home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Világjárás — költséghatékonysági tippekkel
Fehér Márta
2023.03.04.
LXXVIII. évf. 9. szám
Világjárás — költséghatékonysági tippekkel

Világot látni turistaként és utazóként is lehet. Mindkettőnek megvan a maga varázsa. Az utóbbiról ismert a fiatal vajdasági házaspár, a két digitális nomád, Vázsonyi Balassa Emese és Vázsonyi Ákos. Tippjeikről, trükkjeikről a magyarkanizsai Művészetek Házában tartottak előadást.

Emeséről és Ákosról lapunk munkatársa, Bíró Tímea már írt egy remek cikket A nyelvek és a kultúrák nomádjai címmel 2020 szeptemberében. „Mindkettőjükben megvolt az a vágy, hogy világot lássanak, ami rengeteg tapasztalatot és élményt adott nekik, de érzelmi okok miatt költöztek vissza Vajdaságba.” Az online nyelvtanárok azóta összeházasodtak, sőt nemsokára szülők lesznek, ám az utazásról nem mondanak le, csak felfüggesztik, és mint Emese elmondta, vágyuk, hogy kipróbálják a lakóautós kalandot. Az előadás folyamán bemutatták a www.yescapa.com weboldalt és alkalmazást, melynek segítségével az Európai Unió területén bármely országban különböző árkategóriájú lakóautót lehet hosszabb-rövidebb időszakra kölcsönözni.


Vázsonyi Ákos felvételei

— Olyan emberektől lehet bérelni, akik maguk a tulajdonosok — tehát ezek a járművek nem cégesek —, és nem szeretnék, hogy garázsban álljanak — magyarázta Ákos ezt a kényelmes, egyúttal kötetlen és relatív olcsón megoldható utazási módot, hiszen a szállást és az utazást egyaránt magában foglalja. A közönség soraiból elhangzó kérdésre felelve elmondták, a lakóautó leparkolására és az ilyen típusú ott-tartózkodásra vonatkozó szabályozás országonként változó lehet, így érdemes már a tervezés időszakában érdeklődni, akár egy Facebook-csoport, akár egy applikáció által. Emese imádja a közösségi oldalas csoportokat, számtalannak a tagja, és újabbakhoz is folyamatosan csatlakozik, hiszen nagyon sokféle kérdésre lehet így választ kapni, emellett ismeretségeket kötni. A különféle alkalmazások — melyeket a felhasználók tartanak fenn és bővítenek kérdéseik feltevésével, tapasztalataik, véleményük megadásával — használata szintén jelentős segítséget nyújt egy-egy utazás során.

A house sitting (házmegvigyázás) lehetőségéről is beszéltek (www.trustedhousesitters.com).

— Elkapjuk valakinek a házát azért, hogy az ne legyen üres, vagy vigyázzunk a macskájára, kutyájára, amíg ő távol van. Mi Zürichben voltunk így, egy cicára vigyáztunk, onnan is dolgoztunk, és nem kellett fizetnünk a szállásért — mesélte Emese.

Szó volt a couchsurfingről is — magyar nyelvterületen a kanapén a világ körül, másoknál való vendégeskedés kifejezések is ismeretesek erre az utazási módra. Az utazóknak létrehozott oldal a www.couchsurfing.com címen érhető el, segítségével a regisztrált tagok — a részletes adatlap kitöltése után — ingyen szállást találhatnak a világ bármely pontján, vagy akár vendégül láthatnak utazókat a világ bármely szegletéből. Az oldal egyébként ismerkedésre, bizonyos érdeklődési körű emberek felkutatására is alkalmas, nem mellesleg idegen nyelvek gyakorlására, idegen kultúrák megismerésére és kapcsolatok teremtésére is.

— Nem titkoltan az a lényege, hogy ha van egy kanapénk a nappaliban vagy egy vendégszobánk, és örülünk annak, ha külföldiek eljönnek hozzánk, és szívesen megmutatjuk nekik a környékünket, az otthonunkat, akkor befogadunk egy-egy utazót, és örülünk ennek a kulturális cserének, és ugyanez fordítva is megtapasztalható — mondta Emese. — A közhiedelemmel ellentétben nagyon biztonságos, mert mindenkinek van egy nagyon részletes profilja (eleve a számunkra szimpatikus személyeknek írunk), és utazó-vendéglátó számára kötelező a kölcsönös véleményezés, referencia. Mi legutóbb Jerevánban, Örményországban couchsurfingoltunk, és vendégeskedtünk így egy francia—spanyol párosnál Franciaországban, tavaly szeptemberben pedig Grúziában egy egyiptomi srác fogadott be bennünket az otthonába. Sokan csinálják, gyermekes családok is, akár utazóként, akár fogadóként. Ez a gyermekeket is nagyon nyitottá teszi, tudják gyakorolni a nyelvet, külföldi barátaik is lesznek.

A hallgatóság körében többen is hallottak az utazásnak erről a módjáról, ám bevallásuk szerint még nem próbálták. Egyik okként felmerültek a nyelvi akadályok, hiszen ehhez a magyar és a szerb ismerete mellett nagy valószínűséggel angolnyelv-tudás is szükségeltetik — hangzott el egy felvetésben. Emesének erre is volt ötlete.

— Meg kell jelölni az adatlapon, hogy melyek a beszélt nyelvek. Így sem lehetetlen — bár figyelembe kell venni, hogy Kanizsára nem jönnek túl sokan, viszont nálunk már voltak vendégek —, hiszen akár Magyarországról is akadhat érdeklődő.

— S az is előfordulhat, hogy van olyan utazó, aki számára ez nem gond, sőt, szereti az olyan helyzeteket, amikor a nyelvi kommunikáción túlmutatóan kell kapcsolatot teremtenie — tette hozzá Ákos, Emese pedig egy újabb Facebook-csoportot mutatott be: az Ingyen szállás vagy szálláscsere… Európában és a világban élő magyarok név alatt futó közösség tagjai megpróbálnak mindazoknak segítséget adni, önzetlenül szobát, kanapét felajánlva néhány éjszakára, akik szeretnek utazni, viszont a drága szálláshelyek miatt ez lehetetlenné válik számukra.

— Két barátnőmmel a lánybúcsúra Párizsba mentünk, és egy magyar lánynál aludtunk, aki otthon sem volt, csak megmondta, hol találjuk meg a kulcsot, mert éppen Skóciában, Edinburghban tartózkodott, ugyanígy ingyen, egy ebben a csoportban talált szálláson, és csak másnap reggel találkoztunk vele — bátorított mindenkit Emese.

Az előadók beszéltek a Workaway programokról — ez egy mindenki számára elérhető lehetőség, melynek keretében napi 5 óra munkáért szállás és ellátás kapható a világ bármely pontján, így csupán az utazás és az egyéb kiadások költségeit kell kigazdálkodni saját büdzséből. Két barátjuk, Fehér Orsolya és Dupák Evelin videóban mesélte el saját pozitív tapasztalatait. Szó volt a repjegyvadászat és -vásárlás trükkjeiről is, akárcsak a Booking, valamint az Airbnb szállásajánlatairól és rejtelmeiről. Emese és Ákos azokat az utazási lehetőségeket mutatták be, amelyeket már kipróbáltak, vagy a terveik között szerepelnek.


A szerző felvétele 


Szőcs Balassa Teodóra felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..