Sarkozy kampányának finanszírozását „teljes lazaság” jellemezte, a stáb a törvényben engedélyezettnek több mint a dupláját költötte el, majd a túlköltekezést a jobbközép párt kettős könyveléssel próbálta meg elrejteni az illetékes hatóságok elől. A vádirat arra emlékeztet, hogy Nicolas Sarkozy volt a haszonélvezője a hamis számlázásnak, az ugyanis lehetővé tette számára, hogy a törvényben megengedettnél jóval jelentősebb anyagi forrással rendelkezzen. Az ítélet ellenére a hatvanhat éves politikus továbbra is a francia jobboldal egyik legnépszerűbb alakja, függetlenül attól, hogy az elmúlt években több nyomozás és eljárás is folyt ellene gyanús pénzügyei miatt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..